Mayın nedir? Mayının tarihçesi

PKK'nın sıklıkla kullandığı ve kalleşçe kullanılan mayın nedir, tarihçesi nedir detaylar bu haberde...   Toprak altma, üstüne ya da su içine yerleştirilen ve etkisini doğrudan doğ­ruya ya da basmç yoluyla gösteren patlayıcı madde.   Tarihçe Çok eski çağla

Mayın nedir? Mayının tarihçesi
PKK'nın sıklıkla kullandığı ve kalleşçe kullanılan mayın nedir, tarihçesi nedir detaylar bu haberde...
 
Toprak altma, üstüne ya da su içine yerleştirilen ve etkisini doğrudan doğ­ruya ya da basmç yoluyla gösteren patlayıcı madde.
 
Tarihçe
Çok eski çağlardaki kent kuşatmala­rında kazdan yeraltı galerileri, surla­rın temelinde yer alan büyük bir çu­kurla son bulur, ağaçtan yapılmış bü­yük bir iskeletle desteklenen surun ye­terince uzun bir bölümü yalnızca is­kelete dayanır bir hale geldiğinde, bu­rası ateşe verilip çökmesi sağlanırdı. Böylece duvarda bir gedik açılmış olurdu.
 
Barutun bulunması bu işlemi kolaylaş­tırdı; Düşman istihkâmının altmda bir yer kazıp burayı barutla doldurmak yeterliydi. Böylelikle oluşan mayın ocağının patlaması, istihkâmı havaya uçurarak, toprağı ve duvarı dağıtıyor­du.
 
Mayın kullanarak istihkâmı yok etme tekniği, köprülerin hızla yok edilmesi yoluyla düşmanın ilerlemesini gecik­tirme amacındaki geri çeküen ordular tarafından da kullaıuldı. XIX. yy. sonlarında mayın kullanımı yaygınlaştı: Tünellerin yok edilmesinde kullanıldı; çevresinin sarılması güç olan bölge­lerde çöküşün sağlanması için yollar üstünde bomba çukurları kuruldu. Stratejik hedeflerin (fabrikalar, elek­trik santralları, depolar,vb.) yok edil­mesinde de mayından yararlanılarak düşman harekâtı başarısızlığa uğ­ratıldı. Bu mayın düzenleri, üstünlü­ğü ele geçirmek ve hedefleri en uygun zamanda ortadan kaldırmak için ön­ceden düşünülen yok etme planları çerçevesinde kullanıldı.
mayin.jpg
 
 
Birinci Dünya savaşı sırasında, Al­manlar, geri çekilirken, ayrılmaların­dan az sonra patlayan “gecikmeli” mayınların yam sıra bir çekmece, ka­pı ya da benzeri eşyaların açılmasıy­la patlayan, az miktarda patlayıcı maddeden oluşmuş tuzaklardan da yararlandılar.
 
Tanksavar ve Antiporsonel Mayınlar
Tanksavar mayınlar, koruyucu içine yerleştirilmiş bir patlayıcı madde, bir patlatıcı (detonatör) ve basınçla işle­yen bir ateşleyici içerirler. Bu düze­nekler gerek mayın tarlalarında, ge­rekse yollarda görünmeyecek biçim­de toprak altına yerleştirilirler. Bun­lar, düşmanın, kolayca yok etmesini önlemek için, çoğunlukla antipersonel mayınlarla birlikte kullanılırlar. Tanksavar mayınların patlama etkisi yeterlidir ama antipersonel mayınla­rın da büyük bir alana öldürücü par­çalar fırlatması gerekir. Antipersonel mayınların etkisi, patla­madan önce iki metrelik bir yüksekli­ğe fırlayan,“sıçrayan” mayınlar saye­sinde artırılır.
 
Denizaltı Mayınları
 
Gemilerin çarpmasıyla ya da yakınla­rından geçmesiyle patlayan denizaltı mayınları genellikle ikiye ayrılır: 1. Suda istenen derinlikte yüzmelerini sağlayan bir demirleme aygıtının bu­lunduğu “temas mayınlan”; 2. gittik­çe daha çok kullanılan ve özellikle “magnetik mayınlar”la “ses mayınla­rı ”m kapsayan “etki mayınları”.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler