Üçüncü çocuğa 600 lira yardım yapılacak

Başbakan Davutoğlu'nun şu sıralarda açıkladığı yeni düzenlemeye göre her anneye ilk doğumda 300, ikincide 400, üçüncüde 600 lira hediye verecek. Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı yeni düzenlemeye göre her anneye ilk doğumda 300, ikincide 400, üçüncüde 600

Üçüncü çocuğa 600 lira yardım yapılacak
Başbakan Davutoğlu'nun şu sıralarda açıkladığı yeni düzenlemeye göre her anneye ilk doğumda 300, ikincide 400, üçüncüde 600 lira hediye verecek.
 
Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı yeni düzenlemeye göre her anneye ilk doğumda 300, ikincide 400, üçüncüde 600 lira hediye verilecek. Düzenlemede, yeni annelerin doğum izni sonrasında yarı zamanlı çalışıp tam ücret alması da var.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Aile ve Nüfusun Korunması Programı"nı açıkladı.
 
Pakette özellikle çalışan annelere yönelik düzenlemeler dikkat çekiyor.
 
Şu anda 192 lira olan çocuk yardımı, düzenlemeyle ilk çocukta 300, ikinci çocukta 400, üçüncü çocukta 600 liraya çıkarılacak.
 
Yeni doğum yapan anneler, yine çocuk sayısına göre, yarı zamanlı izin alabilecek. Bu süre; ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olacak.
 
Bu süre zarfında anneye tam ücret ödenecek.
 
Yapılcacak başvuruyla çocuğun okul çağına kadar geçen sürede anne, kismi ücret alarak yarı zamanlı çalışmaya devam edebilecek.
 
Ayrıca çocuk için açılacak tasarruf hesabına yüzde 15 devlet katkısı sağlanacak.
Tabiri caizse, anneye ve bebeğe ilk altını devlet takacak.
 
'AMAÇ KADINLARA DESTEK OLMAK'
 
"Kadınlarımızın üzerindeki yükü almak ve kadınlarımıza destek olmak amacıyla bir dizi düzenleme yapmayı planlıyoruz" diyen Davutoğlu, basın toplantısında bilgileri verdi:
 
"Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece kademe ilerlemesinde değerlendirilmesini sağlayacağız. Bugüne kadar bu sürelerde derece kademe ilerlemesi yapılamıyordu. Bu yeni düzenlemeyle kadınların borçlanma yapmadan derece ve kademe ilerlemelerin yapılmasını sağlayacağız.
 
Erkeklerin askerlikten kazandıkları hak gibi kadınlar da doğumda aynı hakka sahip olacaklar. Nasıl erkekler askerliklerinde geçirdikleri sürede bu haktan istifade ediyorlar kadınlarımızın da doğum nedeniyle aynı haklardan istifade etme hakkına kavuşacaklar.
 
İkincisi, doğuma bağlı yarı zamanla çalışmalar konusunda düzenleme yapacağız. Analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getireceğiz. Tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar.
 
Her bir anneye, doğum yaptığı anda devletimizden bir doğum hediyesi olarak, ilk çocukta 300 lira, ki bu yarım altın karşılığı oluyor takriben, ikinci 400, üçüncü çocuk ise 600 lira doğrudan anneye doğum yaptığı anda bir yardım ulaşacak.
 
Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma izni hakkı getireceğiz. Buradaki fark şu: Çocuk 5,5 yaşına kadar, 'ben çocuğumla kalmak istiyorum, eğitimiyle ilgilenmek istiyorum, onu eğitime hazırlamak istiyorum' diyen annelere, ebeveynlere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz.
 
Kreş ve bakımevleri vergi teşviklerinden istifade edebilecek. Böylece çalışan kadınların çok daha iyi şartlarda çocuklarını bırakabilecekleri ortamlar oluşturulacak Belediyelere kreş ve gündüz bakımevi kurma yükümlülüğü getirilecek.
 
İş Kanunu kapsamındaki babalık izinlerini yeniden düzenliyoruz. Yapacağımız düzenlemeyle işçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz, yani babaya 5 gün izin vererek annenin ve çocuğun yanında olmasını sağlayacağız."
 
'ÖZEL SEKTÖRE YÜK GETİRMEYECEK'
 
Programın açıklanmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi.
 
Davutoğlu'na düzenlemenin kadın istihdamına yönelik etkisi soruldu. "Alınacak her tedbirin bir yan etkisi olabilir" diyen Başbakan şunları söyledi:
 
"Özel sektöre bir yük getirmiyoruz. Yarı zamanlı çalışma hakkında çalışmadığı sürenin ücretini devlet ödeyecek. İstihdam politikalarının değişmemesine önem göstereceğiz. Alınan tedbirler, özel sektörü kadın istihdamından caydırmayacaktır. Özel sektörün kadınları istismar edecek uygulamalardan kaçınması lazım. Doğum hızı düştüğü için bu tedbirleri alıyoruz."
 
'ÇOCUĞUNDAN KOPUŞ YAŞIYOR'
 
Davutoğlu gelen bir soru üzerine yarı zamanlı çalışma konusuna bir kez daha değindi ve şunları söyledi:
 
"Doğum izni konusunda bir değişiklik yok, 16 hafta kalıyor. Bundan sonra ilk çocuk için 8 hafta daha ekliyoruz. İkinci çocuk için 16 hafta daha, 3 ve üzeri çocuklar için de 24 hafta daha ekliyoruz. Bu eklenen sürede anneler yarım zamanlı çalışacaklar. Çocuk doğumunda zaten 16 hafta izni var. Bu izin bitince çocuğuyla bir kopuş yaşıyor.
 
Yeni düzenlemeyle anne ek yarım zamamlı izinle 4 saat işinde çalışacak 4 saat evine gidecek ama tam zamanlı gibi ücret alacak. Bu süre sonunda da anne 'ben eğitim çağına kadar çocuğumla kalmak istiyorum' derse başvuracak bu sefer kısmı zamanlı çalıştığı kadar ücret alarak çocuğuyla kalabilecek." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam