Trabzon'da kadınlar susmayacak

TBMM Boşanma Komisyonu'nun raporuna tepkiler büyüyor.

Trabzon'da kadınlar susmayacak

TBMM Boşanma Komisyonu'nun raporuna tepkiler büyüyor.

Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Türkiye genelinde büyük tepki çeken taslak raporunu tartışmak için geniş katılımlı bir toplantı düzenledi.

Kadın Komisyonu üyesi Avukat Bahar Bostan, toplantı sonucunda bir bildirge hazırlayarak imzaya açacaklarını ve TBMM Boşanma Komisyonu'na göndereceklerini  ve bu taslağın asla kabul görmeyeceğini söyledi.

Kadın ve çocuk hakları açısından 'tam bir facia' olarak nitelendirilen rapora karşı Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu  da çalışma yürütüyor. Trabzon Barosu'nda, STÖ temsilcilerinin, siyasi parti kadın kolları temsilcilerinin oluşturduğu yaklaşık 20'ye yakın dernek temsilcisinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Madde madde taslak raporu tartışıldı ve nasıl düzenlemeler yapılması noktasında bildirge hazırlanması için ön çalışma yapıldı.

Kadın Komisyonu üyelerinden Avukat Bahar Bostan, kadın ve çocuk haklarının TBMM Boşanma Komisyonu aracılığıyla gasp edilmeye çalışıldığını ve çocuk evliliklerinin teşvik edildiğini vurguladı.

Bostan, "Tecavüzcüsüyle evlendirme düzenlemesini üstelik çocuklar için geri getirmeye ve hem de evlilik yaşını 15'in altına indirmeye çalışılıyor" dedi.

Trabzon kadınlarının bu taslağa karşı susmayacağını ifade eden Bostan, "Hep birlikte bir taslak hazırlamayı düşünüyoruz. Trabzon'da kadınlar susmayacak, kazandıkları hakları İstanbul sözleşmesinin, medeni yasanın verdiği hakları elleri ile kimseye teslim etmeyecekler. Özellikle kadınların şiddet vakalarında başvurduğu delilsiz koruma tedbiri kararlarında talep edebilme haklarının ellerinden alındığı ve sürenin kısaltılmaya çalışıldığı çalışmalar var. Bu da kabul edilemez. Etkili bir koruma yokken, korumanın koşullarını sınırlandırmak kadın cinayetlerinin önünü açacaktır. Mal rejimine ilişkin düzenlemeler yine kabul edilebilir düzenlemeler değil. Tasarı da aynı zamanda tecavüzcüsüyle evlenmeyi teşvik eden madde var.  Türkiye genelinde bütün kadın STÖ'ler basın açıklaması, yürüyüş ve protesto eylemlerini sürdürüyorlar. Trabzon Barosu Kadın Komisyonu olarak bir bildirge hazırlayacağız, imza toplayacağız ve mecliste ilgili komisyona göndereceğiz. Geniş katılım istiyoruz. Bireysel imzaya da, STÖ imzalarına da açık. Ne kadar ses çıkartırsak o kadar caydırıcı olur" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler