Derviş Eroğlu Rumlara seslendi

Eroğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük kutlamaları kapsamında Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen resmi geçit töreninde yaptığı konuşmada, konuklara ''hoş geldiniz'' diyerek, şöyle konuştu:''Bu resme iyi bakılmalı. İki gündür Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Derviş Eroğlu Rumlara seslendi

Eroğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük kutlamaları kapsamında Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen resmi geçit töreninde yaptığı konuşmada, konuklara ''hoş geldiniz'' diyerek, şöyle konuştu:

''Bu resme iyi bakılmalı. İki gündür Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşanan coşkuya, halkın heyecanına, verilen mesajlara, söylenenlere dikkat edilmeli. Anavatan Türkiye'de parlamentodan güvenoyu alarak göreve başlayan 61. Hükümetin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ilk ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletine yapıyor. Bunun önemi ve anlamı büyüktür.

Hep birlikte, bir kez daha ortaya koyuyoruz ki 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, 15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Bayramı da tıpkı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi bizim, hepimizin bayramıdır, coşkusudur, gururudur.''

Aynı ulu çınarın dalları olduklarını, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını duygulanarak ve gururlanarak dinlediğini söyleyerek Eroğlu, şöyle devam etti:

''Artık lider ülke olduğu herkesçe kabul edilen Anavatan Türkiye'nin Başbakanı geniş bir heyetle aramızda. 'Dünümüz bir, yarınımız bir... tek yüreğiz' diyor. Kıbrıs Türk halkı da Sayın Başbakan'a yanıt veriyor ve 'dün de birlikteydik, bugün de birlikteyiz... yarın da birlikte olacağız' diyor. Sayın Başbakanım, değerli kardeşim Sayın Erdoğan'ın konuşmasını Kıbrıs Türk Halkı adına heyecanla, duygulanarak, gururlanarak dinledim.

İnşallah Güney Kıbrıs'takiler ve Kıbrıs'la ilgilenen diğer ülkeler de bu konuşmayı takip eder ve içeriği üzerinde önemle dururlar.''

-ECEVİT-ERBAKAN VE DENKTAŞ'I ANDI-

Başbakan Erdoğan'a adaya ayak bastığı andan itibaren söyledikleri için teşekkür eden Eroğlu, konuşmasında, Rauf Denktaş, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'ı da anarak şunları söyledi:

''Eminim ki şu anda tedavi için Ankara'da bulunan Kurucu Cumhurbaşkanımız, 20 Temmuz Barış Harekatı dönemi Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı Sayın Rauf Denktaş da kalbi ile aklı ile buradadır ve biz de ona bir kez daha acil şifalarımızı, sevgilerimizi saygılarımızı gönderiyoruz.

Hazır yeri gelmişken 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı sırasında Türkiye Başbakanı olan merhum Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı olan ve bu yıl içinde kaybettiğimiz Necmettin Erbakan'ı da şükranla yad ediyor, Allah'tan gani gani rahmet diliyoruz.

Bugün aramızda olmayan komutanlarımıza, şehit düşen Mehmetçik ve Mücahitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, kendilerini şükranla anıyoruz. Gazilerimize bir kez daha en derin saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz.

-''20 TEMMUZ TARİHİ DÖNÜM NOKTASI''-

20 Temmuz Barış Harekatı'nın, adada yaşayan Türkler için 1878'de Kıbrıs'ın İngilizler tarafından bir oyunla Osmanlı İdaresi'nden çıkarılması sonucu başlayan esaret, acı, katliam günlerinin geride kaldığı tarihi bir dönüm noktası olduğunu anlatan Eroğlu, Barış Harekatı'nın, Kıbrıs Türkleri için yaşama dönüş anlamı taşıdığını vurguladı.

Eroğlu, şöyle devam etti:

''Eğer Kıbrıs Türk Halkı milli ve dini kimliğini koruyarak ailesi, vatanı, bayrağı, ulusu için adayı Yunanistan'a bağlamak için siyasi ve askeri bakımdan harekete geçenlere karşı direnmeseydi Rum-Yunan ikilisi başarılı olacak ve ada daha 1950'li yıllarda Yunanistan'ın egemenliğine girecekti.

20 Temmuz Barış Harekatı olmasaydı Kıbrıs da Girit, Rodos gibi bir Yunan adası olacaktı. Kıbrıs, Yunan adası olsaydı bugün Anavatanımız Türkiye Akdeniz'e çıkamayacak duruma gelecek çok ciddi tehditlerle karşı karşıya kalacaktı.''

-''KIBRIS DÜNYA İÇİN BÜYÜK STRATEJİK ÖNEME SAHİPTİR''-

Kıbrıs Adasının dün de bugün de bölge ve dünya için büyük stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Eroğlu, ''Eğer Avrupa Birliği sınırlarını Asya kıtasındaki Kıbrıs'a kadar uzatıyorsa, İngiltere birçok üssünden vazgeçmesine rağmen Kıbrıs'takilere dokundurtmuyorsa bu elbette ki adanın stratejik önemindendir'' dedi.

Buna bir de son yıllarda daha da belirginleşen bölgedeki petrol ve doğalgaz kaynaklarını eklenirse, Kıbrıs'ın ne anlama geldiğinin daha iyi anlaşılacağını kaydeden Eroğlu, yarınların bugünlerden daha güzel olması isteniyorsa, tarihi gerçeklerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Eroğlu, ''O nedenle toplumun her kesimine ama öncelikle medyaya, öğretmenlerimize, bilim insanlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza demokrat, çağdaş, haklarını bilen, tarih şuuruna sahip, hakkını koruyan bir toplum için 'sorumluluk ve görev' çağrısında bulunuyorum'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya