Satranç’a diyanet fetvası; "Zeka geliştirici ve caizdir"

Satranç ile ilgili BİMER'e soru gönderen kişiye bakın nasıl cevap geldi.

Satranç’a diyanet fetvası; "Zeka geliştirici ve caizdir"

Haber61/Haber Servisi - Levent Ustabaşı - Cüppeli Ahmet Hoca’nın sözleriyle bir anda güneme gelen ‘satranç’ konusunda Diyanet bir vatandaşın sorusunu yanıtladı. Hayri Öztürk adlı vatandaşın BİMER Dini Sorular ve Cevaplar birimine gönderdiği mail üzerine cevap aldı.


Hayri Öztürk’ün sorusuna Diyanet şu şekilde cevap verdi;

"Fıtrat dini olan İslam, insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarını göz önünde bulunduraraki bunlara dair ilkeler koymuştur. Bu husustaki temel ilke, meşgul olunan işin dinin koyduğu emir ve yasaklara doğrudan ya da dolaylı şekilde aykırı olmamasıdır. Satranç, eğlenme türü bir oyun olmasının yanında zeka geliştiri boyutta bulunan bir enstrümandır. Buna göre kumara vesile yapılmaması, ibadetlere engel olmaması ve aşırı derecede zaman israfına yol açmaması durumunda satranç oynamak caizdir. Çünkü sayılan bu mahzurları taşımayan oyunlar, ‘eşyada asıl olan mubah oluştur’ ilkesi gereğince dinimizde genel olarak mubah kabul edilir. ‘Satranç oynayan lanetlenmiştir, oyunculara bakan da ‘domuz eti yemiş’ gibidir’ şeklinde söylenen, söz hadis kaynaklarında yer almamaktadır. Ayrıca Hz. Peygamber (S.A.S)’den satranç oynamayı yasaklayan hiç bir sahih hadis gelmemiştir." 

Satranç’a diyanet fetvası; Zeka geliştirici ve caizdir

Satranç’a diyanet fetvası; Zeka geliştirici ve caizdir

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler