Trabzon'un yarısına doğalgaz ulaştırıldı

Trabzon şehir merkezinin yarısına doğalgaz ulaştırıldığını ve 2015 yılında doğalgaz konusunda çok ciddi yatırımlar planladıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, “Şuanda 45 bin 572 işyeri ve konuta doğalgaz ulaştırmış durumdayız anca

Trabzon'un yarısına doğalgaz ulaştırıldı

Trabzon şehir merkezinin yarısına doğalgaz ulaştırıldığını ve 2015 yılında doğalgaz konusunda çok ciddi yatırımlar planladıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, “Şuanda 45 bin 572 işyeri ve konuta doğalgaz ulaştırmış durumdayız ancak abone sayımız 24 bin. Evinin önüne doğalgaz gelip de doğalgaza abone olmayan ‘temiz şehir istiyorum’ diyemez” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’da devam eden doğalgaz çalışmaları ile ilgili olarak göreve geldiklerinde, Trabzon’da doğalgaz çalışmalarının 5 yılda tamamlanması için 2006’da imzalanan protokolünün sadece bir niyet protokolü olarak kaldığını gördüklerini ifade etti.

Trabzon’a gelen genel hattın mahallelere dağıtımına ancak 2009’un Mart’ında başlayabildiklerini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, şu an itibariyle Trabzon şehir merkezinin yarısına doğalgaz ulaştırmış olduklarını kaydetti. Gümrükçüoğlu, “Biz göreve başladığımız zaman 5 yıl içinde doğalgazın tamamlanması için 2006’da imzalanan protokolün niyet protokolü olarak kaldığını gördük. İlk defa 2009 Mart’ından sonra gelen genel hattın mahallere dağıtımına başlayabildik. Ondan sonraki 5 yılda 2014 yılına geldik. Ancak hem engelli tapoğrafyamız, hem de tarihi 4-5 bin yıla dayanan bir şehir olmamızdan dolayı ilerleme güçlükleri içinde ancak bugün yüzde 50’ye ulaştık. Şu an itibariyle toplamda bina olarak 4 bin 422 binaya, daire olarak 45 bin 254 daireye, iş yeri olarak 2 bin 318 işyerine toplamda, işyeri ve daire olarak 47 bin 572 birime doğalgazı ulaştırabilmiş durumdayız.

Bütün bu vatandaşlarımız yanlarına gelen kutudan 3-5 bin liralık bir masraf ile doğalgazı çekebilmektedir. Bunu özel firmalar 15 takside kadar yapmakta ve 2 yılda kendini amorti etmektedir. Büyükşehir Belediyesi doğalgazın yüzde 6 paydaşıdır. Aynı zamanda kontrolcüsüdür. Aynı zamanda yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda ceza yazma hakkı olanıdır. Bu konuda yüklenici firma ve alt grubu üzerine düşeni yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

2015’TE YAPILACAK OLAN DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI

2015 yılında Trabzon’da gerçekleştirilecek olan doğalgaz çalışmaları ile ilgili olarak kamuoyuna detaylı bilgi aktaran Büyükşehir Belediye başkanı Gümrükçüoğlu, “İnönü Mahallesi bölgesinin hemen hemen tamamına yakın kısmına gaz verilmiştir. Kanuni Bulvarı ile Sahil Yolu arasında kalan, Beşirli 1 ve Beşirli 2 bölgelerinde de çalışmalar tamamlanmak üzeredir ve bu bölgede Aralık ayının 15’ine kadar gazlama tamamlanacaktır.

Böylece Beşirli 1 ve Beşirli 2’nin de yüzde 90’ına gaz ulaştırılmış olacaktır. Toklu Mahallesi’nde yapılan yerlerin yüzde 70-80’i tamamlandı. Kalan zamanda gazlanması tamamlanacak ve 2015’te kalan yerlerin hepsi bitirilecek. Fatih Mahallesi’nde ana hatlar oluşturuldu ve 2015’te kalan yerlerin tümü tamamlanacak. 2015’te Yeni Mahalle, Yalı Mahallesi ve Hızırbey Mahallesi’nde de yatırım başlayacak. Bu mahallelerde yol ve imar problemleri daha fazla karşımıza çıkabileceğinden dolayı tümünü tamamlanamaz belki ama 2015 içinde bu mahallelere gaz vermiş olacağız.

Soğuksu Mahallesi’nde Karayolları ile ilgili bir problem vardı. Bu problem aşıldı ama yüklenici firma burada çalışmalara ancak 2015’te başlayacağını ifade etmiştir. 2015’te 3 Nolu Erdoğdu Mahallesi’nde sıkıntı yaşanan bölgelerdeki sorunlar aşılacak ve şu anda gaz verilen yerler dışında sıkıntı olan yerlere ve bu vesile ile de Ahi Evren Hastanesi’ne de gaz ulaştırılmış olacak. 2015’te Gülbaharhatun Mahallesi-Belediye-Valilik-Emniyet Müdürlüğü bölgesindeki çalışmaların da tamamlanması cihetine gidilmiş olunacak.

Çukurçayır Mahallesi’ne ulaşmada, Kanuni Bulvarı’nın geçtiği yerde önemli bir sorunun olduğunu Karayolları ifade etmekle birlikte bizde daha önceki hayvan barınağının olduğu yerden bir hattı zorlamaktayız. Oradan geçip Çukurçayır’a da 2015 ile birlikte ulaşacağız. Pelitli Mahallesi’nin de yüzde 70’inde şu anda doğalgaz var. 2015’te kalan bölgelerde çalışmalar tamamlanacak. Kaymaklı Mahallesi’nde de sitelerin yoğun olduğu bölgelere ulaşmaya çalışmaktayız. Bahçecik TOKİ konutlarına da 2015’te gazı vermiş olabileceğiz…

Bu söylediğim yatırımların yapılmasından sonraki gündemimizde Pazarkapı, Çarşı, Kemerkaya, Çömlekçi, İskenderpaşa, Cumhuriyet Caddesi ve Gazipaşa gibi bölgeler geliyor. Yani bunlar sonraki döneme kalmış olacak. Bu aradaki onayı alınmaya çalışılan programı yüklenici firma ile birlikte çalıştık. 2015 yılı için yapmış olduğumuz programları tamamıyla gerçekleştirebilirsek 70 bin metreye, 80 bin metreye hatta bir istikrasızlık yaşanmaz ise 100 bin metreye doğru gayret göstermiş olacağız. Buna garanti veremiyorum ama gayretimiz bu olacak. Burada biz hemen hemen şehrin tamamına ulaşmış oluyoruz o zaman” şeklinde konuştu.

DOĞALGAZA ABONE OLMAYAN TEMİZ ŞEHİR İSTİYORUM DİYEMEZ

Trabzon’da şu an itibariyle 47 bin 572 işyeri ve konuta doğalgaz ulaştırılmış olmakla birlikte 24 bin doğalgaz abonesi bulunduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, yetersiz olan bu sayının doğalgaz çalışmalarına zarar verdiğini kaydetti. Abone sayısının yıl sonu itibariyle 26 bine yükselebileceğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, “Ancak şu anda maalesef 24 bin abonemiz var. 2014 sonu itibariyle bunun 26 bine yükselebileceğini söyleyebiliriz ki bu çok üzücü bir durum. 47 bin 500 ünitede gazımız varsa neden 26 bin abone de kalalım? Bunun tüm yatırımını yapan yatırımcı firma. Peki bunu nereden çıkaracak? Bu firma yaptığı masrafları ve bundan sonra yapacağı yatırımların parasını nereden çıkaracak? Elbette abonelere gaz satarak çıkarak.

Peki biz abone olmaz, çok ucuz olan gazın yerine kömür ve odunu kullanırsak yüklenici firmada yatırıma devam edecek finansmandan mahrum kalmış olmaz mı? Olur. O zaman bizlerde ‘temiz şehir istiyoruz, hani temiz şehir’ diyemeyiz. Doğalgazın ulaşabildiği bölgelerde çok kıymetli hemşehrilerimden mutlaka abone olmalarını istiyorum. Abone olmazlarsa işlerimiz aksayacaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam