Kaçan kurbanlıkları kovalamayın uyarısı!

Kurbanlık hayvanın kaçması durumunda ortaya çıkacak olumsuzlukları önlemek için hayvanı kovalamayıp, yorulmasını beklemenin doğru olacağı bildirildi.Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, basına  yaptığı açıklamada, kurban edi

Kaçan kurbanlıkları kovalamayın uyarısı!

Kurbanlık hayvanın kaçması durumunda ortaya çıkacak olumsuzlukları önlemek için hayvanı kovalamayıp, yorulmasını beklemenin doğru olacağı bildirildi.

Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, basına  yaptığı açıklamada, kurban edilecek hayvanın zaman zaman kaçabildiğini, kurban bayramlarında bu tür olumsuzluklarla sıkça karşılaşıldığını söyledi.

İnsanlardan uzak, kapalı alanlarda yetişen hayvanların bayram nedeniyle kalabalık pazarlara getirilmesiyle agresif davranışlar sergileyebileceğini dile getiren Yazıcı, "Bu hayvanlar ilk kez bir araca bindirilerek insanların yoğun olduğu alanlara getiriliyor. Farklı davranış tarzlarıyla karşılaşan bu hayvanlar psikolojik sorun yaşayabilir, farklı davranışlar sergileyebilir'' dedi.

Yazıcı, kurban pazarından alındıktan sonra kaçmayı başaran veya kesilmek üzereyken kaçan büyükbaş hayvanların yakalanmasında sabırlı davranılmasının son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Kaçan hayvanı kovalamaya çalışırsak agresifliğini artırırız. Yapılacak tek şey hayvanın üzerine gitmemek, yorulmasını beklemektir. Bu hayvanları yakalamak adına araçlarla çeşitli aletlerle çıkarılan sesler hayvanın kaçma güdülerini açığa çıkarmakta, karşı koyma direncini artırmaktadır. İnsanların kaçan hayvanların peşinden koşması hayvanın içgüdüsel hareketlerinin artışını da tetiklemektedir."

HAYVAN ANESTEZİ İLE SAKİNLEŞTİRİLEBİLİR

Kurbanlığın kaçması halinde bir veteriner hekime haber verilmesinin doğru olacağını ifade eden Yazıcı, "Kaçan hayvan anestezi ile sakinleştirilebilir. Sabırla hareket etmek çok önemlidir. Belli bir süre sonra zaten hayvanın kaslarında yorulma olacak ve buna bağlı olarak bitkin düşecektir'' diye konuştu.

Yazıcı, kaçan hayvanların kesilmeden önce 12 ile 24 saat arasında dinlendirilmesi gerektiğini de belirterek, "Hayvan hareket halinde olduğu için kan dolaşımda olur. Bu durum da kan parazitlerinin ette kalabilirliğini artırır ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturur. Ayrıca et çok kanlı olacağından istenen lezzette olmaz" dedi.

KİŞİ SAĞLIĞIDA DÜŞÜNÜLMELİDİR

Kurbanlık hayvanı kovalamanın kimi zaman insan sağlığını da risk altına sokabildiğini anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:

''Kaçan hayvanı illaki kurban edeceğiz diye bir kural yok. Kişi kendi sağlığını da düşünmelidir. Özellikle belli bir yaşın üzerindeki insanların aşırı efor sarf ederek hayvanın peşinden koşması üzücü sonuçlar doğurabilir. Efor kalp hastalıklarını tetikleyebilir, hatta kalp krizine bile neden olabilir."

Yazıcı, öte yandan başta okul bahçeleri olmak üzere ortak kullanım alanlarında kurban kesilmesinin doğru olmadığını, bu tür yerlerde kesilecek hayvanlarda oluşabilecek parazitlerin insan sağlığı için çok büyük tehlike oluşturabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler