Trabzon'da Büyükşehir bilgilendirme toplantısı

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantıları devam ediyor. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel müdürlüğü ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin Zorlu Grand Otel’de ortaklaşa düzenlediği toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık

Trabzon'da Büyükşehir bilgilendirme toplantısı

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantıları devam ediyor. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel müdürlüğü ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin Zorlu Grand Otel’de ortaklaşa düzenlediği toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yıldız, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları,İl özel İdare yetkilileri ve belediye personelleri katıldı.

 
Katılımın yoğun olduğu bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, birlik olarak eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına her zaman önem verdiklerini kaydetti. Şahin Trabzon’da yapılan toplantı ile katılımcılarla büyükşehir belediyesi kanunu ile ilgili bilgi alışverişinde bulunarak uygulamanın en iyi şekilde yapılmasında katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
 
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yaptığı konuşmada Trabzon’un da aralarında bulunduğu 13 ilin büyükşehir belediyesi olduğunu ve ülke genelinde büyükşehir sayısının 29’a yükseldiğini kaydederek, “  2014 yılı mahalli seçimleri sonrasında 29 ilde yeniden seçim yapılmayacak olan belde belediye başkanlarımıza gösterdikleri büyük gayretlerden dolayı şükranlarımı sunuyorum.
 
Her platformda ifade etmeye gayret ettiğim gibi belde belediye başkanlarımız hizmetlerini hiçbir zaman unutmayacağız ve bundan sonra da onların yol göstericiliği ve kanaat önderlikleri omuz omuza birlikte hizmet etmeye devam edeceğiz. Tabi ki halkımız belde belediye başkanlarımızın fedakârca ve zorluklar içerisinde yaptığı ve yapacağı hizmetleri hiçbir zaman unutmayacaktır” ifadelerini kullandı.
 
BELDE BELEDİYE BAŞKANLARININ HİZMETLERİ ASLA UNUTULMAYACAK
 
Büyükşehir belediyesi uygulamasının tüm kurum ve kuruluşların hep birlikte motive olmasıyla en iyi şekilde uygulanacağını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Valimizin her zaman büyük desteğini gördük ve görmeye de devam edeceğimizi arz ediyoruz. Tüm kurum ve kuruluşlar bir ve beraberiz. Bu yeni uygulama hepimizin beraber motive olmasıyla gelişebilecektir. Bizler azimli olursak mutlaka her şey büyükşehir belediyesi uygulamasında da daha iyi olacak” şeklinde konuştu.
 
İMAR VE ALTYAPI BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANACAK
 
Büyükşehirle birlikte alt yapı ve imar birlikteliğinin sağlanacağını ve kaynakların daha iyi bir şekilde kullanılacağını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, büyükşehirle birlikte her şeyin daha iyi olacağını söyledi.
 
HİÇBİR VATANDAŞIN ÖNÜ KESİLMEYECEK, KAYNAKLAR BOŞUNA HEBA EDİLMESİN
 
Büyükşehir yasasının çıkmasından sonra beldelerde ve köylerde inşaat hareketliliğinin gözlendiğine dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, “ Vatandaşlarımızın şöyle veya böyle herhangi bir inşaat yapmalarına lüzum yok.
 
Hiç kimsenin önü kesilmeyecektir. Mutlaka ilçe belediye başkanı arkadaşımın imar planına ve belde belediye başkanı arkadaşımın planına göre öngördükleri, köylerde il özel idaremizin öngördükleri çerçeve içerisinde hiçbir sıkıntı olmadan gelişme aynı şekilde devam edecektir. Vatandaşlarımızın kendi kaynağını boşuna heba etmemesi açısından,  vatandaşların bilgilendirilmesi noktasında belde, ilçe belediye başkanlarımız ile il özel idaremize önemli görevler düşmektedir” diye konuştu. 
 
İLÇE BELEDİYELERİNİN GÜCÜ ARTACAK
 
2014 yılı mahalli seçimleri sonrası belde belediyelerimiz kapanacağından ilçe belediyelerin gücünün daha da artacağını kaydeden Gümrükçüoğlu, “Büyükşehir belediyesi genel bütçe gelirlerinden bugüne kadar yüzde 5 pay alırken, bu oran yüzde 6’ya çıktı. İlçelerimizin de aldıkları yüzde 2.5’luk payın yüzde 4.5 ‘a çıkmasıyla ilçelerimiz önemli bir güce sahip olacaklardır. Bu nedenle kapana belde belediyelerimiz dahil ilçelerimize daha güçlü bir hizmet gelecektir” ifadelerini kullandı.
 
BÜYÜKŞEHİR KANUNU İLE BÖLGESEL VE YEREL KALKINMADA YENİ BİR ANLAYIŞ HAKİM OLMAYA BAŞLADI
 
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise Dünyada değişmeyen nadir gerçeklerden bir tanesi değişimin kendisi olduğuna dikkat çekerek, “Dolayısıyla 21. Yüzyılı yaşadığımız şu anda insanın değişen taleplerine cevap verebilmek, ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmek için organize olmuş olan devlet yapısında da ona paralel düzenlemelerin yapılması çok doğaldır.
 
Bu çerçevede de ülkemizin yerel yönetim sisteminde bu kanun değişikliği ile önemli değişiklikler getirildiğini, yerel ve bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesinde yeni bir anlayışın hakim olmaya başladığını, bu kanunla beraber görmekteyiz.
 
Uzun idari geçmişimizde önemli değişiklikler getiren bu kanunun uygulanmasında başta belde belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz, il özel idaremiz, köylere hizmet götürme birliklerimiz gibi kurumlardan bazılarının hayatları sona ererken, bazıların da farklı bir pozisyona ulaştıklarını görüyoruz. Bu geçiş döneminde kanunun öngördüğü şekilde uygulanabilmesi, yüce parlamentomuzun çıkarmış olduğu kanunun, çıkarıldığı gibi sürdürülebilmesi ve bu çerçevede yorumlanabilmesi büyük öneme haizdir.
 
Bu yorumların ülke genelinde aynı anlayışla yapılması bugün Trabzon’umuzda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı ile daha da mümkün olacak ve böylece iller arasındaki farklı yorumlamalar ortadan kaldırılmış, hatta bu geçiş döneminde hizmetlerin vatandaş memnuniyetini sağlayacak şekilde kesintiye uğramadan sürdürülebilmesi için çok büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
 
Toplantıda İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yıldız katılımcılara yasa hakkında detaylı bilgiler verdi. 
 
EN İYİ KATILIM TRABZON’DA.TRABZON BÜYÜKŞEHİR OLMAYA LAYIK OLDUĞUNU BU TOPLANTI İLE GÖSTERDİ.
 
Düzenlenen toplantılarla Türkiye’nin farlı yerlerinde 6360 sayılı kanunu anlatmaya ve paylaşmaya çalıştıklarını ifade eden Yıldız, “En iyi katılım Trabzon’da oldu. Trabzon’un, büyükşehir belediyesi rüyası ve bu rüya üzerine yazılan hikayeleri noktalıyoruz ama Trabzon’un buna nasıl layık olduğunu basınıyla, katılımcılarıyla burada görmekten dolayı iftihar ettiğimi bir Trabzonlu olarak belirtmek istiyorum.
 
Trabzon’da kamu hizmetlerinin verilmesinde kurum ve kuruşlar arasındaki uyum hizmetlerin iyi yürümesinin sebebini ortaya koyuyor. Bunu görmekten dolayı da ayrıca memnun olduğumu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı. Yıldız ayrıca 6360 sayılı kanunun şüphesiz bir değişimin tezahürü olduğunu kaydederek, “Türk Kamu Yönetimi geleneğinin önemli bir eksen değişiminin başlangıcındayız. Şüphesiz bunu uygulama ile göreceğiz” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel