Zabıta maaşları ne kadar? Yeni başlayan zabıta ne kadar maaş alıyor!

Zabıtalar, il ve ilçe belediyelerinde toplum düzenini sağlamak için görevlendirilir.

Zabıta maaşları ne kadar? Yeni başlayan zabıta ne kadar maaş alıyor!

Bu meslektekiler kadrolu ve sözleşmeli zabıta olmak üzere ikiye ayrılır. Kadrolu zabıtlar KPSS sınavı kapsamında kazanarak atanan, sözleşmeliler ise kurumların iş ihtiyacına göre istihdam edilen zabıtalardır. Kamu Personeli Seçme Sınavına göre atanan zabıtlar devletin belirlediği maaşları alırken sözleşmeli zabıtalar ise bütünüyle belediye yönetiminin açıkladığı maaşları alır. Bu sebeple İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta maaşları ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıta maaşları arasında farklar gözlemlenir. Kendi içerisinde ise zabıta maaşları kıdeme, kadroya, amir ve müdür gibi unvanlara göre değişiklik gösterir. Peki yeni başlayan, lise ve lisans mezunu zabıta maaşları 2022 yılında ne kadar?

İşte merak edilen tüm detaylar...Kovid-19 döneminde en az hemşire ve doktorlar kadar fedakar bir şekilde çalışmalarını sürdüren zabıtalar, belediyelerin kadrolarında görev yapmaktadır. Kadrolu ve sözleşmeli zabıta olarak ikiye ayrılmaktadır. KPSS ile atanan zabıtalar devletin belirlediği oranda maaş alırken sözleşmeli zabıtlar bağlı bulundukları belediyenin belirlediği maaşı alırlar. Bu kapsamda 2022 yılında bekar, lise ve üniversite mezunu, yeni başlayan gibi kriterlere bakarak maaşlar oluşur. İşte 2022 zabıta maaşları şu şekilde...

ZABITA MAAŞLARI 2022
Zabıta maaşları tıpkı polis maaşları ve astsubay maaşları gibi kıdeme göre değişiklik gösterir. Fakat zabıta maaşlarını bu mesleklerden ayıran en önemli özelliği ise bağlı bulundukları belediyelere göre maaşlarının değişim göstermesidir. Bunun bir benzeri Pilot maaşları kapsamında da görülebilir. Hali hazırda tüm il ve ilçelerde görev yapan zabıtaların 2022 maaşları ise şu şekildedir:

2022 Yeni başlayan zabıta maaşı: 8.400,00 TL 
2022 Ön lisans mezunu zabıta maaşı: 9.200,00 TL 
2022 Lisans mezunu zabıta maaşı: 10.000,00 TL 
2022 Kadrolu zabıta maaşı: 10.00,00 TL 
2022 Zabıta müdürü maaşı: 11.000,00 TL 
2022 Emekli zabıta maaşı: 7.500,00 TL 

 

LİSE MEZUNU ZABITA MAAŞLARI NE KADAR?
Lise mezunu zabıta maaşları yeni başlayan zabıtaların maaşlarıyla neredeyse aynıdır. Fakat yukarıdaki paragrafta da bahsettiğimiz gibi bu ücretler belediyeden belediyeye değişiklik göstermektedir. Hali hazırda lise mezunu zabıta maaşları güncel olarak 8 bin TL civarındadır.

LİSANS MEZUNU ZABITA MAAŞLARI
4 senelik üniversite yani lisans mezunu zabıta maaşları 2022 senesinde 10 bin TL seviyesindedir. Lisans mezunu üniversiteli zabıtaların maaşları yine çalışma saatleri ve kıdemine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca, lisans mezunu zabıta evlilik ve çocuk durumuna göre maaşlarında farklılık yaşayabilmektedir. 

YENİ BAŞLAYAN ZABITA MAAŞI NE KADAR?
Asgari ücrete de gelen zam ile birlikte zabıta maaşı 2022 senesinde 8 bin 400 TL civarındadır. Bu miktarın Ocak ayında gelmesi beklenen asgari ücret zammı ile birlikte artması beklenmektedir. Fakat bu maaşa da bekarlık durumu ve fazla mesai ücretleri de eklenmektedir. 

ZABITA KAÇ GÜN ÇALIŞIR?
Zabıtaların çalışma saatleri vardiyalar şeklinde düzenlenir. Ağırlıklı olarak  görevin amacına göre 24 saat iş 48 saat dinlenme ya da 12 saat iş 24 saat dinlenme biçiminde ayarlanabilir. Belediye zabıta memurlarının kanuna göre haftalık standart çalışma saatleri maksimum 48 saat olacak biçimde ayarlanır. Yine dediğimizi tekrarlayarak bu saatlerin görev şekline ve çalışmakta olduğunuz belediyeye göre değiştiğini hatırlatmak zorundayız.

BELEDİYE ZABITALARI NE KADAR MAAŞ ALIYOR?
Belediyelerde çalışan zabıtalar bağlı bulundukları belediyelerin maaş politikasına göre aylık ücretlerini almaktadır. Bu da il ve ilçe belediyelerine göre farklılık gösterebilir. Bu çerçevede belediye zabıtaları 2022 yılında kıdemlerine göre 7.500 TL ile 11.000 TL arasında aylık maaş alırlar. Yine bu maaşlara evlilik durumu ve çeşitli gelirler de eklenmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem