Tecavüzden sonra evliliğe ceza yok!

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi, çocukların cinsel istismarı ve çocuk gelinler konusunda çok tartışılacak bir başvuruya imza attı.Batman’da yaşanan olayda 7 yıl önce 15 yaşından küçükken evlendirilen bir kadın, aralarında çıkan bir kavga nedeniyle kaynanası

Tecavüzden sonra evliliğe ceza yok!

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi, çocukların cinsel istismarı ve çocuk gelinler konusunda çok tartışılacak bir başvuruya imza attı.

Batman’da yaşanan olayda 7 yıl önce 15 yaşından küçükken evlendirilen bir kadın, aralarında çıkan bir kavga nedeniyle kaynanasını şikayet etmek için karakola gitti. Karakolda, 3 çocuk annesi olan şikayetçi kadının 15 yaşından küçükken, çocuk yaşta evlendirildiği ortaya çıkınca adli süreç başlatıldı ve kadının kocası hakkında, “çocukların cinsel istismarı” suçundan dava açıldı. İddianamede sanığın Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesine göre 8 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ifade veren kadın, kocasından herhangi bir şikayeti olmadığını, kendi rızasıyla evlendiğini, kocasının hapse girmesi halinde çocuklarının babasız kalacağını belirterek kocasına ceza verilmemesini istedi.

Sanık kocanın avukatı da TCK’nın çocuk istismarına ilişkin düzenlemesinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını istedi. Mahkeme de avukatın bu talebine katılarak maddenin iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.  

Aile koruması vurgusu

Başvuruda, 15 yaşından küçüklerin cinsel istismarı ile ilgili TCK’nın 103. maddesindeki düzenlemelerin anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu savunularak iptal edilmesi talep edildi. Mahkemenin başvurusunda, kadınların ve çocukların cinsel istismarına ilişkin düzenlemelerle ailenin korunmasına ilişkin düzenlemeler arasında denge kurulması gerektiği savunularak her iki menfaatin de korunmaya değer olduğu ifade edildi.

Başvuruda, 15 yaşından küçük biriyle evlenen kişilere en az 8 yıl hapis verilmesine ilişkin düzenlemenin ceza adaletine ve anayasadaki ailenin korunmasına ilişkin hükümlere de aykırı olduğu görüşü dile getirildi. Mahkeme, kanun koyucunun, çocuk istismarı suçunu düzenlerken 15 yaşından küçüklerle evlenenlerle ilgili farklı bir düzenleme yapmayarak hukuk devleti ilkesine aykırı davrandığını savundu.

Düzenlemede geri adım

Anayasa Mahkemesi, mahkemenin başvurusu ile ilgili olarak ilk incelemesini bugün yapacak.

Başvuruda bir eksiklik görülmediği takdirde iptal talebi daha sonraki bir tarihte esastan görüşülerek bir karar verilecek. Anayasa Mahkemesi’nin yerel mahkemenin iptal talebini kabul etmesi halinde, “çocuk gelinlerle” ilgili caydırıcı olması için getirilen düzenlemelerden geri adım atılmış olacak. Bu durumda 15 yaşından küçüklerle evlenenlerin yanı sıra, 15 yaşından küçüklere tecavüz ettikten sonra evlenenlere de ceza verilmemesi sonucu doğabilecek.

Madde ne diyor?

İptali istenen TCK’nın 103. maddesinde çocuğu cinsel yönden istismar edenlere 8 yıldan 15 yıla, tecavüz edenlere ise 16 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Maddede, bu suçun şikâyete bağlı olmadığı, yani çocuğun şikâyetçi olmaması halinde bile sanığa ceza verileceği düzenleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler