Trabzonlu Temel şansını onda deneyecek...

Trabzonlu Temel Yaşar Yazıcı, 3 bin 500 metrekarelik fındık bahçesinden verim alamayınca Japonya'da üretilen kare ve içi mavi olan değişik karpuz türlerini memleketinde üretmeye başladı. İnternet üzerinden yaptığı araştırmalar sonucunda oluşturduğu örnek

Trabzonlu Temel şansını onda deneyecek...
Trabzonlu Temel Yaşar Yazıcı, 3 bin 500 metrekarelik fındık bahçesinden verim alamayınca Japonya'da üretilen kare ve içi mavi olan değişik karpuz türlerini memleketinde üretmeye başladı. İnternet üzerinden yaptığı araştırmalar sonucunda oluşturduğu örnek bahçesinden 12 ton ürün almayı planlarken 6,5 ton verim elde eden Yazıcı, şimdi de maydanoz ve brokoli yetiştirmek için kolları sıvadı.
 
Merkeze bağlı Akoluk Mahallesi'nde ikamet eden 50 yaşındaki Yazıcı, fındık üretimiyle uzun yıllar uğraştığını ancak fındıkta beklediği verimi alamadığını söyledi.
 
Yazıcı, fındıktan verim alamayınca alternatif aramaya başladığını belirterek, "Aklıma ilk karpuz üretimi gelmişti ve internetten sürekli araştırma yaptım. Japonya'da üretilen karpuzlar çok dikkatimi çekti ve bu nedenle de ilk olarak yurt dışından kare ve içi mavi olan karpuz türlerinin tohumunu getirttim. Kısa sürede fındığa alternatif olarak 3 bin 500 metre karelik arazimde karpuz üretmeye başladım" dedi.
 
"Japon karpuzu hayallerimi yıksa da beni pes ettiremedi"
 
Kare karpuz ve içi mavi olan karpuzun Türkiye'de örneği olmadığını vurgulayan Yazıcı, "Karadeniz insanı farklı şeyleri sever dedim ama umduğum gibi olmadı. Karpuz üretimi zor ve zahmetli bir iş. Çok emek harcadım ama hayallerimdeki gibi olmadı. Karpuz fındığa göre oldukça verimli bir üründü ama hava şartları pek iyi gitmeyince beklediğim verimi alamadım. Toplamda 12 ton verim beklerken 6,5 ton civarında verim elde ettim" diye konuştu.
 
Yazıcı, internette araştırma yapmaya devam ettiğini de vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Amacım Türkiye'de olmayan ürünleri bölgemizde yapmak ve bölgemizin Türkiye'de ve dünyada tanıtımını yapmaktı. O nedenle ben bu işe gönül verdim ve bu işi yapma arzusundaydım. Japon karpuzu hayallerimi yıksa da beni pes ettiremedi. Bu kez de hava şartlarını ve getirisini düşünerek sebzecilik yapmaya karar verdim. İnternette bu kapsamda da uzun araştırmalar yaptım ve maydanoz ile brokoli yetiştirmeye karar verdim."
 
Toprakla uğraşmayı sevdiğine dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti: "Benim için verim çok önemli. Araştırmalarıma göre maydanoz da verimi oldukça yüksek bir tür. O nedenle zaman kaybetmeden arazime maydanoz diktim. Maydanozdan 8 defa kesim alabiliyorsunuz. Fındıktan karpuzdan verim alamadım ama bu sefer umutluyum. 80 bin bağ maydanoz ile 1.5 ton brokoli üretmeyi hedefliyorum. Allah'ın izni ile bu sefer olacak ve hedefime ulaşacağım. Bu kez yüzde 99 başarılı olacağıma inanıyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler