Trabzon'daki merkezin projesine ulusal destek

Trabzon Erdoğdu Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nin 2014 teklif çağrısı döneminde Türkiye Ulusal Ajansına sunduğu ‘Engelli Bireylerin İş Yaşamında Karşılaştıkları Sorunların AB Boyutunda İncelenmesi’ konulu projesi, Ulusal Ajans tarafından desteklenmeye layı

Trabzon'daki merkezin projesine ulusal destek

Trabzon Erdoğdu Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nin 2014 teklif çağrısı döneminde Türkiye Ulusal Ajansına sunduğu ‘Engelli Bireylerin İş Yaşamında Karşılaştıkları Sorunların AB Boyutunda İncelenmesi’ konulu projesi, Ulusal Ajans tarafından desteklenmeye layık görüldü.

2015 yılında İsveç ve Hollanda‘da 18 katılımcı ile gerçekleştirilecek olan projenin bir ayağı da İsveç ‘in başkenti Stockholm’de Boytkra Kommun adlı kurumun ev sahipliğinde 24-01-2015,07-02-2015 tarihleri arasında toplam 9 katılımcı ile yapılacak.

img_2593.jpgErdoğdu Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nin özel eğitim öğretmenleri, meslek dersleri öğretmenleri ve psikolojik danışmanlarının katılımcı olduğu projede İsveç’te proje ortakları ile yapılan gözlem ve uygulamaların oldukça verimli geçtiği belirtildi.

Erdoğdu Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Ümran Çolak, yaptığı açıklamada İsveç’in AB ülkeleri içeresinde sosyal refah düzeyi en yüksek ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Engelli bireylerin topluma entegrasyonları, iş yaşamındaki yerleri ve çalışma koşulları konularında önemli deneyimler edindik. Engelli bireylerin üretimin bir parçası olduğu özellikle üretime dönük atölyelerin gerek kamu ve gerekse özel sektör tarafından işletildiği, mesleki eğitim merkezilerinin engelli bireyleri topluma hazırlama noktasında çok önemli roller üstlendiğini gördük.” dedi.

img_2609.jpgÇolak, projenin kurum öğretmenlerinin mesleki gelişimleri ve dil yetkinliklerini artırma noktasında önemli kazanımlar edinmelerini sağladığını ifade ederek, “İki haftalık eğitim ve ziyaretler boyunca İsveç ‘in özel eğitim sistemi ile ülkemizdeki özel eğitim sistemini karşılaştırma fırsatı yakaladık. Özellikle engelli bireylerin mesleki eğitimleri ve sosyal hakları noktasında ülkemizde de iyileştirmelerin olduğunu ancak daha yapılması gerekenlerin olduğunu fark ettik. Toplumsal kabul edilmişlik düzeyi olarak İsveç ile aramızda anlamlı farklılar olduğunu söyleyebiliriz. AB saha ziyaretimiz sonucunda öğretmenlerimizin birçok ön yargılarının değiştiği, kültürler arası ön yargıların ortadan kaldığını gözlemledik.” şeklinde konuştu.

img_2671.jpgYapılan çalışmaların önemli bir kazanç olduğunu söyleyen ümran Çolak, “Gelişmiş bir AB ülkesinde yabancı meslek taşlarımız ile iki hafta boyunca izleme ve inceleme çalışmaları yapmak kurumumuz adına önemli bir kazanç oldu. Yetişkin engelli bireylerin iş yaşamına nasıl katıldıkları ve üretime sağladıkları katkıları yerinde inceledik. Kurum olarak deneyimlerimizi rapor haline getirip Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Genel Müdürlüğüne sunacağız. Yerel yönetimler ile iş birliği yaparak İsveç ‘deki benzer uygulamaların ülkemizde de gerçekleşmesi için çalışmalar yapacağız.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam