Zehirli mantar uyarısı

İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, doğadan toplanan mantarların zehirli olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Köksal, yaptığı yazılı açıklamada, mantar zehirlenmesinin doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların taze, kurutulmuş ve

Zehirli mantar uyarısı

İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, doğadan toplanan mantarların zehirli olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Köksal, yaptığı yazılı açıklamada, mantar zehirlenmesinin doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak, çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucu gelişen, organ yetmezlikleri, koma ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme türü olduğunu belirtti.

Mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar ayları gibi yağışların bol olduğu, dolayısıyla daha fazla mantarın yetiştiği mevsimlerde daha sık görüldüğünü anlatan Köksal, içinde bulunulan bugünlerde de mantar zehirlenmelerinde artış izlendiğini ifade etti.

Birçok yenilebilir yabani mantar türü bulunduğunu fakat doğada yetişmiş mantarları toplayan kişinin bu konuda ne kadar uzman olsa da yine de zehirlenme ve ölümlerle karşılaşabildiğine işaret eden Köksal, şunları kaydetti:

"Çünkü bazı mantarların çok küçük bir miktarı bile insanı öldürecek kadar zehirlidir. Zehirli mantarları zehirsizlerden ayırmak için genel bir kural yoktur. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bu nedenlerle zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemelidir. Zehirli mantar yenmesi sonrasında bulantı, kusma, ishal gibi mide bağırsak sistemi bulguları, sersemlik, göğüs ağrısı, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ateş, ağızda metal tadı, karın ağrısı ve terleme gibi belirtiler gelişebilir. Bu da karaciğer, böbrek yetmezliği ve koma hali, hatta ölümle sonuçlanabilir. Ülkemizde görülen ciddi mantar zehirlenmelerinin yüzde 95'i karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olan mantar türlerinden kaynaklanmaktadır."

Köksal, sonuçları düşünüldüğünde toplama mantar yemenin insanın hayatınıza mal olabileceğini vurgulayarak, zehirlenmenin önlenmesindeki tek çaresinin doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi ve bandrolü ve son kullanım tarihi uygun kültür mantarının tercih edilmesi olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler