Yasemin Kaymaklı davası...Şiddetin izleri araştırılacak

Esenyurt’ta 10 Temmuz 2014 tarihinde tartıştığı eşi Özkan Kaymaklı’yı bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla “Ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası istemiyle yargılanan Yasemin Kaymaklı’nın eşinin şiddetine maruz kalıp kalmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu

Yasemin Kaymaklı davası...Şiddetin izleri araştırılacak
Esenyurt’ta 10 Temmuz 2014 tarihinde tartıştığı eşi Özkan Kaymaklı’yı bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla “Ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası istemiyle yargılanan Yasemin Kaymaklı’nın eşinin şiddetine maruz kalıp kalmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar verildi.
 
Mahkeme, Kaymaklı’nın vücudunda darp ve cebir izinin olup olmadığını, var ise hangi tarihte ve hangi nedenle meydana geldiğinin tespitini istedi.
 
 
 
Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın beşinci duruşmasına, tutuklu sanık Yasemin Kaymaklı , maktul eşi Özkan Kaymaklı’nın kardeşleri Özden Güngör ve Neriman Akgün ile tarafların  avukatları katıldılar. 
 
Söz alan Yasemin Kaymaklı’nın Avukatı Duygu Eroğlu, müvekkilinin aile baskısı sonucu evlendiğini, evliliği boyunca şiddet gördüğünü belirterek, “Sanığın psikolojik yönden incelenmesi için İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalına muayene için gönderilmesini istiyoruz” dedi.
 
Sanığın diğer avukatı Oya Meriç Eyüboğlu ise sanığın sadece psikolojik yönden değil fiziksel yönden de muayene yapılması gerektiğini belirterek, “Vücudundaki işkence izlerinin tespiti yönünden rapor aldırılmasını talep ediyoruz. Savunma hakkımızın kısıtlanmaması için talebimizin kabulüne karar verilmesini istiyoruz” dedi. 
 
‘ÖLDÜRMESEYDİ ÖLDÜRÜLECEKTİ’ 
 
Yasemin Kaymaklı’nın bir diğer avukatı Avukat Perihan Meşeli de, müvekkili ve çocuğunun olay sırasında maktul Özkan Kaymaklı’nın şiddetine maruz kaldığını belirterek, “Müvekkilim olayı gerçekleştirmeseydi kendisi ve çocuğu maktul durumda olacaktı. Bu nedenle olayda meşru müdafaa şartları oluşmuştur, tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz” dedi. 
 
ADLİ TIP ŞİDDETİN İZLERİNİ ARAŞTIRACAK
 
Tahliye talebini reddeden mahkeme, avukatların talebi doğrultusunda Yasemin Kaymaklı’nın Adli Tıp Kurumu’an sevkine karar verdi. Mahkeme, “sanığın fiziksel olarak muayenesinin yapılmasını ve vücudunda darp ve cebir izinin bulunup bulunmadığının, bulunması halinde hangi tarihte ve hangi nedenle ve ne şekilde oluştuğunun” tespitini istedi. 
 
DURUŞMADAN SONRA BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR
 
Duruşmadan İstanbul Feminist Kollektif bir basın açıklaması yaptı. Kollektif adına açıklamayı, aynı zamanda Yasemin Kaymaklı’nın avukatlığını da yapan Perihan Meşeli yaptı. Bugün 5. celsesinin yapıldığını hatırlatan Avukat Meşeli, “Yasemin kocasından şiddet görmüş bir kadın. Evliliği sadece 1.5 yıl sürmüş. Daha önce sığınakta kalmış. Kocası O’nu daha önce de bacağından bıçaklamış, kaburgalarını kırmış aslında. Bunların hepsi mahkeme dosyasında sabit değil, hepsi kanıtlanamadı. Çünkü o dönem hamileydi. Biz bunların kanıtlanması ve delillerin toplanması için mahkemeden talepte bulunmuştuk. Fakat bugüne kadar kabul edilmemişti. Bugünkü duruşmada da bu taleplerimizi tekrar ettik. Bu kanıtlanamayan fiziksel bulguların tespiti için İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı’na gönderilmesini talep ettik. Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Burada tabii ki Yasemin’in olayında meşru müdafaa söz konusu. Çünkü Yasemin kocasını öldürmemiş olsaydı belki bugün çocuğuyla birlikte kendisi mezarda olacaktı. Çünkü olay anında Yasemin’i kemerle boğmaya çalışan bir koca, dirseğiyle de çocuğun boğazına bastıran bir baba var. Dolayısıyla başka çaresi yoktu” dedi.
 
İDDİANAMEDEN
 
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yasemin Kaymaklı’nın 10 Temmuz 2014 tarihinde eşi Özkan Kaymaklı ile çocuk bezi yüzünden tartıştığı belirtildi. Özkan Kaymaklı’nın Yasemin Kaymaklı ve o tarihte 7 aylık olan küçük çocuğu darp ettiği belirtilen iddianamede, Yasemin Kaymaklı’nın ekmek bıçağıyla eşini öldürdüğü anlatılıyor. İddianamede Kaymaklı için “Yakın akrabayı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler