Türkiye yağmura teslim oldu

Trabzon'da etkili yağışlar sonucu kanalizasyonlar patladı, işyerlerini su bastı Trabzon'da iki gündür aralıklarla etkili olan sağanak yağış sonrası kanalizasyonlar patladı. Mazgallardaki taşkınlardan dolayı, Pazarkapı Mahallesi'nde Piyasa Meydanı ve Kadın

Türkiye yağmura teslim oldu

Trabzon'da etkili yağışlar sonucu kanalizasyonlar patladı, işyerlerini su bastı

Trabzon'da iki gündür aralıklarla etkili olan sağanak yağış sonrası kanalizasyonlar patladı. Mazgallardaki taşkınlardan dolayı, Pazarkapı Mahallesi'nde Piyasa Meydanı ve Kadınlar Pazarı civarındaki çok sayıda işyerini su bastı. Bölgede itfaiye ekiplerinin yanı sıra vatandaşlar da kendi imkanlarıyla suları tahliye etmeye çalışıyor.

Sağanak yağış İstanbul'da etkisini gösterdi. Aralıklarla sabaha kadar süren sağanak yağış sonrası bir çok maddi hasarlı kaza meydana gelirken, bir inşaatın temelinde de toprak kayması oluştu.
Başta Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa ilçelerinde etkisini hissettiren ve aralıklarla sabaha kadar süren sağanak yağış nedeniyle yollarda su birikintileri oluştu. Şehrin birçok yerinde de maddi hasarlı kazalar meydana geldi. Çağlayan'da bir inşaatın yakınındaki binanın temelinde toprak kayması oluştu. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, toprak kaymasının oluştuğu boş bina incelemeye alındı. Şiddetli yağışın bugün de etkisini arttırarak, devam etmesi bekleniyor.

Anadolu yakasında su baskınlarına neden oldu

İstanbul'da geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, Anadolu yakasında su baskınlarına neden oldu. Bazı yollar sel suları nedeniyle kapandı, bir ilköretim okulundaki öğrenciler ise kanalizasyonunu tıkanması sonucu binaya dolan sel suları nedeniyle mahsur kaldı.
Gece boyu devam eden sağanak yağmur, sabah saatlerinde Anadolu yakasında etkisini artırdı. Yağış nedeniyle Pendik, Kartal ve Sultanbeyli'de bazı yollar kapandı.

Birçok araç yollarda kaldı. Kanalizasyonun tıkanması sonucu Sultanbeyli Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu'nu su bastı. Etüd için okulda bulunan öğrenciler, mahsur kaldı. İtfaiye ekiplerinin duvarı bahçe duvarını kırarak suyu boşaltmasının ardından öğrenciler okul binasından dışarı çıkabildi.
Meteoroloji yetkilileri sağanak yağışın devam edeceği uyarısında bulundu.

İDO'DAN SEFER İPTALLERİ

Marmara Denizi'ndeki elverişsiz hava koşulları nedeniyle bazı deniz otobüsü seferleri iptal edildi.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'den (İDO) alınan bilgiye göre, elverişsiz hava koşulları nedeniyle bugün saat 08.00'de yapılması gereken Armutlu-Yenikapı-Bostancı ile saat 09.00'daki Bursa-Kadıköy-Kabataş deniz otobüsü seferleri gerçekleştirilemedi.

Yine aynı gerekçeyle saat 15.30'daki Bandırma-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferi de yapılamayacak.

Bu arada, Kartal-Yalova deniz otobüsü seferlerinin de iptal edildiği duyuruldu.

POLİSTEN SEL UYARISI: "DİKKAT DİKKAT DERE TAŞACAK EVLERİ BOŞALTIN"

Şanlıurfa'da iki gündür yağan yağmur sel felaketine neden oldu. Sel bu kez metropol belde olan Karaköprü'yü vurdu. Karaköprü Beldesinin bir bölümü, yağmur yağışı nedeniyle oluşan sel suları altında kaldı. Beldede vatandaşların araçları sel sularında sürüklendi, 1 köprü tamamen yıkıldı.
Edinilen bilgiye göre, bir gün önce sel suları Yaylak Beldesi'ni vururken, dün gece de Karaköprü beldesini vurdu. Beldesinin Karaşıyaka mahallesinde bulunan 6 otomobil ile 1 adet motosiklet sel sularını kapılarak sürüklendi. Beldede bulunan yeni inşa edilmiş bir köprü ise tamamen yıkıldı.

GAP'ın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa'nın 26 bin nüfuslu metropol Beldesi dün gece sel sularına teslim oldu. Dere yatağı kenarında milyon dolarlar harcanarak yapılan binaların boşaltılması için polis sabaha kadar görev aldı. Polis minibüsü dere kenarında bulunan bina sakinlerine, "Dikkat dikkat, dere kenarında bulunan evlerin bodrum katında olanlar evlerini boşaltsın. Araç sahipleri araçlarını çeksin. Dere taşacaktır" uyarısı yapıldı.

Bu arada, Beldenin Karşıyaka Mahallesinde oturan 5 kişilik bir aile gece uykudayken, evlerini sel suları kapladı. Çevredeki duyarlı vatandaşların yardımı ile durum kısa sürede Jandarmaya bildirildi. Jandarma olay yerine Sivil Savunma ekiplerini ile itfaiyeyi çağırdı. Sivil Savunma ekipleri 3'o çocuk toplam 5 kişilik aileyi uykudan uyandırarak sel felaketinden kurtardı. Yalın ayak yataklarından çıkan 3'ü çocuk 5 kişilik ailenin korkuları gözlerinden okunuyordu. Mahalle sakinleri, "Ailenin mahsur kaldığını düşündüm. Telefonla aradım cevap veren yoktu. Sonra ekipler geldi. Su seviyesi yeni yükselmişti ki, aileyi kurtardık" dedi.

Büyüklerinin kucaklarında olup bitenlerden habersiz 3 çocuk korkulu gözlerle etrafı izledi. Sel sularına kapılarak sürüklenen bir otomobil ise köprü küçük olduğundan dolayı köprü ayakları altında durabildi. Bir köprü ise tamamen yıkıldı. Jandarma ekipleri dere yatağında bulunan 6 otomobil ve 1 motosikletin gece veya sabah gün ışımasıyla başkaları tarafından talan edilmemesi için nöbet tuttu.

ETKİLİ POYRAZ, DENİZ ULAŞIMINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Marmara Denizi'ndeki etkili poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, saatteki hızı yer yer 60 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Tekirdağ-Erdek, Marmara Adası ve Bandırma arasındaki seferler gece saatlerinde iptal edildi. Sabah fırtınanın saatteki hızı 35 kilometreye düşmesiyle Tekirdağ-Erdek ve Marmara Adası arasındaki seferlere yeniden başlandı. Tekirdağ-Bandırma seferleri ise poyraz nedeniyle halen yapılamıyor.

ŞARKÖY

Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 63 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker akşam saatlerinde saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan şiddetli poyraz ve sağanak nedeniyle yollarına devam edemeyerek rotalarını Şarköy sahillerine çevirdi.

Tüm ışıklarını yakarak Şarköy sahillerine demirleyen gemilerde bulunan personel, fırtına ve 3 metreye ulaşan dalgalar nedeniyle karaya çıkamayarak geceyi gemilerde geçirmek zorunda kaldı.

Sabah saatlerinde fırtınanın etkisini azaltmasının ardından yerli ve yabancı bandıralı 51 şilep ve tanker Şarköy'den demir alarak boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre hareket etti. 12 gemi ise hava koşullarının daha da iyileşmesi için Şarköy'de demirli bekliyor.

Şiddetli poyraz ve yağmur Şarköylü balıkçıları da olumsuz etkiledi. Meteorolojinin uyarılarını dikkate alan bazı balıkçılar balığa çıkmadı. Marmara Denizi'nde balıkta olan tekneler de geriye dönerek Şarköy, Mürefte ve Hoşköy Balıkçı barınaklarına demirlemek zorunda kaldı.

MEZARLIKTAKİ 2 CESET SEL SULARINA KAPILDI

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde önceki gece meydana gelen selde, bir köyde aralarında 1 şehidin cenazesinin de bulunduğu çok sayıda mezar tahrip oldu. Sel sularının sürüklediği 2 ceset ise, birkaç saat sonra bulundu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bölgede önceki gece etkili olan sağanak yağmurun ardından derelerden taşan sel suları, Bozova ilçesine bağlı Atgüden köyünde ekili alanları ve mezarlığı olumsuz etkiledi.

Sel suları, mezarlıklarda bulunan biri kadına ait 2 cesedi, birkaç kilometre uzaktaki zeytinliklere kadar sürükledi. Arama çalışması yapan köylüler, cesetleri yaklaşık 6 kilometre mesafedeki bir zeytinlikte buldu. Cesetler, daha sonra yeniden toprağa verildi.

ŞEHİDİN MEZARI DA TAHRİP OLDU

Terör örgütü PKK üyelerince 1994'te Ardahan'da çıkan çatışmada şehit olan er Kemal Demir'in mezarı da selden olumsuz etkilendi. Mezar taşları ve çevrede bulunan korkuluklar yerinden çıkarken, bayrak direği ise birkaç metre ileriye sürüklendi.

Sadık Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşinin mezarının tahrip olmasından büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Mezarlığı kendi imkanlarıyla en kısa sürede yeniden düzenlemeye çalışacaklarını ifade eden Demir, ''Sel çok şiddetliydi, burada bulunan bütün mezarlar ve ekili alanlar zarar gördü'' dedi.

Köylülerden Kadir Çakmak ise sel sularının 12 gün önce vefat eden annesi Altun Çakmak'ın mezarına zarar verdiğini belirterek, sel sularıyla annesinin cesedini kilometrelerce uzağa sürüklediğini kaydetti.

Köylülerin desteğiyle yapılan arama çalışmaları sonucunda cesede ulaştıklarını anlatan Çakmak, ''Defin işlemini yeniden gerçekleştirdik. Köyümüzden geçen ve şiddetli bir yağmurda taşan dere yatağının yeniden düzenlenmesini istiyoruz'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler