Balıkçılar yeni sezona hazırlanıyor!

Denizde 1 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesi yıpranan ağlarını ve teknelerini onarak son hazırlıklarını yapan Karadenizli balıkçılar, umudu ve endişeyi bir arada yaşayarak "vira bismillah" demeye hazırlanıyor.Av yasakları nedeniyle 15 Nisan'da ara verd

Balıkçılar yeni sezona hazırlanıyor!

Denizde 1 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesi yıpranan ağlarını ve teknelerini onarak son hazırlıklarını yapan Karadenizli balıkçılar, umudu ve endişeyi bir arada yaşayarak "vira bismillah" demeye hazırlanıyor.

Av yasakları nedeniyle 15 Nisan'da ara verdikleri ekmek mücadelesine 1 Eylül'de tekrar başlayacak balıkçılar, yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor.

Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, bazı nedenlerle endişeleri olsa da sezonun bereketli geçeceğini düşündüklerini söyledi.

Balıkçıların yokluk içerisinde ve zor şartlar altında sezona hazırlandıklarını savunan Şahin, şöyle konuştu:

"Hazırlıklarımızı yavaş yavaş tamamlıyoruz. Ağlarımızı örüyoruz, teknelerimizin son bakımlarını yapıyoruz. Palamut ve lüfer balığı kendisini göstermeye  başladı. Eğer bir aksilik olmazsa sezonun bereketli geçeceğini düşünüyoruz. Balıkçılarımız yokluk ve zor şartlar altında sezona hazırlanıyor. Mesela bizim daha önce kullandığımız misina ağlarımız vardı. Buna yasak getirildi. Balıkçılarımız yeni ağlar almak zorunda kaldı. Destek verilmeyince arkadaşlarımız zor durumda kaldı. Dünyanın en meşakkatli mesleği olmasına rağmen bizler yine de umutla yeni sezonu bekliyoruz."

PALAMUT VE LÜFER BOL OLACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR

Aydemir, edindikleri ilk izlenime göre palamut ve lüferin bol olmasını beklediklerini kaydederek, "Yeni sezon öncesi her ne kadar havaların sıcak gitmesi bizi endişeye sevk etse de palamut ve lüfer balığının yüzümüzü güldüreceğini tahmin ediyoruz. Havaların sıcak gitmesi bir şekilde balıkçılığı da olumsuz etkiliyor. Çünkü yaylalardaki kar sularını denize taşıyan ırmaklarımızda maalesef su kalmadı. Bu ırmaklar bizlerin can damarı. Az yağış nedeniyle su miktarlarında azalmalar yaşanıyor. Bakalım inşallah yağışlı havaların gelmesiyle her şey güzel olacak" ifadelerini kullandı.

UMUDUMUZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Balıkçı Mehmet Çalış ise zaman zaman kancalarına takılan palamudun her geçen gün umutlarını artırdığını dile getirdi.

Kancalarına takılan palamudun kendilerine bir müjde verdiğini anlatan Çalış, şunları söyledi:

"Biz de diğer arkadaşlarımız gibi sezon öncesi teknelerimiz ve ağlarımızda son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Eğer bunlarla ilgili gerekli çalışmaları yapmazsak emeğimiz boşa gider. Her şeyin ötesinde deniz yüzümüze gülecek mi orası önemli. Bildiğimiz kadarıyla Sinop taraflarında balıkçılarımızın kancalarına 30-35 civarında palamut takıldı. Burada ise henüz bir iki tane takılmaya başladı. Bu bile balıkçılarımıza müjde veriyor. Palamut ve lüferden umutluyuz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel