Trabzon'da dikişsiz göz ameliyatı başladı!

Göz damarlarında şeker hastalığına ve hipertansiyona bağlı olarak meydana gelen kanamalar sonucunda ortaya çıkan göz hastalığının tedavisi Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılmaya başlandı.    Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Has

Trabzon'da dikişsiz göz ameliyatı başladı!
Göz damarlarında şeker hastalığına ve hipertansiyona bağlı olarak meydana gelen kanamalar sonucunda ortaya çıkan göz hastalığının tedavisi Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılmaya başlandı. 
 
Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğinde Görevli Op. Dr. Barış Kömür, erken teşhis ve zamanında tedavi, görme kaybını büyük oranda engelleyebileceğini belirterek, “Özellikle şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi damar hastalıklarına bağlı olarak gözde kanamalar meydana gelebilmektedir. Gözdeki kanama görme yetisinin azalmasına bazen de ani görme kayıplarına neden olabilir. Gözde kanama yaşayan hastalarımız şikâyetlerini genellikle ‘gözüme kırmızı perde indi’, ‘Gözümün önünde sıklıkla uçuşan cisimler var’ şeklinde ifade ediyorlar. Erken teşhis ve zamanında tedavi, görme kaybını büyük oranda engelleyebilir. Vatandaşlarımızın tek gözlerini kapatarak kendi kendilerini görme yetileriyle ilgili olarak problem olup olmadığı konusunda kontrol etmeleri önemli. Vatandaşlarımızın bu gibi şikâyetleri olduğunda vakit kaybetmeden bir göz doktoruna gitmelerini öneriyorum” dedi.
 
Op. Dr. Barış Kömür, özellikle diyabet hastalarında görülen ve kan şekerinin düzensizleşmesi nedeniyle göz içerisinde kanamalar meydana geldiğine dikkat çekerek, “Vitreoretinal cerrahi gözün arka kısmında bulunan jel kıvamındaki maddenin (vitreus) alınması ve görme tabakasındaki problemlere cerrahi olarak müdahale etmeyi sağlayan bir girişimdir. Özellikle diyabet hastalarında görülen ve kan şekerinin düzensizleşmesi nedeniyle göz içerisinde meydana gelen kanamaların temizlenmesi, sarı noktada bulunan ince zarların soyulması işlemleri, katarakt cerrahisi sonrası oluşan komplikasyonlar ve retina ayrılmalarının tamiri için bir mikrocerrahi olan vitrektomi ameliyatı yapılmaktadır. Bu yöntemde göz içindeki hastalıklı yoğun jel ve kan, çok ince uçlu aletler yardımıyla alınmaktadır. Birçok hastada açılan delikler çok küçük olduğundan dikiş atmaya gerek duyulmamaktadır ve bu ameliyatlara dikişsiz vitrektomi denmektedir. Cerrahi başarı şansı, hastaya erken müdahale edildiği takdirde yükselmektedir” diye konuştu.
 
İLK VİTREKTOMİ AMELİYAT BAŞARIYLA TAMAMLANDI
 
İlk ameliyatı başarıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Dr. Kömür, "Trabzon’da ve bölgede şeker hastalığı ve hipertansiyona bağlı damar hastalıkları çok sık rastlanmaktadır. Bu hastalıklar göz içi yapıları olumsuz etkilemekte ve kanamalara yol açmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
Dr. Kömür, vitrektomi yöntemiyle bu tür hastaların göz içerisinde oluşan kanamaları boşaltmayı amaçladıklarını ifade ederek, “Damar tıkanıklığı nedeniyle 5 senedir gözünde 3 defa kanama geçiren hasta uygulanan mikrocerrahi yöntem ve argon lazerle önceki görme düzeyinin elin hareketlerini algılama düzeyinden yüzde 70 düzeyine çıktı. Hasta Ali Özen sol gözündeki kanamadan dolayı çok bulanık gördüğünü işlerini idame ettirmek için sağ gözüne muhtaç olduğunu, ameliyattan sonra ise sol gözünün sağ gözüne göre çok net gördüğünü ifade etti” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler