"Boko Haram'ın lideri Şekau öldü"

Nijerya'da 200'ü aşkın kızı kaçıran radikal İslamcı Boko Haram'ın liderinin öldüğü iddia edildi. Örgütün elindeki 200'den fazla kız öğrenciye karşılık hapisteki elemanlarının salıverilmesi isteğine, Nijerya hükümetinden çelişkili cevaplar geliyor. Öte yan

"Boko Haram'ın lideri Şekau öldü"
Nijerya'da 200'ü aşkın kızı kaçıran radikal İslamcı Boko Haram'ın liderinin öldüğü iddia edildi. Örgütün elindeki 200'den fazla kız öğrenciye karşılık hapisteki elemanlarının salıverilmesi isteğine, Nijerya hükümetinden çelişkili cevaplar geliyor. Öte yandan ABD'den, dışişleri ve savunma bakanlığı ile FBI'dan toplam 30 kişilik ekip, Nijerya hükümetiyle çalışıyor.
 
Nijerya emniyetine bağlı gizli servisin sözcüsü Marilyn Ogar, dün yayınlanan videodaki görüntülere rağmen Boko Haram'ın lideri Ebubekir Şekau'nun öldüğünü açıkladı.
 
Ogar, düzenlediği basın toplantısında, Boko Haram'ın bir marka haline geldiğini, herhangi birinin herhangi bir ismi kullanarak ortaya çıkabileceğini ifade ederek, gerçekte Ebubekir Şekau'nun ölü olduğunu bildiğini söyledi.
 
Marilyn Ogar ayrıca güvenlik güçlerinin verdiği bilgiden şüphe edilmemesi gerektiğini vurguladı.
 
TAKAS TEKLİFİNE CEVAPLAR
 
Nijerya İçişleri Bakanı, Abba Moro, Boko Haram'ın hükümete teklif yapacak pozisyonda olmadığını belirterek, örgütle müzakere etmeyeceklerini söyledi.
 
BBC'ye konuşan Moro, "Suçsuz kişilerin devlete silah doğrultmuş suçlularla takası gibi bir seçenek hükümetin masasında olamaz" dedi.
 
Ancak daha sonra Nijerya hükümeti, İçişleri Bakanı'nın açıklamalarının kendi görüşü olduğunu, "Kız öğrencilerin serbest kalması için tüm seçenekleri araştıracaklarını" açıkladı.
 
Enformasyon Bakanı da benzer bir açıklama yaparak "Tüm seçenekler masada" demişti.
 
Gelişmeler, radikal İslamcı örgüt Boko Haram'ın, kaçırdığı kız öğrencilerin görüntülerini yayımlamasının ardından yaşandı.
 
Boko Haram'ın lideri Ebubekir Şekau kızların hepsinin Müslüman olduğunu, hapisteki tüm Boko Haram militanları serbest bırakılana kadar tutulacaklarını söylüyor.
 
AFP haber ajansı tarafından elde edilen görüntülerde kızlar Kelime-i Şehadet getiriyor ve Kur'an'dan sureler okuyor.
 
17 dakikalık videoda kızlardan üçü konuşurken görülüyor. Kızlardan ikisi Hristiyan olduklarını ancak İslamiyet'e geçtiklerini söylerken, diğer kız Müslüman olduğunu söylüyor.
 
AİLELERDEN TESPİT İSTENDİ
 
Bu arada, Nijerya'nın Borno eyaletindeki yerel yetkililer, Boko Haram militanlarınca kaçırılan kız öğrencilerin ailelerine, örgütün yayımladığı videoda görünenlerin, gerçekten kızları olup olmadığını tespit etmeleri çağrısında bulundu.
 
Yerel yetkili İsa Gusau, yaptığı yazılı açıklamada, Borno Eyaleti Valisi Kaşim Şettima'nın örgüt tarafından yapıldığı belirtilen çekimi dikkatle izlediğini, görüntüdekilerin gerçekten kızları olup olmadığını tespit etmeleri için kaydın ailelere de izletileceğini bildirdi.
 
FBI DEVREDE
 
Nijerya'da Boko Haram terör örgütü tarafından kaçırılan kızların bulunması için ABD'den, dışişleri ve savunma bakanlığı ile FBI'dan toplam 30 kişilik ekip, Nijerya hükümetiyle çalışıyor.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın toplantısında, ABD'nin kaçırılan kızların bulunması kapsamında Nijerya hükümetine yardımlar noktasırda, şu anda sahada bulunan ABD ekibi hakkında yeni bilgiler verdi.
 
Sözcü Carney, Nijerya'daki ekibin, biri ekip lideri olmak üzere beş Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, iki stratejik iletişim uzmanı, bir sivil güvenlik uzmanı ve bir bölgesel tıbbi destek görevlisi ile Savunma Bakanlığı'ndan on planlamacı ve danışman, ABD'nin Afrika Komutanlığı'ndan (AFRICOM) yedi ek danışman, kaçırma olaylarında güvenlik kurtarma ve müzakere uzmanı dört FBI yetkisinden oluştuğunu söyledi.
 
Böylelikle şu an Nijerya'da, Nijerya hükümetine stratejik ve logistik destek konusunda yardım için ABD'nin ana ekibi toplam 30 kişiden oluşuyor. Ülkedeki ABD büyükelçiliği de ek destek veriyor.
 
Ekibin Boko Haram terör örgütü tarafından kaçırılan kız öğrencilerin bulunması için Nijerya hükümetiyle yakından çalıştığını bildiren Carney, ayrıca, Boko Haram tarafından yayınlanan kasetin gerçekliğinden şüphe duyacakları bir durumda olmadığını, kaseti istihbarat birimlerinin incelediğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya