Çanakkale Zaferi etkinlikleri devam ediyor

Trabzon Belediyesi ile Zafer Fen Dershanesi, Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıldönümü anısına ortak bir program düzenledi. Araştırmacı-Yazar Arif Kapar’ın konuşmacı olarak katıldığı ve Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye vatandaşlar yoğ

Çanakkale Zaferi etkinlikleri devam ediyor

Trabzon Belediyesi ile Zafer Fen Dershanesi, Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıldönümü anısına ortak bir program düzenledi. Araştırmacı-Yazar Arif Kapar’ın konuşmacı olarak katıldığı ve Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kapar, Çanakkale ruhunun çok iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizerek, "İngilizler kendi şehitliklerini 1926'da, Fransızlar kendi şehitliklerini 1930'da, biz kendi ülkemizde kendi şehitliklerimizi 1960 yılında yapmışızdır. Bu ne kadar üzücü bir olaydır. Daha üzücü bir olay ise Çanakkale'de savunma yapan toplarımızı o dönemin Maliye Bakanlığı paraya ihtiyacımız var diyerek hurda niyetine satmıştı. Çanakkale'de tarihi toplar kalmamıştır. Sonra da biz kalkacağız tarih konularından bahsedeceğiz” dedi. 
Çanakkale'de şehit düşenlerin yaş ortalamasının 14 olduğuna vurgu yapan Kapar, “O dönemde en küçük cepheye giden asker Afyon’un Emirdağ ilçesinin İkizce köyünden Sofuoğulları’ndan Mustafa diye biriydi. Yani bugünkü 7. sınıf öğrencilerinin yaşındaydı. Böyle bir savaş yaşanmış ve orada şehit düşmüşler” diye anlattı. 
 
Çanakkale’de 1 metrekareye düşen mermi sayısının 6 bin olduğunu söyleyen Kapar, Çanakkale’de hurdacılık yapanların mermi sayesinde zengin olduklarını söyledi. Çanakkale'de 18 milyarda bir ihtimali olan mermilerin havada çarpıştığını ifade eden Kapar, bu mermileri müzelerde görmenin mümkün olduğunu kaydetti. Çanakkale'de metrekareye düşen ölü sayısının 8 olduğunu söyleyen Kapar, "Çanakkale Savaşı, komiktir ama soba boruları ile kazanıldı. Nasıl olur? Soba borusu ile savaş mı kazanılır derseniz.
 
Siper alınan tepelere 2 bin tane soba borusu yerleştirilir. Düşman ordusu dürbünlerle cephelerimizi izler ve yerleştirilen soba borularını görünce ürperir. Daha sonra kıyımıza yaklaşınca gerçek topların hedefine maruz kalan düşman ordusu yenilgiye uğrar" diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel