Doğan Alayoğlu

Doğan Alayoğlu

Avrupa olmasaydı Cardozo gelir miydi?

Trabzonspor bu sezon başında oldukça yüksek paralara bir çok transfer yaptı.

Yönetim hemen her gün yaptığı açıklamalarla hedefin 3 kulvarda şampiyonuğa oynamak olduğunu dile getirmekten gurur duydu.

Biz de bordo mavi aşıkları olarak bu söylemlerden tabiki mutluluk duyduk. Hedefi olan Trabzonspor, hem şehrin enerjisini hem de insanların moralini üst düzeyde tutması demek.

Peki sonra ne oldu?

Trabzonspor Türkiye Kupası’na veda etti.

Şampiyonluğa ise ilk yarının bitiminde havlu attı.

UEFA Avrupa Ligi’nde başarılı sonuçlar alarak ismini bir kere daha Avrupa’ya gururla duyurdu.

Elde sadece Avrupa kupalarına gitme hedefi kaldı.

İşte tam da burada, hedefe kilitlenmişken olanlar oldu.

Avrupa yolunda kritik maçlara çıkmaya hazırlanan Trabzonspor’un başkanı bombayı patlattı. “Seneye hedefimiz lig, Avrupa’da yedeklerle oynayacağız” açıklamasını yaptı.  Bir ileri iki geri giden takıma moral aşıladı!

Bu söyleme rağmen Trabzonspor bir şekilde Avrupa’ya gitmeyi garantiledi. Ancak seneye ne olacak?

Trabzonspor şampiyonluğa yürüyecek kadroyu nasıl kuracak?

Avrupa vizyonu olan bir çok futbolcu Cardozo, Mehmet Ekici vs. gibi yıldız isimler Avrupa’da boy göstermeme riski karşısında ne yapacak?

Sizce sezon başında Avrupa hedefi olmayan bir Trabzonspor Constant, Cardozo ve kendini yeniden göstermek isteyen Mehmet Ekici gibi isimleri transfer edebilir miydi?

Hiç düşünmeye gerek yok cevabı hayır. Nedeni ise bizim düşünce yapımızın haricinde bir çok tanınmış isim paradan önce markalaşmış ismini yeniden gündeme getirmek için çabalar. Bunun en güzel örneği Mehmet Ekici’dir. Ekici, Werder Bremen’de forma bulamadığı dönemde bir çok Alman ekibinin talip olmasına rağmen kendini yeniden ispatlayabileceği Trabzonspor’u tercih etti. Bir önceki sezon Avrupa’da gösterilen başarılı performansta bu tip kararlarda etkili oldu ve kulübün ismini duyurabilmek adına en iyi reklam aracı oldu.

Peki yeni transfer döneminde “Avrupa’da yokum” diyen Trabzonspor kaliteli futbolcuları hangi vizyona dayanarak ikna edebilir. “Parayla gelir” demeyin; para için oynayanları, daha doğrusu yatmaya gelenleri de çok gördük.

Avrupa Kupaları birilerine basit gelebilir, ancak hem Trabzonspor’un hem de Trabzon’un sesini duyurabilecek en önemli araçtır.

EKONOMİK KATKISI YOK MU?

Avrupa Ligi’nin diğer boyutu ise maddiyat. Trabzonspor’da yönetici Köksal Sadıklar bir açıklama yaparak “Avrupa Ligi’nden yeterli maddi katkıyı alamıyoruz” dedi.

Peki bu açıklama ne kadar doğru?

Şöyle anlatalım; UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi arasındaki gelir dağılımı makasını daraltmaya karar verdi. Buna göre gelecek 3 sezonda Avrupa Ligi’nde şampiyon olan takım 9 Milyon Euro yerine 15.31 Milyon Euro kazanacak. Bu rakamlar grup maçlarından katılım payına kadar her maçta arttırıldı.

Kısa bir hesap yapmak gerekirse Trabzonspor; katılım payı olarak; 2. 4 Milyon Euro’yu kasasına koyacak. Geçen yılki skorları baz alırsak 3 galibiyet 1 beraberlik ve grup ikinciliği ile grup maçlarından toplam 1 Milyon 450 Bin Euro,  2. Tura yükselerek de 500 Bin Euro kazanacak. Yani Trabzonspor aynı performansı bu yıl da sergilemesi halinde 4 Milyon 350 Bin Euro’yu (bugünün kuruyla 12 Milyon 615 Bin TL) cebine koyacak.  (Galibiyet: 360 Bin Euro  /  Beraberlik : 120 Bin Euro / Grup 2.liği: 250 Bin Euro)

Bu para Trabzonspor için küçümsenebilecek bir rakam mıdır?

Hem de yine Trabzonspor yöneticisinin açıklamasına göre birkaç aydır yabancı futbolcularına ödeme yapamayan bir kulüp için.

İşin özü; Trabzonspor’un Avrupa’da başarılı olması şarttır. Avrupa’nın tek dezavantajı sezona erken başlamak bile olsa “Hedefimiz 3 kulvarda da başarı” diye yola çıkan ve “Hedeflerimize uygun kadro kurduk” sözlerini sezon başında çok kez duyduğumuz yönetim sözünü tutmaya mecburdur. İşin vizyon boyutu da ayrı bir tartışma konusu...

Liverpool’u İnter’i, Barcelona’yı ve nicelerini devirmeyi başaran Trabzonspor  Avrupa’dan korkarak değil, başkaldırarak, direnerek büyür bilginize…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR