Profesör Bektaş Çanakkale depremlerinin nedenini açıkladı

Köşe yazarımız Prof. Dr. Osman Bektaş Çanakkele depremlerinin nedenini yaptığı açıklama ile ortaya koydu.

Profesör Bektaş Çanakkale depremlerinin nedenini açıkladı

Haber61 - Haber Servisi - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)'nde yıllarca bilimsel çalışmalar yapmış olan Jeoloji Profesörü Dr. Osman Bektaş, haftalardır depremlerle sarsılan Çanakkale ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Çanakkale Depremlerinin "Kuzey Anadolu Fayının Kuzey ve Güney kollarında oluşan karşılıklı deprem dönemlerinin bir sonucudur." diyen Prof. Dr. Bektaş açıklamalarını şöyle sürdürdü;

Profesör Bektaş Çanakkale depremlerinin nedenini açıkladı

"1999 büyük İzmit-Düzce depremleri derin alt kabuk ve mantodaki akmalara bağlı olarak Marmara Bölgesindeki kimi faylar üzerinde gerilmelerin artmasına ve azalmasına neden olmuştur.

Gerilmelerin arttığı bölgelerde depremsellik de artmış, gerilmelerin azaldığı bölgelerde ise depremsellik azalmıştır.

MARMARADA ETKİN DEPREMSELLİĞİN GÖÇÜ

Marmara da, Kuzey Anadolu Fayının Kuzey ve Güney kolları üzerinde son 18 yılda oluşan 5-5,5 büyüklüğündeki depremlerin dağılımı Marmara’nın doğusundaki etkin depremselliğin İstanbul’un batısına ve güneyine doğru göç ettiğini ima eder.
Orta büyüklükteki depremler Kuzey Anadolu Fayının Kuzey Kolu üzerinde Marmara Ereğlisi ile Çanakkale’nin kuzeyinde Saros körfezinde kümelenirken; Kuzey Anadolu Fayının Güney Kolunda doğudan batıya doğru Gemlik, Bandırma ve Çanakkale yörelerinde kümelenmiştir.

ÇANAKKALE DEPREMLERİ DEPREMSELLİK DÖNEMLERİNİN BİR SONUCUDUR

2017 Çanakkale depremleri Kuzey Anadolu Fayının Kuzey ve Güney kollarında oluşan karşılıklı deprem dönemlerinin bir sonucudur.

Marmara Bölgesinde Kuzey Anadolu Fayının kuzey ve Güney Kolları son 18 yıldaki orta büyüklükteki depremleri karşılıklı etkinlik ve takip eden suskunluk dönemleriyle üretmişlerdir.

2000-2003 yılları arasında Kuzey koldaki deprem etkinliği 3 yıl süren suskunluk döneminden sonra 2006 yılında Güney Kola geçmiştir. Güney Kolda 4 yıl süren suskunluk döneminden sonra 2010-2014 yılları arasında etkin depremsellik yine Kuzey kola geçmiştir. Tekrar 3 yıl süren suskunluk döneminden sonra etkin depremsellik Güney Kola dönerek 6-22 Şubat 2017 tarihinde Çanakkale-Ayvacık deprem kümesini oluşturmuştur.

PARALEL FAY KOLLARINDA KARŞILIKLI STRES TRANSFERİ

Kuzey Anadolu Fayının paralel Kuzey ve Güney Kolları üzerindeki karşılıklı deprem etkinliği ve suskunluk dönemleri fayların derinden stres transferi oluşturarak birbirlerini zaman içerisinde veya gecikmeli olarak tetiklerini ima eder.

TARİHSEL DEPREMLER FAY KOLLARININ BİRBİRLERİNİ TETİKLEDĞİNİ DESTEKLER

Son 500 yıl içerisinde, Marmara Bölgesinde, Kuzey Anadolu Fayının Kuzey ve Güney Kolları üzerinde karşılıklı oluşan 7 ve daha büyük depremler her iki paralel fay kolunun birbirlerini tetiklediği görüşünü destekler niteliktedir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam