Recep Ergenç

Recep Ergenç

Yeşil yol

Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) Başkanlığı, DAP ve GAP’ dan sonra Doğu Karadeniz’in kalkınmasını koordine etmek ve merkezi Giresun olarak kuruldu. Başkanlığına da ÇAYKUR eski genel müdürü Ekrem Yüce atanmıştı. 
 
Geçen hafta, Ordu “Kişisel Gelişim ve Sanat Derneği”ni, Avrasya Danışmanlıktan İntizam Seyda Durgun ile ziyaret öncesi, DOKAP merkezinde Sayın Yüce’yi çat kapı ziyaret ettik. 
 
DOKAP kuruluşunu tamamladı
 
Başkan Ekrem Yüce ve DOKAP uzmanları, atanmalarından bugüne kapsama alanlarındaki illerde 850 proje ürettiler. Ürettikleri projelerin Kalkınma Bakanlığına sunumu tam bir hafta sürmüş. İlk müjde “Bakan onayı tamam." 
 
Şimdi başka bir heyecanlı bekleyiş başlamış: Proje dokümanı Başbakan’ın onayına sunulmuş, bu nedenle Ekrem Bey’in gözü kulağı Ankara’dan gelecek asıl müjdeli haberde.
 
 
Yeşil Yol
 
Kabul edilen projeler kadar edilmeyenleri de konuştuk. Yüce’nin kabul görmeyen iki projesinden biri, Doğu Karadeniz’i güneyden kuşaklayan mezralardan (mezerelerden) geçen bir çevre yolu olmuş.
 
Yazıııkkk..
 
Bu yol, Karadeniz’de turizmin çeşitlendirilmesi, geliştirilmesi için çaba harcadığımız sağlık turizmi, doğal yaşam köyleri için çok önemliydi.
 
Neden diye sormadan edemedik. Tünel ve viyadüklerin büyük maliyetleri red gerekçesi olarak gösterilmiş.
 
Bunun yerine yaylaları Ordu’dan taa Artvin’e kadar birbirine bağlayan “yeşil yol” kabul edilmiş, uygulama çalışmalarına başlanmış, Ankara’dan DOKAP'a gelen kırk milyonluk fon Valiliklerin hesabına yatırılmış.
 
 
 
Trabzon için gelecek strateji çalışması:2006
 
Yer zorlu otel. İnanılmaz bir katılım var. Üç günlük çalışma sonucu oluşturulan çalıştay raporuna (kitaba) tekrar baktım: Öne çıkan sektörlerden biri “turizm” olarak saptanmış.
 
DOKAP illerinden Trabzon’un ekonomik gelişim alanlarından biri olan turizm sektörüne ilginin; altyapı yatırımlarının, işletme sayısının, istihdamın arttığı,
 
Varlık yönetimi kapsamında ele alınacak değerlerin saptanması; turizme kazandırılmasına dikkat çekilmiş.
 
Turizmin çeşitlendirilmesine özel vurgu
 
Çalıştayda (2006) turizmin çeşitlendirilmesi, sürdürülebilir planlama, ekolojik dengenin korunması ön plana çıkarılmış.
 
DOKAP Başkanı Ekrem Yüce “Yeşil yol”un çeşitlendirmeye katkı vereceğini öngörüyor ve eleştirenler için “HES”lere karşı çıkanlarla bunlar aynı, diyerek tavrını dile getirdi.
 
Turizm diye diye
 
Havacılıkta “Take off” derler hani, uçak kalkış için pistin başına gelince pilot kabin ekibi arkadaşlarına seslenir, take off pozisyonu alın der. Pist başına giden uçak kalkış için bir süre pistte hız alır. Pistte belli bir hıza ulaşınca, pilot pisti terk etmek (havalanmak) üzere levyeyi çekmek zorundadır. Havalanamazsa pistin sonunda üzücü kazalar kaçınılmazdır. Bilmem anlatabildim mi?
 
Doğal yaşam köyleri mezralarda kurulsun
 
Veteriner Hekimler Bölge Başkanı Sebahattin Yazıcı ile turizmin çeşitlendirilmesi, DOKAP illerinde sağlık turizminin bir alt başlığı üçüncü yaşa (65 yaş ve üstü)  ”doğal yaşam köyleri” ile hayata geçirilmesini,
 
”Doğal yaşam köyleri”nin fiziki ihtiyaçları mezralarda karşılanmasını,
 
Yaylalarımıza dokunulmamasına inanıyor.
 
Yrd. Doç. Coşkun Hoca ise “Yeşil Yolu” Koyun ya da inek otlatan çobanlardan ve çarpık yapılaşmış gecekondu yaylalardan uzak tutmanın geleceğimiz açısından yaşamsal önemdedir.
 
Bu güzergahlar Turizm den çok hafta sonu et yemek için yaylaya gidenler ve yaylada daha kolay yapılaşma ve yağma yapmak isteyenlere kapı açacaktır.
 
Birkaç güzergah hariç bölgenin özellikli ve cazibe merkezi olabilecek yaylalarından geçmediğinin, Kervan Yolu gibi bölgenin hem tarihi, hem doğal ve hem de kültürel zenginlikleri bir arada bulunduran hattın dahil edilmeyişini, uzun vadede yayla ve doğa turizminde beklenen atılımı geliştirmekten uzak olduğunu belirtti.
 
Yaylaları otlatmaya dayalı hayvancılığa bırakmak en iyisi.  
 
Saygılarımla

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR