"Paralel Devlet Yapılanması" soruşturmasında onlarca operasyon

Paralel Devlet Yapılanması/Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ilişkin ülke genelinde devam eden soruşturmalar kapsamında, son iki ayda gözaltına alınan 110 kişiden 10'u tutuklandı, 1 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.    AA muhabirinin derlediği bilg

"Paralel Devlet Yapılanması" soruşturmasında onlarca operasyon
Paralel Devlet Yapılanması/Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ilişkin ülke genelinde devam eden soruşturmalar kapsamında, son iki ayda gözaltına alınan 110 kişiden 10'u tutuklandı, 1 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 
 
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik son iki aylık süreçte İstanbul, İzmir başta olmak üzere 21 ilde operasyon gerçekleştirildi.  
 
Zonguldak'ta kent merkezi, Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde dershaneler ve özel okullarının yanı sıra bir kreşte arama yapıldı. Iğdır'da, 2 dershane ve bir özel okulda yapılan aramalarda incelenen bazı doküman ve bilgisayarlara el konuldu. Tokat'ta 7 dershane ve 6 özel okulda denetim yapıldı. Kars'ın Kağızman ve Sarıkamış ilçelerinde iki dershanede bilgisayar, CD ve bazı dokümanlara el kondu.
 
Adana'nın merkez Ceyhan, Kozan ve İmamoğlu ilçelerinde 15 okul ve 18 dershanede çeşitli kamu kurumlarınca denetim yapıldı. 
 
Kahramanmaraş'ta, vergi kaçakçılığı iddiasıyla vergi denetmenleri eşliğinde kent merkezi ile Türkoğlu, Afşin, Göksun, Elbistan ve Andırın ilçelerindeki 26 özel okul ve eğitim kurumuna eş zamanlı baskın düzenlendi. Polis ekipleri bilgisayar belleklerindeki bilgiler ile bazı evrakları kopyalayarak emniyete götürdü. Ağrı'daki operasyonda ise bir dernek binası ve dershanede bazı dokümanlara el konuldu.
 
İzmir'de "finans" operasyonu
 
 İzmir'de ''Paralel Devlet Yapılanması''na finansal destek sağladıkları iddia edilen bir vakıf ve vakfa bağlı özel üniversite ile hastanede yapılan aramalarda 200 klasör evrakla bilgisayarlara el konuldu. Soruşturma kapsamında aralarında profesörlerin de bulunduğu vakfın yöneticisi 8 kişinin ifadesi alındı.
 
Soruşturma kapsamında, 14 adresle Sivas, Gümüşhane, Çanakkale, Kütahya, Denizli, Aydın ve Muğla'da düzenlenen operasyonlarda yakalanan 22 şüpheli, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesindeki işlemlerinin ardından İzmir Adliyesine sevk edildi, 4 kişi tutuklandı. Mahkeme, adresinde bulunamayan ve yurtdışına kaçtığı ileri sürülen örgütün Ege bölge sorumlusu olduğu iddia edilen Bekir Baz hakkında ise "yakalama" kararı verdi. 
 
Bu operasyonda şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada son 15 yılda örgüt adına topladıkları para, çek ve senet bilgileriyle destek talep ettikleri iş adamları ve esnafın örgüte yakınlık derecesine göre fişlendiği bilgilerin yer aldığı arşivin ele geçirildiği öne sürüldü.
 
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda polis ekipleri, söz konusu yapılanmaya finansman desteği sağlandığı iddiasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü ile Toç Bir-Sen Manisa Şubesinde eş zamanlı arama başlattı. Aramalar sonucunda kurumlar ile sendika şubesindeki bilgisayar ve bazı dokümanlara el kondu. 
 
 Aksaray'da da örgüte finansal destek sağladığı iddia edilen 6 kişi gözaltına alındı. Yine kentte bir derneğe düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 4 kişi serbest bırakıldı. 
 
Askeri liselere giriş sınavında usulsüzlük iddiası
 
Kayseri'de askeri liselere giriş sınavlarında usulsüzlük yapıldığı iddiasına yönelik soruşturma kapsamında 8 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Gözaltına alınan 4 zanlı serbest bırakılırken yurtdışına kaçmak isterken yakalanan E.C. tutuklandı. Kırgızistan'a kaçtığı belirlenen 3 kişiden biri olan ve yapılanmanın "Kayseri imamı" S.B'ye doküman götürdükleri ileri sürülen üç iş adamının kişisel eşyalarına el konuldu.
 
Karabük'te ise gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan polis memuru, savcılığın itirazı üzerine tutuklandı.
 
Mersin merkezli 19 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltı kararı bulunan "Milli İttifak"ın Mersin milletvekili adayı ve eski Mersin İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya ile eski polis memurları İlyas Avcı ve İlyas Işık, Mersin Adliyesine gelerek teslim oldu. Bu kişiler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 
"Tahşiyeciler"e kumpas iddiasına 4 tutuklama
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yürütülen soruşturmada, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı çalışanı Cevzet Soysal'ın 1998'de kaçırılarak öldürülmesine ilişkin 14'ü polis, 19 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 6 ilde düzenlenen operasyonlarda, arasında eski Adana Emniyet Müdür Yardımcısı Erhan Yıldırım'ın da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. 
 
Savcılık, 8 şüphelinin serbest bırakılmasına karar verirken diğer 8 şüpheli polisi, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etti. Mahkemeye sevk edilen 8 şüpheli, haklarında yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. 
 
 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ''Tahşiyeciler'' grubuna yönelik kumpas soruşturmasının ikinci dalgasında gözaltına alınan ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 20 şüpheliden 4'ü tutuklandı.
 
''Tahşiyeciler'' grubuna yönelik kumpas soruşturmasının üçüncü dalgasında 7 polis gözaltına alındı. 
 
Antalya'da da Rasanet Gençlik Vakfında polis ekiplerince arama yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren aramada vakıftaki bazı evraklara el konuldu. 
 
Tacikistan'daki okullar kapatıldı
 
Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın, ülkede faaliyet gösteren ve "Paralel Yapı"ya ait Şelale Eğitim Kurumlarına bağlı okulların isimlerinin değiştirilmesine ve devlete devrine ilişkin kararı imzaladığı bildirildi. 
 
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik soruşturmada tutuklanan kişilerin reddihakim talebini, yetkisi olmadığı halde kabul eden ve tutukluların salıverilmesine karar veren Asliye Ceza Mahkemesi hakimleri Metin Özçelik ile Mustafa Başer hakkında kovuşturma izni verilmesini kararlaştırdı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler