Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Makale 21 Ekim 2025 09:52 21 Ekim 2025 10:16

Bir elinde diploma, diğer elinde tornavida olsa

Bir elinde diploma, diğer elinde tornavida olsa

Trabzon, asırlardır emeğin ve üretimin şehri olmuştur. Ahşabın kokusunu, çeliğin sesini, denizin tuzunu işine katan insanların diyarı. Sürmene bıçağından Vakfıkebir ekmeğine, telkârisinden marangozuna kadar bu şehir, ustalığın başka bir adıdır. Kısacası Trabzon’un ruhunda üretmek her zaman vardır.

Ama bugün sokaklarda tek bir cümle yankılanıyor: “Usta bulamıyoruz.”

Bir zamanlar çırak bolluğuyla övünen Trabzon, artık mesleğini devredecek genç arıyor.
Çünkü yıllardır gözden kaçan bir gerçek var; Mesleki eğitimin itibarı azaldı.

Bu yazıyı hazırlamadan önce mesleki eğitimle ilgilenen birçok hocamla görüştüm. Uzun yıllardır da bu alana kafa yoran bir arkadaşınız olarak aslında çok da farklı şeyler duymadım. Kısacası hemen hemen herkes aynı sorunlardan bahsediyor. Ama her biri o kadar derin ki, hepsine tek bir yazıda değinmek neredeyse imkânsız.

Fen liseleri dolup taşarken meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezleri çoğu zaman “başaramayanların gittiği yer” olarak görülüyor. Oysa bir mesleği öğrenmek; zeka, planlama, sabır ve iletişim ister. Yani hem aklın hem elin birlikte çalıştığı bir süreçtir.

Trabzon’daki mesleki eğitim merkezleri 15 yaşından itibaren öğrenci alıyor. Haftanın dört günü iş yerinde, bir günü okulda geçen bu model aslında mükemmel bir sistem.

Genç hem meslek öğreniyor hem lise diploması alıyor, hem de devlet desteğiyle gelir elde ediyor. Bu miktar normalde asgari ücretin 3’te 1’i oranında fakat bazı işletme sahipleri bu ücretlere kendisi de ekleyerek öğrencinin motivasyonunu arttırıyor. Üstelik eğitim süreci sonunda öğrencilerin kalfalık belgesi, ardından da sınavla ustalık belgesi alma hakkı var. Ama bu sistem hâlâ yeterince tanınmıyor.

Bugün Türkiye’de evinde küçük bir tamirat yaptırmak istesen usta bulmak zor. Bulduğunda ise ücretler çoğu memur maaşını geçmiş durumda. İyi ki de geçmiş; çünkü bu durum, bir mesleği olmanın değerini gösteriyor ve gençlerimizin, ebeveynlerimizin emeğe hak ettiği değeri vermesi gerektiğini hatırlatıyor belki de.

Sanayiye gitsen, her atölye, her tezgâh dolu; işi olmayan usta neredeyse yok. Bu tablo, meslek sahibi olmanın ne kadar değerli olduğunu açıkça gösteriyor. Gençlerimiz yıllarını üniversite sıralarında hedefsizce geçirmek yerine, bir meslek edinmenin gücünü fark etmeli. Ne iş yaparsa yapsın, elinde mutlaka bir mesleği olmalı.

Bugün Avrupa’da usta bulmak neredeyse imkânsız hale geldi; bu da gösteriyor ki geleceğin en güçlü sermayesi, el emeği ve beceridir.

Bir diğer büyük sorun ise staj yapılacak işletme bulmak. Çünkü işletmede “usta öğreticilik belgesi” şart. Oysa ustalık belgesi olan herkes kısa bir eğitimle bu belgeyi alabiliyor. Bu sadece bir evrak değil, geleceğe atılmış bir imza.

Her usta, yanında yetiştirdiği her çırakla kendi mesleğinin ömrünü uzatıyor. O yüzden iş yerinin alt yapısını yeni neslin de keyif alabileceği şekilde dizayn etmek meslek lisesinden ve mesleki eğitim merkezinden gelen öğrenciye daha hassas davranmak geleceğimiz için elzem bir durumdur.

Trabzon’un üretim kültürünü yeniden canlandırması gerekiyor. Sanayi, mobilya, gıda, metal, turizm… Bu şehirdeki her işletme, aynı zamanda bir eğitim yuvası olmalı.
Devlet, meslek lisesi ve mesleki eğitim merkezi okullarından mezun olan kişileri istihdam eden işletmelere özel teşvikler vermeli. Okullar ise çağın teknolojisine uygun hale getirilmeli.

Ve belki de artık “Proje Meslek Okulları” dönemi başlamalı. Bu okullar sınavla öğrenci almalı.

Okulların alt yapısı Bursa İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi Kampüsü gibi dizayn edilmeli. Hem sektör hem okul birbiriyle daha çok iletişim halinde olmalı. Ustanın çekici, kalfanın ölçüsü, çırağın emeği bu ülkenin temel direğidir. O yüzden sadece milli eğitim camiası olarak değil toplum olarak bu sorunu çözmek için gerekeni yapmalıyız.

Siyasilerimiz kavga ortamından uzaklaşarak bu tür konuların üzerine eğilmelidir, bu sorunları çözmek için birbiriyle yarışmalıdır.

Turizmde öne çıksak da, Trabzon’un asıl kimliği ve geleceği, üretim kültürünü yeniden canlandırmakla şekillenecektir. Çünkü bir şehir üretmeyi unutursa, kendini anlatma gücünü de kaybedecektir.

 

Erhan Eroğlu

Yorumlar (103)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

B
Burhan Kara
10 ay önce

Trabzon sanata ve ustaya sahip çıkması gerekiyor.

E
Eray Bilgin
10 ay önce

Şu bir gerçek hocam bundan beş sene sonra kolay kolay usta bulamayacağız bulsak bile çok pahalı rakamlara iş yaptıracağız bunun örneğini Avrupa’da yıllardır yaşıyorlar ustalık karşılığı çok değerli paralar alınıyor Türkiye’de de bu yaşanacaktır kaçınılmazdır ben çevreme hatta söylüyorum erkek çocuklarını özellikle lisede meslek liselerine yollayıp üniversite konusunda ise işiyle alakalı gitmesini söylüyorum çünkü ileride usta bulunmadigi zaman ustalar çok değerli olacaktır ve kazançları

B
Burhan Kara
10 ay önce

Trabzon sanata ve ustasına sahip çıkmalıdır. Önemli bir yazı olmuş.

A
ARİF AKGÜN
10 ay önce

TRABZON’DA ÜRETİM ADINA HİÇ BİR ŞEY YOK ÇAĞRI MERKEZLERİ KAPATSA İŞSİZ SAYISINI HESABA KATIN!

F
Fatma Arıcı
10 ay önce

Kesinlikle çok doğru tespitler????

Tüm Yorumlar (103)

B
Burhan Kara
10 ay önce

Trabzon sanata ve ustaya sahip çıkması gerekiyor.

E
Eray Bilgin
10 ay önce

Şu bir gerçek hocam bundan beş sene sonra kolay kolay usta bulamayacağız bulsak bile çok pahalı rakamlara iş yaptıracağız bunun örneğini Avrupa’da yıllardır yaşıyorlar ustalık karşılığı çok değerli paralar alınıyor Türkiye’de de bu yaşanacaktır kaçınılmazdır ben çevreme hatta söylüyorum erkek çocuklarını özellikle lisede meslek liselerine yollayıp üniversite konusunda ise işiyle alakalı gitmesini söylüyorum çünkü ileride usta bulunmadigi zaman ustalar çok değerli olacaktır ve kazançları

B
Burhan Kara
10 ay önce

Trabzon sanata ve ustasına sahip çıkmalıdır. Önemli bir yazı olmuş.

A
ARİF AKGÜN
10 ay önce

TRABZON’DA ÜRETİM ADINA HİÇ BİR ŞEY YOK ÇAĞRI MERKEZLERİ KAPATSA İŞSİZ SAYISINI HESABA KATIN!

F
Fatma Arıcı
10 ay önce

Kesinlikle çok doğru tespitler????

F
Fatih Değer
10 ay önce

Kesinlikle bu soruna çözüm bulunmalı. Bu ülkenin tek çıkışı üretim. Yoksa bu gidişle mühendisler usta olmak zorunda kalacak.

T
Temel Aydoğdu
10 ay önce

Yine çok isabetli tespit ve yine ülkenin kanayan en büyük yarasına parmak bastınız. Sizi takip etmek gerçekten çok şey katıyor insana, doğru tespit, doğru çözüm, yıllar yıllar öncesi gençlik dönemlerinde en çok savunduğum şeydi. Bir şehirde tam teşekküllü İmam Hatip lisesi Meslek lisesi Muhakkak ama muhakkak en az bir tane olmalı ve amacına uygun liyakatli eleman yetişmesi için çok önemli, nitekim gelinen noktada ülkenin en büyük açığı ve sıkıntısı ara elaman ve kadroların olmayışı .

K
Kübra
10 ay önce

Tebrik ediyorum harika bir yazı olmuş

M
Meriç Sivrikaya
10 ay önce

????????????Tebrik ederim.

S
Sema Küçük
10 ay önce

Ne kadar önemli bir konuya değinmişsiniz. Kaleminize sağlık????

V
Volkan
10 ay önce

Avrupa'da meslek ve sanat okullarında eğitim yıllardır her alanda olmasına rağmen yetersizlikler yaşanmaktadır. Bizde ise eğitim anlamında ciddi eksiklikler hep vardı , eğitimli ve kalifiye personelden çok teknik eğitimsiz, çıraklıkla öğrenen personeller daha fazlaydı. Artık her ikisimde de azalma var. Yıllardır egitim, bilgi, birikim, liyakat, donanım OUT, olan ve torpil, adam kayırma, kolaydan iş bulma IN olan ülkelerde vaziyet benzer...

H
Hasan ÇOLAK
10 ay önce

Çok güzel yorumlamış anlatmışsınız,elinize sağlık . Yazdıklarının tümüne katılıyorum.Tesekkürler.

V
VEDAT MUHCUI
10 ay önce

KIYMETLİ KARDEŞİM, BİLGİLERİN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM EĞİTİM SİSTEMİMİZİN DEĞİŞKENLİĞİNDEN DOLAYI ÇIRAKLIK, KALFALIK VE USTALIK MÜESSESESİ TAMAMEN YOK OLMUŞTUR. MESLEK LİSELERİ ZATEN ATIL BİR VAZİYETTE VE NE YAPACAKLARINI BİLMEZ BİR HALDEDİR. MESLEK LİSELERİNDE GENEL DERSLERİN DIŞINDA USTALIK (BRANŞ) GEREKTİREN DERSLERİN KÜÇÜK ATOLYELERDE DEĞİL, TAMAMİYLE PROFESYONEL MAKİNELERLE DONATILMIŞ, YETKİLİ USTALARIN GİRİP EĞİTİM VERECEĞİ ''USTALARIN'' OLMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM.

V
VEDAT MUHCUI
10 ay önce

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ MERKEZLERİMİZE ÇOK BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR. GEREKİRSE DAĞ TEPE DOLAŞARAK İŞSİZ GENÇLERİMİZİ SANATA YÖNLENDİRECEK ÇÖZÜMLER ARAMALIDIR.

H
Hatice Yıldız
10 ay önce

Gerçekten çok değerli bir yazı. Mesleki eğitimin önemini bu kadar net ve içten anlatan az yazı var. El emeğinin, ustalığın ve üretimin yeniden hak ettiği değeri bulması dileğiyle ????

D
Demet Ateş Boran
10 ay önce

Her kelimesi, her cümlesi o kadar doğru ki.Emeğinize sağlık.

M
MUrat Aslan
10 ay önce

tespitleriniz çok yerinde.Umarım ilgilerin dikkatını çeker.Dışa bağımlı olamamak için önemli konulara değiniyorsunuz.

E
Erdinc Yilmaz
10 ay önce

Erhan bey ozellikle bu konuyu paylastiginiz ve analiz yaptiginiz icin cok tesekkurler,yaziniz cok onemli ozellikle hala ulkemizde meslek egitim okullarinin oldugundan habersiz yada degersiz oldugunu dusunen insanlarimizla dolu ben avrupada yasayan biri olarak meslek sahibi bir sanat sahibi insanin aylik kazancinin 20 30 bin eurolari buldugunu soylemek isterimki bu abarti degil.Aslinda toplumun bu konuda egitilmesi yada bi sekilde duzgun bir sekilde anlatilmasi gerekir saygilar.

S
Sami başkan
10 ay önce

Ağzına sağlık ,güzel tespitler

H
Halime Bayraktar
10 ay önce

İlimizde Milli Eğitim, İşkur ,Üniversiteler, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odasi ile diğer paydaşların ortak toplantılarında dile getirilen sorunlar,her toplantı sonunda alınan kararlar ancak uygulamaya,ülke düzeyinde ulusal politikalara yansıtılamayan fikirler düşünüldüğünde aslında çok kesin ve net yapılması gerekenin belli olduğu konunun özeti ve değerli çözümleri içeren güzel bir yazı. Erhan bey fikrinize sağlık

B
Burcu hisoglu
10 ay önce

Tebrikler çok güzel bir konuya değinmişsiniz.

M
Murat Atasoy
10 ay önce

Teşekkür ediyorum kardeşim emeğine yüreğine sağlık. Bir sanayici gibi değerlendirmişsin meseleyi. Çok kıymetli olmuş. İnşallah yetkili arkadaşlar hissedebilir meseleyi. Konuyu dertleşmek katkıda bulunmak isterim. Kolaylıklar dilerim

M
Mehmet Keleş
10 ay önce

Sayın Erhan bey, tespitlerimiz, analızleriniz ve çözüm önerilerinizi hayranlıkla okudum. Sizin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliğindeki çalışmalarınızda da gençlerimizin meslek edinmeleri için yaptığınız projelerde de bu ülvi görevi yerine getirdiğinize şahidiz. ALLAH cc sizlerden razı olsun. İyiki Trabzon'umuzda sizin gibi biri var. Selamlar...

T
Tunahan Yavuz
10 ay önce

Elinize sağlık. İnsanların çocuklarını küçüklükten itibaren şartlandırdığı ‘okumazsan böyle olursun’ mesleklerinin aslında ne kadar değerli olduğunu hatırlattınız.

T
Turgut BORAN
10 ay önce

Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz emeğinize sağlık.

S
sosyal çürüme
10 ay önce

HER HAFTA OLDUĞU GİBİ BU HAFTADA ÇOK DERİN VE MÜHİM BİR KONUYLA KARŞIMIZDASIN. YAZINIZI HER ZAMANKİ GİBİ BEĞENEREK OKUDUM. ÖRNEKLEMEK GEREKİRSE BİR YAKINIM İSTANBULDA TOYOTANIN BU EĞİTİM KISMINA GİRMİŞTİ FAKAT ÇALIŞMA KOŞULLARI LİSE TALEBESİNE GÖRE ÇOK YOĞUN VE YORUCU OLDUĞU İÇİN DEVAM EDEMEDİ. İŞ VERENLERİN DE UYGUN ALTYAPI VE İŞ ORTAMINI AYARLAMASI VE MÜMKÜNSE! DENETLEME MEKANİZMASINA TABİ TUTULMASI GEREKLİ.

M
Mustafa ilhak çelik
10 ay önce

Her tarafı üniversite doldurup avm kültürü ile tüketim toplumu oluşturmak için can atan bir iktidar var ve bunu bilinçli yaptılar çünkü kendi gençliğini vasıfsız bırak dışarıdan proje ile gelenlere ülkeyi muhtaç etmek işte bu yüzden yok suriyelier afganlar giderse ülkede üretim biter diyorlar ben gençliğe güveniyorum yeter ki hayallerini öldürmeyin çocukların DPT yeniden aktifleştirilmeli TÜRK milleti çalışkandır. Mustafa kemal atatürk derim bitiririm.

U
Uğur ç
10 ay önce

Bir eğitimci olarak bunun temelinde eğitim sisteminin yattığını düşünüyorum. Eğitim sisteminin bu yönde yeniden şekillendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu ülkenin doktora, mühendise, öğretmene ihtiyacı olduğu kadar kalifiyeli meslek elemanlarına da ihtiyacı var. Yine önemli bir noktaya değinmişsiniz, kaleminize sağlık.

S
Sado
10 ay önce

Kaleminize sağlık dikkatle takip ediyorum genelde önemli konuları dikkate alıyorsunuz????

Y
YYILDIRIM
10 ay önce

Gerçekten çok anlamlı bir yazıydı. ???? “Bir elinde diploma, diğer elinde tornavida olsa” sözü, emeğin ve bilginin birleştiğinde ortaya çıkan gerçek değeri çok güzel anlatmış. Mesleklerin kıymetini hatırlatan, düşündürücü ve ilham verici bir yazı. Kalemine sağlık! ????

S
Sude Sağıroğlu
10 ay önce

Eğitim sistemimizdeki sorunlar… Sorunlarımız… Yıllardır öğrencileri hayata hazırlamadan öğretilen basmakalıp bilgiler... Anadolu lisesi okumuştum şimdiki aklım olsa meslek lisesine gider mesleğimi elime alırdım. İci boşaltılmış eğitim sisteminden sağ salim çıkmamızı sağlayabilecek bir kaçış yolu gibi görünüyor şimdilerde. Aileler kesinlikle çocuklarının aldığı eğitimden ve diğer alternatiflerden haberdar olmalı. Bu gibi yazılara toplumun ihtiyacı var emeğinize sağlık.

A
Ahmet Yıldız
10 ay önce

Tebrikler çok kıymetli bir yazı olmuş. Ülkemizde malesef gençlerimiz geleceklerinden ümitsiz . Sokaklar iş bulamayan gençlerle dolu. Kesinlikle sizinde yazdığınız gb doğru sistemle gençlerimiz meslek sahibi olabilir. Heba edilmeyen gençler üreten gelecelecek haline dönüştürebilirler. Ülkemizin çok önemli bir yarasına fikir oldunuz teşekkür ederim

B
bahar kars
10 ay önce

çok anlamlı bir yazı olmuş hatta geç bile kalınmış mesleki becerileri geliştirmek için anaokulu döneminde çocukların el becerilerini geliştirmek gerek ellerine telefon tablet değil toprak ile barışan doğayı seven ilgili çocuklar yetiştirmek bu işin başında geliyor

S
Seda Sağıroğlu
10 ay önce

Ben de bu sistemle eğitim alıp meslek edindim kuaförlükle geçimimi sağlıyorum. Ancak işletmelerin devlet desteğini suistimal etmesi yüzünden, yeni öğrenciler katkı alamıyor ve işletmeler de cebinden ödeme yapmak istemiyor. Bu durum yeni ustaların yetişmesini engelliyor. Katkıyı kesmek yerine destek doğrudan öğrencilere özel kartla sağlanırsa,suistimaller önlenir ve sistem amacına ulaşır. Kaleminize sağlık, keyifle okudum.

S
Sevcan Ü.
10 ay önce

Emeklerinize sağlık, çok güzel anlatılmış. Toplumdaki gençlerimizin geleceğine değindiğiniz için teşekkür ederiz.

E
Emre K.
10 ay önce

Siyaset spor harici konuları ilimizde ele alabilen nadir kalemlerden tesbitleri gerçekten değerli.

E
Enver uzun
10 ay önce

Güzel tespitler tebrik ederim.

E
Eren tunaboylu
10 ay önce

Biz gençler sizin fikirlerinizi cok begeniyoruz Erhan Hocam gercekten cok bilge bir kisiliksiniz

F
Fikri Hür
10 ay önce

Çok değerli bir yazı olmuş Erhan Hocam. Elinize kolunuza kaleminize sağlık.. her şeyi çok güzel özetlemişsiniz.

C
Cengiz
10 ay önce

Ülkemizin en büyük sorunu MESLEKSİZLİK değil mi zaten güzel bir yere değindiniz yine Erhan Bey kaleminize sağlık ????

S
Sevilay Çakır
10 ay önce

Mesleki eğitim önemi azaldığı için, gençler üniversite mezunu ama işsiz.

N
Nergiz TEMİZ
10 ay önce

Güzel konulara değiniyorsunuz Erhan Bey.Anlamlı bir yazı olmuş,kaleminize sağlık.

Y
Yusuf düzenli
10 ay önce

Ülkemizin önemli sorunlarından kalifiye eleman meselesi gündeme getirdiğiniz için teşekkür ediyoruz Erhan bey

6
61
10 ay önce

Çağımızın büyük sorununu kaleme döktüğünüz için teşekkür ederiz aslında gerçekten saatlerce konuşulabilecek önemli bir konu

S
Süleyman DEĞİRMENCİ
10 ay önce

Kalemine sağlık, özetl anlattın.

İsa OSMAN
10 ay önce

O kadar dogru ki hocam sesimiz olduğunuz için teşekkür ederiz . Sanayi ortamında daha fazla genç arkadaşımızı görmek ve onlara birşeyler katabilek istiyoruz . Usta,usta ögreticilik belgesi olmayan ustalarımız için okuldan öğrenci almaları içinde kolaylık yapılması gerekiyor zira usta ögretici ortalaması da pekte iyi seviyelerde değil hocam.

Y
YUNUS TAŞKIN
10 ay önce

Gerçekten yazdığınız her cümle ayrı ayrı değerli bir sorun bu kadar değerli anlatılabilirdi ahlakın çöktüğü Politikacıların ülkeyi getirdiği tablo tamda budur

F
Feyhan kurnaz
10 ay önce

Farkındalık oluşturmak çok önemli neden meslek lisesine gittiğini bilmeli öğrenci iemeğin ne kadar değerli olduğunu sanat altın bileziktir derler büyüklerimiz ..Elinde bir mesleği olan asla boş kalmaz işsiz kalmaz . Yeterli toplum olarak EMEĞE saygı duyalım .... Bu anlamda yazınız çok değerli Erhan bey ????

A
Alper ŞİMŞEK
10 ay önce

Gerçekten güzel bir konuya değinmişsin Erhan bey, umarım toplumun bakış açısı ve gençlerimizin yönlendirilmesinde ebeveynlerin bakış açısı da değişir.

B
Betül
10 ay önce

????????????????????????

N
Nursel
10 ay önce

Çok güzel bir konuya deginmissiniz . teşekkürler

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Nursel Hanım çok teşekkür ediyorum.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Betül hanım çok teşekkür ediyorum.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Alper Bey Merhaba; teşekkür ederim, temenninize katılıyorum. Gerçek değişim, ailelerin çocuklarına bakış açısıyla başlayacak.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Feyhan Hanım; çok teşekkür ederim, emeğe ve mesleğe verilen değerin yeniden hatırlanması hepimizin ortak sorumluluğu.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Toplumsal sorunları samimiyetle konuşabilirsek, çözümün kapısını da birlikte aralayabiliriz.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

İsa Merhabalar; çok teşekkür ederim kardeşim, düşüncelerine tamamen katılıyorum. Sanayide gençleri görmek hepimizi mutlu eder. Usta-öğretici belgesi konusundaki sıkıntılar da gerçekten önemli, çözülmesi lazım ki tecrübe gençlere aktarılabilsin. Eline, emeğine sağlık. Yorumunu görmek beni de mutlu etti, kolaylıklar

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Süleyman hocam çok teşekkür ediyorum.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, gerçekten öyle… Üzerinde ne kadar konuşsak az. Yeter ki bu konularda farkındalık artsın, o zaman güzel şeyler değişmeye başlar.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Ben teşekkür ederim, bu konuyu birlikte gündemde tutabilirsek belki bir şeyleri değiştirme şansımız olur. Emeğin ve mesleğin değerini yeniden hatırlatmamız gerekiyor.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Nergiz hanım yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Cengiz Bey Merhaba; çok teşekkür ederim, gerçekten öyle… Mesleksizlik bugün birçok sorunun temelinde yatıyor. Bu gerçeği ne kadar erken fark edersek, o kadar hızlı toparlanırız.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Merhabalar; çok teşekkür ediyorum. Yorumlarınızı okudukça ben de motive oluyorum. Saolun

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, bu güzel sözlerin beni gerçekten mutlu etti. Siz gençlerin ilgisi ve duyarlılığı oldukça umut verici; geleceğe dair en büyük güç de sizsiniz.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Emre Bey Merhaba; çok teşekkür ederim, bu nazik sözleriniz beni gerçekten mutlu etti. İlimizde farklı konuları gündeme taşımak önemli; umarım bu farkındalığı birlikte çoğaltabiliriz.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Sevcan Hanım Merhaba; çok teşekkür ederim, güzel sözleriniz beni mutlu etti. Gençlerimizin geleceği hepimizin ortak sorumluluğu; farkındalık yaratmak için elimden geleni yapmaya devam edeceğim.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Seda Hanım Merhaba; çok teşekkür ederim, deneyiminizi paylaştığınız için ayrıca değerli. Gerçekten dediğiniz gibi, destek öğrencilere doğrudan ulaşırsa hem suistimaller önlenir hem de yeni ustaların yetişmesi kolaylaşır. Bu konuyu gündemde tutmak çok önemli.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Bahar Hanım Merhaba; çok doğru tespit, teşekkür ederim. Gerçekten mesleki becerilerin temeli erken yaşta başlıyor; çocukların ellerini toprakla, doğayla buluşturmak, yaratıcılık ve emeğe saygıyı kazandırmak çok değerli.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, güzel sözleriniz için minnettarım. Gerçekten gençlerimizin umutlarını ve enerjilerini doğru sistemle meslek sahibi olmaya yönlendirebilirsek, ülkemizin geleceğini de güçlü kılabiliriz.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Sude Hanım Merhaba; çok teşekkür ederim, gerçekten önemli bir noktaya değinmişsiniz. Eğitim sistemimizdeki eksiklikleri fark etmek ve ailelerin çocuklarının eğitim seçeneklerinden haberdar olması, gençlerimizin geleceği için hayati önemde. Bu farkındalığı çoğaltmak hepimizin görevi.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, güzel ve içten yorumunuz için minnettarım. Gerçekten de bilgi ile emeğin birleşimi, hem birey hem de toplum için en büyük değeri yaratıyor. Sözleriniz motivasyon verici oldu.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Uğur hocam merhaba; çok teşekkür ederim, değerli yorumunuza katılıyorum. Gerçekten, eğitim sistemimizi hem akademik hem de mesleki yetkinlikleri destekleyecek şekilde yeniden şekillendirmek, ülkemizin geleceği için şart. Bu dengeyi yakalayabilirsek gençlerimiz hem donanımlı hem de üretken olur.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Mustafa Bey Merhaba; çok güçlü bir tespit, teşekkürler paylaştığın için. Haklısın: vasıfsızlaştırılmış gençlik, bağımlılık yaratır; eğitim ve üretimi öne alan politikalar, DPT gibi planlama mekanizmalarının yeniden canlanmasıyla desteklenmeli. Ben de gençliğe güveniyorum; hayallerini canlı tutalım, çalışkanlık ve üretkenlikle ülkeyi ayağa kaldırırız.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, değerli yorumunuz için. Gerçekten dediğiniz gibi, öğrencilerin mesleki eğitim süreçlerinde iş ortamı ve çalışma koşulları çok önemli; uygun altyapı ve denetim mekanizmaları sağlanırsa hem öğrenciler kazanır hem de işverenler uzun vadede kaliteli eleman yetiştirir. Paylaştığınız örnek çok çarpıcı ve düşündürücü.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, güzel sözleriniz için. Gerçekten, mesleklerin değeri küçümsenmemeli; çocuklara hem eğitim hem de emeğin kıymetini göstermek, onları geleceğe hazırlamanın en doğru yolu.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Mehmet Bey Merhaba; çok teşekkür ederim, bu güzel ve samimi sözleriniz beni gerçekten duygulandırdı. Tüm gayemiz, gençlerimizin meslek sahibi olarak geleceğe güvenle bakabilmesi. Dualarınız ve desteğiniz için gönülden teşekkür ediyorum, selam ve saygılarımı sunuyorum.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Murat Bey Merhaba; çok teşekkür ederim kardeşim, güzel sözlerin beni çok mutlu etti. Meseleyi doğru şekilde gündeme taşımak hepimizin görevi; fikir ve katkıların her zaman değerli. Dertleşmek ve birlikte çözüm yolları aramak için her zaman açığım.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Halime Hanım Merhaba; çok teşekkür ederim, değerli yorumunuz için. Gerçekten de sorunları doğru tespit etmek ve çözüm önerilerini ortaya koymak önemli; umarım bu yazılar, fikirlerin uygulamaya ve ulusal politikalara yansımasına katkı sağlar.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Sami Bey; yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Erdinç Bey Merhaba; çok teşekkür ederim, değerli paylaşımınız için. Gerçekten, meslek eğitiminin ve sanatın değeri ne yazık ki ülkemizde yeterince anlaşılmıyor. Avrupa örnekleri bunu çok net gösteriyor; toplum olarak gençlerimize bu gerçeği doğru şekilde anlatabilirsek hem bireyler hem de ülke kazanır. Saygılar.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, değerli yorumunuz için. Gerçekten de bu konulara dikkat çekmek, dışa bağımlılığı azaltmak ve gençlerimizi meslek sahibi yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak açısından çok önemli.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Demet hanım yorumunuz için çok teşekkür ederin.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Hatice hanım merhaba; çok teşekkür ederim, güzel sözleriniz için. Gerçekten de el emeği, ustalık ve üretim hak ettiği değeri bulmalı; mesleki eğitim de bunun temel taşlarından biri.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, bu güzel ve içten yorumunuz beni çok mutlu etti. Gerçekten de mesleki eğitim ve emeğin değeri, hem birey hem de toplum için yeniden öncelik kazanmalı.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Kesinlikle haklısınız, çok yerinde bir tespit. Çıraklık eğitim merkezlerimiz, gençlerimizi üretime ve sanata yönlendirmek için hem sahada hem de yaratıcı projelerle aktif rol almalı. Bu şekilde hem mesleki beceriler gelişir hem de işsizlikle mücadele edilir.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Kesinlikle haklısınız Vedat başkanım çok değerli bir tespit. Meslek liselerinin ve çıraklık-kalfalık-ustalık zincirinin güçlendirilmesi için hem altyapının hem de yetkili ve deneyimli ustaların varlığı şart. Ancak bu şekilde gençlerimiz gerçek anlamda meslek sahibi olabilir ve ülke üretime katkı sağlayabilir.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, güzel sözleriniz beni mutlu etti. Katkınız ve desteğiniz için ayrıca teşekkürler.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok doğru bir tespit, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Gerçekten, meslek ve sanat eğitimi Avrupa’da dahi sorunlarla karşılaşırken, bizde uzun yıllardır hem altyapı hem de sistem eksiklikleri ciddi bir sorun oluşturuyor. Liyakat ve donanımın geri plana atıldığı bir ortamda, gençlerin meslek sahibi olarak yetişmesi ve kaliteli iş gücü oluşması maalesef güçleşiyor.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ediyorum.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Temel bey merhaba; çok teşekkür ederim, değerli yorumunuz için. Gerçekten de söylediğiniz gibi, şehirlerde meslek liseleri ve ilgili kurumların amacına uygun şekilde, liyakatli eleman yetiştirecek şekilde var olması hayati önemde. Ara eleman eksikliği, ülkenin üretim ve kalkınma potansiyelini doğrudan etkiliyor; bu konuyu gündemde tutmak hepimizin sorumluluğu.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Kesinlikle haklısınız. Üretim ve kalifiye meslek sahipleri olmadan sürdürülebilir bir gelecek mümkün değil; aksi halde mühendisler bile temel ustalık görevlerini üstlenmek zorunda kalacak. Bu nedenle mesleki eğitimin güçlendirilmesi artık bir zorunluluk.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. Gerçekten de üzerinde durulması gereken çok kritik noktalar var.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Haklısınız, çok kritik bir konuya değindiniz. Trabzon’da üretim odaklı iş alanlarının yetersizliği, gençlerimizin ve iş gücünün potansiyelini sınırlıyor; çağrı merkezleri kapandığında işsizlik rakamları hızla artıyor. Gerçek çözüm, kalıcı üretim ve mesleki eğitim odaklı yatırımlar.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Kesinlikle haklısınız, çok teşekkür ederim. Trabzon’un hem sanatını hem de ustalarını koruması ve desteklemesi, hem kültürel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Çok doğru tespitler, gerçekten de dediğiniz gibi bir noktaya gidiyoruz. Avrupa örnekleri bunu net şekilde gösteriyor; usta bulmak zorlaştığında hem ücretler yükseliyor hem de üretim kapasitesi etkileniyor. Gençlerin meslek liselerine yönlendirilmesi ve ileride işini bilen bireyler olarak yetişmesi, hem kendi geleceği hem de ülke için kritik bir adım.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Kesinlikle haklısınız. Trabzon’un hem sanatına hem de ustalarına sahip çıkması, kültürel mirası korumak ve yerel üretimi güçlendirmek açısından büyük önem taşıyor.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Sevilay hanım çok doğru.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Burcu hanım çok teşekkür ediyorum.

E
Erhan Eroğlu
10 ay önce

Sema hanım çok teşekkür ediyorum.