Suda kayıp yüzde 43: Maliyeti 5 milyar TL

Türkiye'de yıllık 2 milyar metreküp su, yani barajdan çıkan suyun yüzde 43'ü henüz musluğa ulaşmadan kaybolup gidiyor. Su kaybının ülke ekonomisine maliyeti ise yılda 5 milyar TL.İklim değişikliği ve eskiyen altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarına d

Suda kayıp yüzde 43: Maliyeti 5 milyar TL

Türkiye'de yıllık 2 milyar metreküp su, yani barajdan çıkan suyun yüzde 43'ü henüz musluğa ulaşmadan kaybolup gidiyor. Su kaybının ülke ekonomisine maliyeti ise yılda 5 milyar TL.

İklim değişikliği ve eskiyen altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarına dikkati çekmek, kayıp ve kaçak su konusunda çözüm üretmek amacıyla 28-29 Eylül 2015 tarihlerinde İstanbul'da Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu düzenlenecek. Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun Türkiye'deki su kaybının vehametine işaret ederek, "Yeni su kaynakları bulmak, kaynaktan alınan suyun içilebilir su kalitesinde arıtılmasını sağlamak ve bu işlemlerin ardından bu su kaynağını yerleşim yerine getirebilmek hem ekonomik açıdan hem de teknik açıdan maliyetli bir işlem. Bu nedenle de yeni su kaynağı arayışına başlamadan önce, mevcut şebekedeki su kayıplarının azaltılmasıyla ilgili çalışmalara öncelik verilmeli. Ülkemizde suyumuzun yüzde 43 gibi büyük bir oranını daha musluğa ulaşmadan kaybediyoruz. Bu da her yıl ülke ekonomisinden 5 milyar TL'nin boşa gitmesine neden oluyor. Gelişmiş ülkelerde su kayıp oranları yüzde 10 ila 20 arasında. İstanbul'da 28-29 Eylül 2015 tarihlerinde düzenleyeceğimiz Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu'nda, Türkiye'de su kayıp ve kaçakları ile nasıl mücadele edileceğini ve ülkemizdeki kayıp ve kaçaklarını gelişmiş ülkeler seviyesine nasıl getireceğimizi tartışacağız" dedi.

"SUYUMUZA SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Resmi Gazete'de 2014 tarihinde yayınlanan "İçme Suyu ve Dağıtım Sistemlerinde Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği'ndeki değişiklikten bahseden Yasin Torun, belediyeler ve su kanalizasyon idarelerinin mevcut kayıp ve kaçak oranlarını 5+4 yıl içinde yüzde 25 seviyesine çekmek durumunda kalacaklarını vurguladı. Başkan Torun, AB üyelik normlarının şartlarından birinin de su kayıp ve kaçakları konusunda mücadele olduğunu değinerek AB'ye adaylık süreci devam eden Türkiye için bu konunun son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın himayelerinde Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle AKATED tarafından MCI'ın organizasyonuyla düzenlenen Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu, 30 büyükşehir belediyesine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin genel müdürlerini de bir araya getirecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler