Samsunlu kızı hayata dödürdüler

 Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, temmuz ayında beyin ölümü gerçekleşen iki kişinin bağışlanan organlarıyla 8 hastanın hayata tutunduğunu söyledi. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde basın mensupları ile bir araya gelen Avar, organ nakli i

Samsunlu kızı hayata dödürdüler

 

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, temmuz ayında beyin ölümü gerçekleşen iki kişinin bağışlanan organlarıyla 8 hastanın hayata tutunduğunu söyledi. 

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde basın mensupları ile bir araya gelen Avar, organ nakli ile ilgili açıklamalarda bulundu. Avar, 2 Temmuz’da Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde beyin tümörü tanısıyla ameliyat edilen 6 yaşındaki A.A.’nın 5 Temmuz günü beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi. Organ bekleyen hastalar adına İl Organ Nakil Koordinatörlüğü'nce aile ile görüşmeler yapıldığını belirten Avar, beyin ölümü gerçekleşen A.A.’nın ailesinden organ bağışı talebinde bulunulduğunu ifade etti. Aile tarafından bağışlanan organların organ nakli bekleyen 5 hastaya nakledildiğini aktaran Avar, “Kornealar ve sol böbrek Dicle Üniversitesi’nde üç hastaya, karaciğer ve sağ böbrek ise 112 Acil Sağlık ambulansı ile Malatya’ya götürülerek iki hastaya nakledildi. Kornea distrofi tanısıyla iki yıldır kornea nakli bekleyen 1999 Ergani doğumlu İsa Bayar’a Dicle Üniversitesi Kornea Nakil Merkezi’nce 9 Temmuz’da sağ kornea nakli yapıldı. Sol kornea ise, keretakonus tanısıyla iki yıldır kornea nakli bekleyen 1999 Diyarbakır doğumlu Leyla Kuday’a Dicle Üniversitesi Kornea Nakil Merkezi’nce yine aynı tarihte yapıldı. Böbrek yetmezliği nedeniyle böbrek bekleyen 1997 doğumlu ve Diyarbakır’da diyalize giren Büşra Tezcan’a Dicle Üniversitesi Organ Nakil Merkezi’nce 6 Temmuz 2012 tarihinde sol böbrek nakli yapıldı. Yine bir başka böbrek yetmezliği nedeniyle nakil bekleyen 1999 doğumlu Zeynep Gelerli’ye Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Organ Nakil Merkezi’nce sağ böbrek nakli yapıldı. Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Organ Nakil Merkezi’nde acil karaciğer bekleme listesinde bulunan 2003 Samsun doğumlu Sıla Mısırcı’ya karaciğer nakledildi” dedi. 

Beyin ölümü gerçekleşen bir diğer vatandaşın organlarının nakli hakkında da bilgi veren Avar, “10 Temmuz’da Silvan Devlet Hastanesi’nden Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne solunum yetmezliği tanısıyla getirilen 2009 Silvan doğumlu İrem Cihangir’in 16 Temmuz’da beyin ölümü gerçekleşince hastane koordinatörlüğünde ailesinden organ bağışı istendi. Bağışlanan organlar üç kişiye nakledildi. Böbrekler Dicle Üniversitesi’ne, karaciğer ise 112 Acil ambulansıyla Malatya’ya gönderildi” diye konuştu. 

Organ nakillerinin oluşmasının sevindirici bir gelişme olduğunu dile getiren Avar, şunları söyledi:

“Toplumumuzda, özellikle Diyarbakır’da da organ bağışının yapılması sevindirici bir durum. 2007 yılından bu yana Diyarbakır’da toplamda 62 tane beyin ölümü bildirilmiş, ancak sadece 5 aile organ bağışında bulunmuştur. Bu beyin ölümü gerçekleşmesi oranına göre düşük bir rakam. Vatandaşlarımızdan beklentimiz beyin ölümü gerçekleşen bir yakınları var ise onların organlarının bağışlanması konusunda biraz daha ılımlı yaklaşmalarıdır. 10 binlerce ile ifade edilen organ nakli bekleyen insanımız var. Diyarbakır’da da artık hem Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hem de Dicle Üniversitesi’nde daha önce de organ nakilleri yapıldı ama bunlar daha çok canlıdan organ nakli şeklindeydi. Ölüden organ nakli sayımızı arttırmamız lazım. İki vatandaşımızın bağışlanan organlarıyla 8 kişi hayat bulmuş oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yetkili arkadaşlar da görüş beyan ettiler. Bunda dini açıdan herhangi bir beyis olmadığı söyleniyor sürekli. Ama vatandaşlarımız her nedense organ bağışı konusunda biraz temkinli duruyor.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel