Fındık kurutma merkezi açılıyor

Doğu Karadeniz’in yağışlı iklim yapısında kurutma işleminde büyük sorun yaşanan fındıkta geçen yıl açılan Fındık Kurutma Merkezi, bu yılda hizmet verecek. Geçtiğimiz yıl Trabzon Ticaret Borsası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Oltan Gıda’nın o

Fındık kurutma merkezi açılıyor
Doğu Karadeniz’in yağışlı iklim yapısında kurutma işleminde büyük sorun yaşanan fındıkta geçen yıl açılan Fındık Kurutma Merkezi, bu yılda hizmet verecek.
 
Geçtiğimiz yıl Trabzon Ticaret Borsası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Oltan Gıda’nın ortaklığında uygulanan Kaliteli Fındık Projesi kapsamında Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde oluşturulan Fındık Kurutma Merkezi bu yıl daha detaylı olarak ve ücretsiz olarak hizmet verecek.
Bu yıl sadece Oltan Gıda tarafından yapılan organizasyonda kurutma işlemine 12 Ağustos’ta başlanacak ve 30 Eylül’e kadar sürdürülecek. Kurutma işleminin yanı sıra üreticinin fındığının merkeze taşınıp geri götürülmesi de ücretsiz olarak yapılacak. Kurutma işlemi için 444 02 08 no lu telefondan veya direk başvuru şekliyle sıra verme işlemine ise 1 Ağustos tarihinde başlanacak. Bu yıl merkezde yaklaşık 400 ton yaş fındığın kurutulması hedeflendi.
 
Kurutma merkezinde bu yıl da 12 makine yer alacak. Uzmanlar nezaretinde yapılacak kurutmada fındık tartılıp, nemi ölçüldükten sonra işleme tabii tutulacak.  Merkeze getirilen fındıklar ideal seviye olan yüzde 6 nem oranına düşürülene kadar kurutulacak. Kurutulan fındıklar üretici isterse evine kadar taşınıp teslim edilecek. Kurutma işlemine asgari 1 ton ve üzeri fındıklar tabii tutulacak.
 
Türkiye’de ilk defa tam teşekküllü olarak geçtiğimiz yıl açılan kurutma merkezinde bu yıl da üreticilerden ücret alınmayacak.
 
-Köleoğlu; zahmeti az, randımanı yüksek bir sistem
 
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Oltan Gıda Başkan Yardımcısı Şükrü Güngör Köleoğlu, güneşi az ve yağmurlu bir iklim yapısına sahip olan yörede kurutma işleminde büyük sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl başlattığımız mekanik kurutma işleminden başarılı sonuç alındı. Hem randıman yüksek oldu, hem aflatoksinleşmenin önüne geçildi. Geçen yılki deneyimlerinde katkısıyla bu yıl daha başarılı bir kurutma işlemi gerçekleşecektir” dedi.
 
Köleoğlu, kurutma işlemine tabii tutulacak fındıkların olgunlaştıktan sonra toplanmış, patosa vurulduktan sonra da 2-3 gün harmanda bekletilmiş olmasının gerektiğini belirterek,  ortalama nem oranının yüzde 20 civarında olması halinde, sistemin daha verimli işlediğini, bunun içinde üreticilerin özellikle jüt çuval kullanmasını ve fındığı aşırı yağış altında harmanda bekletmemelerini istedi.
 
Fındık Kurutma Merkezi ile ilgili detaylı bilgiler afişler ve broşürlerin yanı sıra basın yayın araçlarına verilen reklamlarla da üreticilere duyuruldu. Daha detaylı bilgiler www.kalitelifindik.org sitesinden de edinilebiliniyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel