Uzungöl de kapanıyor mu?

Türkiye'de 1145 Belediye nüfusu 2000 in altına düştüğü gerekçesi ile kapatılıyor. Ancak özel statüde ki Turizm cenneti Uzungöl kurtuldu gibi….. Anayasa Mahkemesi, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişi

Uzungöl de kapanıyor mu?

Türkiye'de 1145 Belediye nüfusu 2000 in altına düştüğü gerekçesi ile kapatılıyor. Ancak özel statüde ki Turizm cenneti Uzungöl kurtuldu gibi…..

Anayasa Mahkemesi, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören 5747 sayılı Yasa'nın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP tarafından açılan davayı sonuçlandırdı.

Mahkeme, 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Geçici 1. maddesinin iptal isteminin kabulüne, diğer hükümlerinin iptal isteminin reddine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin belediyeler yasası ile ilgili iptal başvurusunu reddederken ,bu kararla Türkiye'de  1145 belediyenin kapanması kesinleşti.

Trabzon'un turizm cenneti Uzuingöl Beldesi'nin de nüfusu 2 binin altında ancak Uzungöl u turizm kurtaracak gibi.

Buna göre Trabzon'da nüfusu 2 binin altında kalan ve kapatılacak belde belediyeleri şöyle:

"Merkez Gürbulak beldesi (bin 988), Yeşilova beldesi (bin 867), Akçaabat ilçesi Adacık beldesi (bin 652), Şinik beldesi (859), Araklı ilçesi Çankaya beldesi (bin 951), Arsin ilçesi Atayurt beldesi (bin 697), Fındıklı beldesi (bin 279), Beşikdüzü ilçesi Türkeli beldesi (bin 790), Yeşilköy beldesi (bin 889), Çaykara ilçesi Ataköy beldesi (711), Taşkıran beldesi (bin 733), Düzköy ilçesi Aykut beldesi (bin 231), Hayrat ilçesi Balaban beldesi (bin 684), Gülderen beldesi (857), Of

ilçesi Ballıca beldesi (bin 566), Cumapazarı beldesi (bin 318), Eskipazar beldesi (bin 856), Gürpınar beldesi (bin 677), Sürmene ilçesi Çamburnu beldesi (bin 764), Tonya ilçesi İskenderli beldesi (bin 607)"

UZUNGÖL KURTULUYOR

Kamuoyunda çok merak edilen bir sorunun cevabını haber61net veriyor.

Uzungöl'ün nüfusu da 2 binin altında. Peki Anayasa mahkemesinin son kararına göre Trabzon'un turizmdeki can damarı Uzungöl Belediyesi de  kapanacak mı?

İşte bu konu ile ilgili Uzungöl Belediye Başkanı Mehmet Nuri Alibeyoğlu konuştu

BAŞKAN ALİBEYOĞLU MUTLU

Uzungöl Belediyesinin kapanması hakikaten Uzungöl'ün sonu olacağını ifade eden Alibeyoğlu,”Mecliste bu konuda fazla bir şey yapamazdı, ayrıcalık da yapılamazdı. Anayasa mahkemesi yerinde bir karar aldı.Turizm yerlerinde Uzungöl'de çöpü toplayamazsın, köye dönüştürmekle de bir sistem kuramazsın. Uzungöl Belediyesinin kapanacağı şeklinde bir beklentim zaten yoktu” dedi

Uzungöl belediyesinin kapanmasının,Trabzon turizmi için çok büyük kayıp olacağını vurgulayan başkan Alibeyoğlu,”15 bin kişinin çöpünü 3 ay burada bırakırsanız, burada ne turizm kalır, ne de başka bir şey. Bu gibi yerlerin belediye olarak kalmasında fayda var.Ancak bu işleri özel idare bütçesinden pay alarak yapmak daha  ekonomik olur. Sayın Valim Nuri Okutan bu konuyla ilgili çok ilgilendi. Bu konuda  “dersine çok yüksek derecede iyi çalıştı”. Bu işi aslında kafasında bitirdi.  Bu mevzuatı bekliyordu. Sayın Valim çok değerli bir sistemin peşindeydi. Uzungöl'ün bu yasadan dolayı faydalı taraflarını bir yere eksik taraflarını da başka bir yere koydu. Bu konuda eksikleri nasıl tamamlarız, bütünleştiririz konusunda  kafasında bir sistem oluşturdu”

İŞTE UZUNGÖL”Ü KURTARAN MADDE

A,B,C kararları var, c kararı geçici birinci maddenin 1. numaralı fıkrasına göre yasaya ekli 44 sayılı listede gösterilen belediyelerden,

1-      Türkiye İstatistik kurumu tarafından gerçekleştirilen adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarının yasal süresi içinde iptal davası açanlar..

2-      Yasanın yürürlüğe girdiği 22- 03. 2008 tarihinden önce 1393 sayılı yasanın 8. maddesine göre yapılan katılma işlemleriyle nüfusun 2 binin üzerinden çıkanlar,

3-      Kültür ve turizm bakanlığının önerisi ve bakanlar kurulu kararı ile ilan edilmiş turizm alan ve merkezlerinin kültür ve turizm koruma bölgeleri kapsamında kalanlar ile bayındırlık ve iskan bakanlığınca saptanan yöreler listesinde yer alanlar yönünden anayasaya aykırı olduğu ve iptaline karar verildi.

Selahattin AYDINLI / haber61.net

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel