Sanal aleme alternatif "muhafazakar" sözlük

Türkiyede sanal sözlüklerin piri olan ve bu alandaki talebi uzun süre tek başına karşılayan Ekşi Sözlük'e alternatif çok sayıda sözlük açıldı. Bunlardan bazıları başarısız olup, kısa zamanda kapanırken, bazıları da hala varlığını sürdürüyor.Küfür, hakaret

Sanal aleme alternatif "muhafazakar" sözlük
Türkiyede sanal sözlüklerin piri olan ve bu alandaki talebi uzun süre tek başına karşılayan Ekşi Sözlük'e alternatif çok sayıda sözlük açıldı. Bunlardan bazıları başarısız olup, kısa zamanda kapanırken, bazıları da hala varlığını sürdürüyor.
Küfür, hakaret barındırdığı için bolca eleştirilen Ekşi Sözlük'e karşı sanal alemdeki ihtiyacı görüp 3 yıl önce yola çıkan Cogito Sözlük, küfür, hakaret, aşağılama ve kişisel çatışmalara izin vermiyor. Kurulduğundan bu yana yazar ve okuyucu sayısını kademeli ve istikrarlı bir şekilde arttıran Cogito Sözlük ,edep, ahlak ve saygı çerçevesinde beyan edilen her türlü görüşe ev sahipliği yapıyor. .
Fransız filozof Réne Descartes'in 'Cogito, ergo sum!' yani 'Düşünüyorum, o halde varım!' manasındaki sözünden ilhamla isimlendirilen Cogito Sözlük 'Küfürlerin değil fikirlerin çarpıştığı sözlük!' sloganıyla yola çıkmış. Kendilerini "din, ırk, mezhep, cinsiyet, ideoloji, parti ayrımı yapmaksızın provokasyona ve kutsal değerlere hakarete izin vermeyen özgün bir düşünce platformu." şeklinde tanımlayan Cogito fikirlerin insani sınırlar dahilinde zikredilmesinin değerli ve gerekli olduğuna inanıyor.
 
KÜLTÜR ANSİKLOPEDİSİ
Tanımlarda "edep, seviye ve kalite" kritelerini koyduklarını, sözlüğün içeriğini politikadan müzike her alandan konuların oluşturduğunu belirten sözlükçüler "Düşündüklerimizi yazmak ve farklı kişilerle sosyalleşmek insan fıtratından kaynaklanan doğal bir temayül. Bu temayülü en uygun çizgide katılımcı beyin fırtınaları ile değerlendirmek Cogito Sözlük'ün temel dinamiğini oluşturuyor. Çeşitli inanç ve ideolojileri benimsemiş her toplum, kendini tebliğ ve temsil imkanını bulacağı çağdaş bir düşünce platformuna ihtiyaç duymaktadır. Sitenin amacı da bu ortak ukdeyi mümkün mertebe tek çatı altında gerçekleştirmektir. Cogito Sözlük'ü farklı kılan özellikleri; küfür ve hakarete asla prim vermemesi, milli ve manevi değerlere sahip çıkması, izahi yeterliliğin yanında mizahi yaklaşımın üst düzeyde olması, toplumsal olayların akılcı biçimde sağduyulu ve vicdanlı şekilde değerlendirilmesi, fikirlerin çatışmasından değil, özgürce tartışılmasından beslenmesi ve magazinsel jurnaller yerine edebiyat, felsefe, sinema, müzik, siyaset gibi alanlarda içerikler paylaşılmasıdır. Bu bağlamda; hem vatandaşın çeşitli olaylara tepkisini dile getirebileceği özgün bir haber alma sitesi, hem terbiye ve edep sınırları dahilinde eğlenceli okumalar yapılabilecek bir sosyal mekan, hem de özellikle öğrencilerin ve eğitimcilerin lüzumlu bilgilere ulaşabileceği bir kültür ansiklopedisi niteliği kazanmıştır.Cogito Sözlük, genel kültüre ve kişisel donanıma katkı sağlayacak içeriklerle bilgilendirmenin yanı sıra yüzlere tebessüm yerleştirmeyi de iyi bir sözlük olmanın gereklerinden sayıyor. Mizahın bağdaştırıcı unsur olma özelliğini dikkate alan sözlükte, bu yönü gelişmiş pek çok kaliteli ve özgün yazar bulunmaktadır. Gerek bu yönüyle, gerekse edepli ve ahlaklı duruşuyla, sosyal medyada furya haline gelen küfürlü sitelere tepkili olan kişilerin, özellikle bayanların oldukça rahat biçimde istifade ettiği ve özgürce yazabildiği bir ortam haline gelmiştir. Diğer ortamlara oranla muhafazakar genç hanımların da kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri açısından, üye olaup yazmayı tercih ettikleri bir site olmuştur." diyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam