Muhammet Balta afet bölgesinde

Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Muhammet Balta’dan önemli açıklamalar. Bakan yardımcısı Balta sel felaketinin yaşandığı Yomra ilçesi Taşgelen köyünde yetkililerle birlikte  incelemelerde bulundu. Balta sel felaketinde eşlerini kaybeden acılı aile ile

Muhammet Balta afet bölgesinde

Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Muhammet Balta’dan önemli açıklamalar. Bakan yardımcısı Balta sel felaketinin yaşandığı Yomra ilçesi Taşgelen köyünde yetkililerle birlikte  incelemelerde bulundu. Balta sel felaketinde eşlerini kaybeden acılı aile ile bir süre görüştü

Bakan Balta incelemelerin ardından haber61net’in sorularını yanıtladı

Türkiye’nin afet bölgesi olduğuna değinen Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Muhammet Balta Öncelikle ülkemiz bir afet bölgesidir. Yani 24000 metre uzunluğunda bir fay hattı var. Hep bunlarıı konuşuyoruz. Afet dendiğinde akla hep deprem geliyor. Özellikle bizlerde bakanlık olarak konuşmalarımızda halkı aydınlatmada afetler sadece deprem değil. Bölgesel olarak da farklı yerlerde olabilir. Karadeniz’de Trabzon’da Giresun’da, Rize’de, Artvin’de sel felaketleri yaşanabiliyor. Burada da Trabzon’un Yomra ilçesinde böyle bir afet yaşandı. Kürsel ısınmanın etkisiyle beraber iklimde değişti. Küresel afeti neticesinde 2 vatandaşımız kaybettik. Ama vatandaşlarımız geri gelmiyor. Sonuçta maddi olarak devletimiz güçlü. Burada bütün birimlerimiz var gücüyle çalışıyor. Bunlar devletimizin gücünden dolayı oluyor. Türkiye esasında her konuda afetleri yaşıyor. Ekonomi sağlık ulaşımda afet yaşıyordu. Allaha şükürler olsun bu afetlere karşı hükümetimiz önlemleri alıyor. Daha önceleri 5 günde ulaşamadığımız yere artık aynı gün aynı saatte Başbakanımız ulaşıyor. Ve ben devletin bütün birim ve heyetlerinin heyecanla şevkle hüzünle vatandaşların yarasını sarmak için Trabzon belediyemiz il özel idaremiz AFAD ekibimiz çevre şehircilik il müdürlüğü iller bankası tüm birimler burada afet bölgesinde. Ama üzüntümüz şu giden insanlar geri gelmiyor. Ama en büyük temennimiz bu insanların bu afetlerden ders çıkarması lazım şimdi elbetteki afetlerde yaşamak insanların kaderi değildi ve afetin ne zaman geleceği belli olmaz. Bunla alakalıda hükümetimiz çalışma yapıyor. Buna özelde b,r,m kurdu AFAD Başkanlığı Türkiye’de ve her bölgede hizmet vermektedir. Gecen Başbakanımızla Bursa'da idik ve bu birimle alakalı kontrol merkezi kuruldu ve orada depremle alakalı bir birim oluşturuldu.

balta-1.jpg

Orada insanlara deprem anında ne yapacağı konusunda eğitilmektedir. Bunun yanda bilimsel olarakta ne yapabiliriz diye çalışma yaplmaktadır. Bizde çevre ve şehircilik bakanlığı olarak bu afetlere karsı neler yapılabilir diye ne tür çalışmalar yapılabilir ve nasıl önlemler alınarak insanlarımızı nasıl sağlıklı şekilde yaşatabiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. Bu konularla alakalı olarak 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası çıkartıldı. Bu afet bölgeleriyle ilgili özel. Başbakanın Van depreminden sonra söylediği siyasi hayatıma mal olsa bile bu yasayı Türkiye’de  yayacağız.  Çok önemli bir söylemdi ve biz bunu talimat olarak kabul ettik. Kentsel dönüşümle özellikle afet bölgesinde yıkılabilecek yapısal durumu kötü olan yapılar yıkılarak yeniden yapılıp insanlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Bizim istediğimiz afet bölgesinde enkaz altında insanları aramaktan ziyade o enkazların olmaması için mücadele ediyoruz. Binalar yıkılmadan takdiri ilahi tabı insanlarımız ölmeden binalar yıkılmadan sağlam fiziki durumu iyi binalar oluşturuyoruz. Ülkemiz sosyal bir hukuk devletidir. Devletin özellikle vatandaşlarının sağlıgını güvenliğini korumakla kollamakla mükelleftir. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Afetlere karsı bu olaylara karsı Cumhuriyet döneminin en hazırlıklı hükümetiyiz. Trabzon2daki sel ve heyelan felaketleriyle ilgili Trabzon valiliğimiz, İl Özel İdaremiz dere ıslahlarıyla alakalı olarak 257 milyon lira bu yıl ödenek gönderdi. Devlet Su İşleri tarafından burada ıslah çalışması yapılıyor. Tabi sadece burada değil ilçelerimizde ve tüm illerde afete maruz kalabilecek yerlerde dereler ıslah edilerek kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Vatandaşlarmızın da duyarlı olması lazım. Maddi olarak devletimiz her türlü her yardımı en güçlü şekilde yapmaktadır. Van’daki büyük depremden sonra 14 bin konut 11 ay gibi kısa bir sürede yapıldı. Milletimizin hizmetine sunuldu. Bizim istediğimiz tüm vatandaşlarımızın duyarlı olması. Burada afet üzerinden siyaset yapılmaması lazım.  Tüm siyasilerin bu işe olumlu yönde yaklaşması lazım. Herkesin duyarlı olması lazım.

balta-2.jpg

Biz devletimizi seviyoruz devletimiz güçlüdür. Burada her şey yapılıyor. Başbakanımızdan bütün burada emek veren yanımızda olan herkese teşekkür ediyoruz devlet bizim babamızdır dedi.

balta-3.jpg

Esasında bizim babamız onlardır.  İz onlar sayesinde buradayz. Bu kadar acıya afete rağmen milletine bayrağına ülkenin birlik ve bütünlüğüne olan saygısı ülkesine ve devletine sahip çıkmasıdır. Benim tüylerim diken diken oldu.  Bu amcamız eksiklik görmeden yapılan aramaları görüyor. Elbette eksikliğimiz olabilir ama sonuçta bizde insanız sonuç olarak burada makine sesinden geçilmiyor. Ama az önce izah ettim güçlü devletimiz, daha önce trafik kazaları bu milletin kaderiydi. 18,000 km konforlu yol yapıldı. Bu yetmedi buna karsıda yasal önlemler aldık. Birde 654 Milyar TL faize giden para bizim dönemimizde halkın hizmetine sunuldu. Ben Trabzon adına sadece devlet su işleri değil, Türkiye'de en fazla köylere yatırım olan ildir. İl özel idare başkanımız, yardımcısı bu işi çok iyi yürütüyor. Yakkaşık 300 milyon TL Trabzon'un köylerinin alt yapısına harcandı. Burada afetlere karsı önlem alınmıyor gibi şeyler söyleniyor. Afetlerde bütün önlemleri alsanızda can kaybı olabilir. Örneğin Japonya dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri. Ama gördüğümüz gibi bu doğal afetlerin arksısında kimse duramıyor. İnsanlar kaybediyoruz. Ama altını çizerek söylüyorum bizim bir insanımız bir canlımızın bile zarar görmesini istemiyoruz.  Eskiden insanlar basını sokacak ev aradılar. Tüm ekiplerimiz burada gereken herşeyi yapılıyor. İlk etapta 300 bin lira bir ödenek çıkartıldı. İl özel idaremiz encümenleride 150 bin lira gibi bir Mevla buraya gönderdi. yaptığımız yolların asfaltı betonu bozulmuş olabilir . Hiç sorun değil arkadaşlarımız  burada en kısa sürede bu eksiklikleri de gideririz. Herşey  hallolur ama tek üzüntümüz  vatandaşlarımızın ölmesi oldu. Ama takdiri ilahidir. Bunun önüne de geçilemez. Şuanda bir vatandaşımız bulundu. Tüm ekiplerimiz diğer kayıp olan vatandaşımızı arıyor inşallah onu da bulacağız. Bu konuda uzman olanlar çalışıyor.  Ben tekrar burada bütün Yomra ilçemizin, Trabzon ilimizin ve ülkemizin bası sağolsun. Allah  bize afetleri bir daha yaşatmasın. Ben huzurlarınız da Trabzon Valiliğimize, İl Özel İdaremize ve çalışanlarına ve ismini sayamadığım tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Allah onların eksikliklerini bize göstermesin.  Allaha da şükürler olsun eskiden 1 milyar dolar para bulmak için yabancı devletlerin kapsındayken şimdi 3 milyar dolar ayrıma muhtaç ülkelere hibe veriyoruz. Orman ve su işleri bakanlığımız, Başbakan yardımcımız Beşir Atalay’ın, Çevre ve şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve bütün bakanların, bürokratların olaya duyarlı şekilde bakıp tüm birimleri harekete geçirmesi, bir vatandaş olarak da memnun ve mutlu etmiştir. Sizlere de teşekkür ediyorum

balta-4.jpg

Ölenlere cenabı Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum…

Orhan cavusoglu sordu

 

Ben burada tüm ekibin tüm çalışanların kendi ailelerinden bir kişi kaybolmuş gibi çalıştıkalrına eminim. Bütün birimler olay yerinde hepsi ne yapabilirizi düşünüyor. İyi niyetle burada çalışıyorlar. Yanı güçlü devlet olmak  bu bütün ekip bütün birimler burada. Kesinlikle vatandaşlarımızın sağlığıyla, güvenliğiyle, ulaşımıyla ilgili ne gerekiyorsa yapılıyor. Bu güçlü bir devletin yapabileceği bir iştir. Bütün bu olumsuzlara rağmen kriz yönetimini böyle bir anda ne yapacağını şaşırmış gibi değil krizlere alışmış kriz olmadan hazırlıklı bir hükümetiz. Az öncede ifade ettim. 1999 depremini hatırlayalım depremden sonra tüm bağlantılar ulaşım her şey çökmüştü deprem bölgesine 4-5 gün sonra ulaşılmıştı. Ama artık devletimiz her şeye hazır. Her şeyimiz planlı artık. Ve en önemlisi sadece kendi ülkesinde afetlerde zarar görmüş vatandaşlarına değil tüm Dünya’daki  afetlerde zarar görmüş vatandaşlara yardım eden bir devletiz. Herkesin bundan gurur duyması lazım.  Artık herkes görüyor ki her şeye hazırız. Biz Başbakanımıza, birimlerimiz, devletimize, vatandaşlarımıza güveniyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel