Fırtına Vadisinde gerginlik!

Dünyanın koruma öncelikli 200 ekolojik vadisinden biri olan Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisi'nde yer alan Topluca Köyü yakınlarında, "bakım ve ayıklama" adı altında asırlık Ladin ve Kayın ağaçlarının kesilmesi köylüler ile görevlileri karşı karş

Fırtına Vadisinde gerginlik!

Dünyanın koruma öncelikli 200 ekolojik vadisinden biri olan Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisi'nde yer alan Topluca Köyü yakınlarında, "bakım ve ayıklama" adı altında asırlık Ladin ve Kayın ağaçlarının kesilmesi köylüler ile görevlileri karşı karşıya getirdi. Ağaç kesimine tepki gösteren Topluca köylüleri ile Orman görevlileri arasında tartışma ve kısa süreli arbede yaşandı.

Köylülerle kesim yapanlar arasında arbede yaşandı

Olay, bir bölümü Fırtına Vadisi'nde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırındaki Marselevat Vadisi'nde, "bakım ve ayıklama çalışması" adı altında asırlık bazı Ladin ve Kayın ağaçlarının kesilmesi sonrasında yaşandı. Pazar ilçesi Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin kesim yaptığının öğrenilmesi üzerine Topluca köyü sakinleri, ağaç katliamı yapıldığını öne sürerek tepki gösterdi. Köy caminin hoparlöründen, "Asırlık ağaçlarımız kesiliyor. Ağaç kesimine karşı çıkan köylüler meydanda toplansın, o bölgeye gideceğiz" anonsu yapıldı. Çağrı üzerine bir araya gelen köylüler hep birlikte ağaç kesiminin yapıldığı Marselevat vadisine gitti. Köylü vatandaşlar, genç yaşlı ayrımı yapılmadan birçok ağacın kesildiğini öne sürerek Pazar ilçesi Orman İşletme Şefliği görevlileri ile tartıştı. Tartışma büyüyünce görevliler ile köylüler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Araya giren bazı kişiler arbedenin büyümesini önledi. Olay sonrasında köy sakinleri, ağaç kesimi yapanlar hakkında ilçe Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak suç duyurusunda bulundu. Pazar Orman İşletme Müdürlüğü görevlileri de köylülerin çalışmaları engellediğini ileri sürerek şikayetçi oldu.

"Çürük ve hastalıklı ağaçların kesileceği söylendi"

Orman köylüsü olarak ormanı gözleri gibi koruduklarını belirten Topluca Köyü Muhtarı Yusuf Çiçenoğlu da ağaç kesimine tepki gösterdi ve "Köyümüzde asırlık ağaçlar kesiliyor. Bize çürük ve hastalıklı ağaçların kesileceği söylenmişti. Ama burada yapılan kesim hiç de söylendiği gibi değil. Tam aksine, sapasağlam ağaçların kesildiğini gördük. Köylüler kışlık yakacağı için bir tek Kızılağaç kesse adı katliam oluyor. Ama devlet kestimi ses çıkmıyor. Asırlardır muhafaza ettiğimiz ağaçların kesilmesine anlam vermiş değiliz" dedi.

Özer: "Sadece orman ve kereste olarak görülmesi üzücüdür"

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer da, Karadeniz ormanlarının son derece önemli doğal yaşlı ormanlar olduğunu belirterek, binlerce bitki türü ve yaban hayatını barındırdığını söyledi. Özer, "Bu ormanların, özellikle böylesi dik bir coğrafyada toprağın tutunması, erozyon, su potansiyeli, bitkisel çeşitlilik ve yaban hayatına ev sahipliği gibi önemli bir fonksiyonu olmasına rağmen hala daha sadece odun ve kereste olarak görülmesi üzücüdür. Üzülerek söylüyoruz ama Orman İşletmesi de bu anlayıştadır. Üretim amaçlı orman olarak değerlendirerek kesiyorlar. Her biri ayrı ekosisteme sahip 300 ila 400 yıllık doğal yaşlı ormanlar kesiliyor. Halk da buna karşı çıkıyor. Çünkü halkın bu ormanlarda çok önemli anıları, geçmişi ve birlikte sürdürdüğü bir yaşamı var. Ağaçlarında kara kovanları var. Bu kesime tepki gösteriyorlar. Bu tepki anlayışla da karşılanmıyor. Son derece gergin gelişmeler yaşanıyor. Yetkililerin bu sese kulak vermesini istiyoruz" diye konuştu.

Uygulama orman sağlığı için gereklidir

Pazar Orman İşletme Müdürü Hilmi Yazıcı ise, yapılan kesimin 6831 Sayılı Orman Kanunu'na göre yapıldığını belirterek, müdahalenin bakım amaçlı olduğunu söyledi. Yazıcı, "Bu uygulamalar ormanın sağlığı ve devamlılığı için gereklidir. Gerektiğinde her cins ve yaştan ağacın kesilebilir" dedi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel