Kutlu Doğum Haftası ne zaman?

Kutlu Doğum Haftası nedir, ne zamana denk gelir? İşte Kutlu Doğum Haftası ile ilgili ayrıntılar. Kutlu Doğum Haftası, peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğum gününü kutlamak amacıyla her yıl 14-20 Nisan arasında kutlanır. Kutlu Doğum Haftası, Nur Cema

Kutlu Doğum Haftası ne zaman?

Kutlu Doğum Haftası nedir, ne zamana denk gelir? İşte Kutlu Doğum Haftası ile ilgili ayrıntılar. Kutlu Doğum Haftası, peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğum gününü kutlamak amacıyla her yıl 14-20 Nisan arasında kutlanır.

Kutlu Doğum Haftası, Nur Cemaati girişimi ile Türkye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın doğum tarihinin miladi takvime göre 20 Nisan tarihi olduğu kabul edilmesidir. 

Bu tarihin de miladi takvime göre sabitlenerek sadece Türkiye 'de, bir kesim tarafından Muhammed peygamberin doğum gününün kutlandığı ve her yıl farklı gündem ile Muhammed peygamberin anlatılmasının amaçlandığı bir etkinlik haftasıdır.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri 1989′da başladı ve hicri takvime (Hicret olayı le başlayan ay takvimi) göre, Mevlit Kandili’nin peşi sıra düzenlendi. Ancak 1994 yılından itibaren, diğer dini günlerin aksine miladi takvime göre kutlanmaya başladı. AKP iktidarı ile birlikte devlet kurumlarının yayınlanan genelgeler ile katılımı sağlanarak ülke çapında daha geniş çaplı organizasyonlar düzenlenmeye başlandı. Dünyada İslam Peygamberi Muhammed’in doğumu için bu tarihi kabul eden ve bu şekilde kutlayan Türkiye’den başka bir ülke yoktur.

Kuran'da Kadir Gecesi dışında işaret edilen önemli bir gece bulunmamaktadır. Kadir Gecesi dışında mübarek geceler olarak bilinen kutlamalar, Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'in Muhammed peygamberin doğum günü kutlaması için başlattığı Mevlit Kandili örneğinde olduğu gibi Muhammed bin Abdullah'ın ölümünden yıllar sonra ortaya çıkmış ve Osmanlı Devleti padişahları tarafından başlatılan gelenekselleşmiş uygulamalardır.

Bu çerçevede Emeviler ve Abbasiler dönemlerinde de devlet eliyle ilk başta geleneksel bir halde oluşturulan ve daha sonra İslam dini yaşamının bir parçası haline gelen başka uygulamalar olduğu bilinmektedir.

kutlu-dogum-haftasi.jpg

Peygamberin doğum tarihi

Hz. Muhammed’in doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

Bu konuda detaylı bir çalışma yapan Hindistanlı Müslüman ilim adamı Prof. Muhammed Hamidullah"ın araştırmalarında ve hesaplamalarında göre Hz. Muhammed’in doğum tarihinin 12 Rebiulevvel (17 Haziran 569) olduğunu doğru veya doğruya en yakın tarihi olarak ortaya koymaktadır.

Mısırlı astronomi âlimi Mahmut Paşa el-Felekî'nin çıkarımlarına göre yaptığı hesaplamalarına göre Hz. Muhammed peygamberin doğum tarihi 9 Rebîülevvel (20 Nisan 571)'dir.

Beaumont Burnaby Sherrard (1901) çalışmasında Mahmut Paşa el-Felekî'nin hesaplamalarında ki yanlışlarını ortaya koymuştur.

KUTLU DOĞUM HAFTASI MESAJLARI

-Yarabbim ne olur affet bizi Peygamber efendimizin yüzü suyu hürmetine affet. Bu aciz kullarını ne olur yolunda ayırma, ayırma ki sana kavuşalım. Senin sevginden ver bize ver ki senin sevginle her şeyi unutup sadece senin için yaşayalım. Affet bizi Allah'ım.

-Bu dünyada sana hasret yaşıyoruz Ya Rasul Allah. Bu dünyada göremedik nur yüzünü, olamadık yanında, savaşamadık ta şehit bile olamadık senin yolunda. Bu aciz ümmetini ne olur sev Ya Rasul Allah.

-Ümmetimin bana en yakın olanları, bana en çok Salavat getirenlerdir. (Hadis)

-Teşrifinle müşerref eyle şu garibi. Her açan gülde seni gören muzdaribi. Ey ümmetinin eşsiz şefaat sahibi, gel sevindir. Bak Yakub'a döndü gözlerim.

-Ey Güllerin Sultanı, alem senle övüldü, biz seninle hep güldük. On dört asırdır daim, sensizliğe sürüldük. Sana salat ve selam gönlümüz senle dolsun. Bizleri sana ümmet yapana hamdlar olsun Efendimiz.

-O'na uyunuz, O'nu örnek alınız ki O sizde her gün yeniden doğsun. Yüreğinizi verin ki ona yarın orada sizinle olsun. Bu duyguyla doğum günümüz kutlu olsun.

-Bu dünyada sana hasret yaşıyoruz Ya Rasul Allah Bu dünyada göremedik nur yüzünü, olɑmadık yanında, savaşamadık ta şehid bile olamadık senin yolunda Bu aciz ümmetini ne olur sev Ya Rasul Allah.

-İnsanlığın yozlaştığı, insanların Yaradan'ından uzaklaştığı, karanlığın hüküm sürdüğü bir dönemde, dünyamızı şereflendiren alemlere müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderilen, insanların en hayırlısı Peygamberimiz Hz.Muhammed, karanlıkların üzerine bir nur gibi doğmuştur.

-Aylardan nisandır seni anlatır. Kutlu bir doğumdur hep aydınlatır, hasretin gönlüme hüzün damlatır. İyi ki doğdun sen ey yüce Resul.

-Gül bahçesine girenler gül olmasa da gül kokarlar, kainatın en güzel gülünün kokusu üzerinizde olsun. Kandiliniz mübarek olsun.

-O, Sadece bir istasyon durağı mesafesindeki dünya hayatı için yegâne halâskar, ahirette en büyük şefaatçimiz.. O, Alemlerin Rabbi’nin en sevgilisi. O, 'Ayinedir bu alem, herşey Hakk ile kâim, Mir’atı Muhammed’den Allah görünür daim.' Diyen aşıkların muhabbet saltanatı aynası olmuştur.

-İslam'ın nurlu yüzü kalbine dolsun Makamınız cennet Hz. Muhammed komşunuz olsun Günlerinize mutluluk, gönlünüze saadet dolsun Kandiliniz mübarek olsun.

-O, Hakta, adalette, merhamette, insanlıkta, yemede, içmede, oturup kalkmada, işte, güçte, devlet başında, vazifede, liderlikte ve hayatın akla gelen her şubesinde tek insan. Kutlu doğum haftanız mübarek olsun!

-Gül sevginin tacıdır o yüzden her bahar gülle taçlanır, o gül ki Muhammed (SAV)'ı anlatır. Muhammed (SAV)'ı anlayana gül koklatılır, gül kokulu kandiliniz mübarek olsun.

-O’na Uyunuz. O’nu Örnek alınız ki O, sizde hergün yeniden doğsun. Yüreğinizi verin ki O’na, yarın orada sizinle olsun.

-Alemlere Rahmet Hz. Muhammed (s.a.v) Ümmetin üstüne titreyen sensin, Müjdeci, uyaran, gel diyen sensin, kulunu Allah'a sevdiren sensin, gecemi gündüze çeviren sensin,Ey Hakk'ın şahidi yüzünü göster, kul şahadetinle tanımak ister.

-Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet'i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice kandiller.

-Yalvarışımı kabul eyle! Şefaat mumunu yak Ya Resûlullah! Yak ki, aciz kalemimi aradan kaldırarak o muma atılayım. Ömür ırmağımı senin saadet havuzuna akıtayım. Kutlu doğum haftanız mübarek olsun.

-Andolsun, Allah’ın rasûlünde sizin için, Allah’a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar için ve Allah’ı çok ananlar için güzel bir örnek vardır.

-Yarabbim ne olur affet bizi Peygamber efendimizin yüzü suyu hürmetine affet. Bu aciz kullarını ne olur yolunda ayırma, ayırma ki sana kavuşalım. Senin sevginden ver bize ver ki senin sevginle herşeyi unutup sadece senin için yaşayalım Affet bizi Allahım.

-O’na uyunuz..o’nu örnek alınız ki o,sizde hergün yeniden doğsun. Yüreğinizi verin ki o’na,yarın orada sizinle olsun.

-Biz seni bütün insanlara ancak müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik; fakat insanların çoğu bilmezler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam