Trabzon'da çığ paneli

Gümüşhane'nin Torul ilçesi Zigana Dağı'nda dağcıların yürüyüşü sırasında çığ düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybetmesi ve aradan geçen kısa bir sürenin ardından Rize-Trabzon İl sınırında yaşanan çığ faciasında Fransız asıllı bir kişinin ölümü, doğal a

Trabzon'da çığ paneli

Gümüşhane'nin Torul ilçesi Zigana Dağı'nda dağcıların yürüyüşü sırasında çığ düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybetmesi ve aradan geçen kısa bir sürenin ardından Rize-Trabzon İl sınırında yaşanan çığ faciasında Fransız asıllı bir kişinin ölümü, doğal afet konusunda bölgeyi alarma geçirdi.

Jeoloji Mühendisleri Trabzon İl Şubesi tarafından Trabzon'da düzenlenen 'Çığ' Paneli yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Zorlu Grand Otel'de gerçekleştirilen panele, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Rize Valisi Enver Salihoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, AK Parti Trabzon Belediye Başkan adayı Gümrükçüoğlu katılım sağladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise paneli konu alan bir faks gönderdi.

Zigana Dağında çığ faciasından kurtulan TEDAK üyesi Rahmi Keleş ve TEDAK temsilcisi olarak 3 kişi de toplantıya katıldı.


DOĞAYA KAFA TUTMAMALIYIZ
Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker, yaptığı konuşmada, ““Bölgenin jeolojik özellikleri mutlaka göz önüne bulunmalıdır. Doğaya kafa tutmak yerine, doğaya göre hareket edilmelidir. Çığ faciasında hayatını kaybeden Erhan Terzi, “Dağlar bizi bekliyor” sözü bize açık bir mesajdır. Ne yazık ki dağlarımızı sağlıklı ve bilinçli kullanamıyoruz. Kış turizmi yok denecek kadar az.
İsviçreli bir kayakçıya neden Kaçkar Dağlarını tercih ettiğini sorduğumda; “Karın yapısı, güneş ışığı dağların yapısı ahenk içinde olduğu siz bunu seyrediyorsunuz” diyor. Biz bu güzellikleri kullanmalıyız. 60 yılda 1400'e yakın vatandaşımızı çığdan kaybetmişiz. Afetten kaybettiğimiz insanlar, bu noktada önemli bir sorumluluk almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TEKNİK ALT YAPILAR GÜÇLENDİRİLMELİDİR
Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dündar Çağlan ise yaptığı konuşmada, “Doğal afetlerle sıkça karşılaşmaktayız. Facialara karşı risk yönetimi ile önlem alınmalıdır.
Yerel yönetimlere bu konuda büyük sorumluluk düşmektedir. Teknik alt yapılarının güçlendirilmesi gerekir. Afet fonunun yeniden geliştirilmesi de şart. Yeni acılar yaşanmaması için alınması gereken önlemlere daha fazla zaman ayırmak zorunludur” dedi.

TEDBİRİ ALIP TAKDİRİ ALLAH'A BIRAKMAK LAZIM

Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, çok önemli bir panel düzenlendiğini ifade ederek, “Son olaydan sonra 10 kişinin kaybedilmesi hepimizi çok üzdü. Bu bir sonuç.
Bu gibi afetlerin bir kez daha yaşanmamasını istiyoruz tabi. Trabzon merkezinde heyelan tehlikesi nedeniyle 334 konut nakil edilmiştir. Biz dağlarla mücadele etmeden, doğadan faydalanmalıyız. TEDAK'ın kurucusuyum. Burada sosyal faaliyetler yapmak için kurmuştuk. Ancak bu çığ olayında tedbirlerin alınması gerekiyordu. Gerekli tedbirleri almak zorundayız. Tedbiri alıp takdiri Allah'a bırakmak lazım” dedi.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da konuşmasında tedbirlerin alınmasının altını çizdi ve, “Keşke bu toplantılar bu tür olaylar olmadan gerçekleşse. Belki bu tür olaylar olmaz. Afet esnasında karmaşıklık, afet sonrasında şikayet konuları ortaya çıkıyor. Yeterince önemsediğimizi söyleyemeyiz. Bu nedenle bu tür bilimsel çalışmaların afet öncesine yönlendirilmesi gerekir. Bugüne kadar yeterince ağırlık verdiğimizi söyleyemeyiz.

7,5 yıldır burada görev yapan birisi olarak bazı tespitlerim var. Burada bir anlayış boşluğu “Bir şey olmaz” anlayışı var. Kamu binalarında etüt yapılmıyor.
Yollarımızla ilgili alınması gereken çok ucuz önlemlerdir. Afetlerden sonra bir çok ekonomik kayıplarla bu önlemleri almaya çalışıyoruz. Burada kaybedecek insanların değerlerini tartışacak değiliz. Buradaki yetkililere afet öncesi önlemleri ciddiye almalarını rica ediyorum.
25 Ocak olay yerine 45 dakika sonra ulaştık o acı hiçbir zaman silinmedi ve silinmeyecektir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 35'İ ÇIĞ AFET BÖLGESİ İÇİNDE

Panelin açılışında konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, doğal afetlerle ilgili risk yönetiminin önemine işaret ederek hedefin yara sarmak değil yara almamak olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin coğrafi ve meteorolojik yapısı nedeniyle çok tehlikeli doğal afetlerin yaşanabildiğini kaydeden Bakan Özak, yüzde 35'i çığ afet bölgesi içinde bulunan Türkiye'de, Bakanlık olarak risk yönetimini planlamaya çalıştıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Risk yönetiminde gerçekten sorunlarımız var. Hızlı çalışmamıza rağmen çığ ve heyelanlarda sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunları giderek azaltıyoruz, müdahale ediyoruz. Yerel yönetimlerle, sivil örgütlerle birlikte çalışarak bunları azaltmaya çalışıyoruz. Afet sonrasında ise gelişmiş ülkelerin çoğundan iyiyiz. Afet sırasında başarılıyız. Ama önemli olan afetin çıkaracağı sorunları asgariye indirmek. Bunun için de gelişmeleri ve teknolojiyi takip etmemiz gerekiyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel