Alev Alatlı kimdir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Alev Alatlı'nın hayatını kaybettiğini duyurdu. Alev Alatlı kimdir? İşte detaylar...

Alev Alatlı kimdir?

Türkiye, Alev Alatlı'nın acı haberiyle çalkalanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı'nın hayatını kaybettiğini duyurdu. Peki Alev Alatlı kimdir? İşte merak edilenler...

ALEV ALATLI KİMDİR?

Alev Alatlı, 1944 yılında İzmir'de dünyaya geldi. Gençlik yıllarını farklı kültürlerin içinde geçiren Alatlı, lise eğitimini Japonya'nın başkenti Tokyo'da tamamladı. Üniversite hayatına Türkiye'de devam eden Alatlı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Ekonomi ve İstatistik alanında lisans derecesini aldı. Ardından, Fulbright bursu kazanarak ABD'ye gidip Vanderbilt Üniversitesi'nde (Nashville, Tennessee) Ekonomi ve Ekonometri üzerine yüksek lisans yaptı.

Felsefeye olan ilgisiyle bilinen Alatlı, akademik yolculuğuna Dartmouth College'da (New Hampshire) doktora çalışmaları ile devam etti. Bu süreçte İlahiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerine derinlemesine araştırmalar yaptı.

1974 yılında Türkiye'ye dönen Alatlı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde akademik kariyerine başladı ve Ankara'daki Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak görev aldı.

Ayrıca, California Üniversitesi, Berkeley ile psikodilbilim alanında işbirliği içinde çalışmalar yürüttü. Medya dünyasına da adım atan Alatlı, "Bizim English" adlı dergiyi Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte yayınladı ve Türk Yazarlar Kooperatifi'nde (YAZKO) başkan yardımcılığı yaptı.

Edebiyat ve düşünce dünyasındaki katkıları, 1985 ve 1986 yıllarında Edward Said'in önemli eserlerinin yayımlanmasına vesile oldu. Filistin davasına dair çalışmalarıyla tanınan Alatlı, 1986'da Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile ödüllendirildi.

2006'da Rusya'da prestijli bir edebiyat ödülü olan Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 2014'te Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü aldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından sırasıyla 2012 ve 2017 yıllarında fahri doktora unvanları ile onurlandırıldı.

2005 ile 2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun mütevelli heyet başkanlığını üstlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi