Köksal Hamzaoğlu: "Sigarada yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında..."

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla önemli açıklama...

Köksal Hamzaoğlu: "Sigarada yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında..."

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, eğer yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceğini ve bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağının tahmin edildiğini bildirdi.
 

Hamzaoğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birinin sigara kullanımı olduğunu belirtti.

Sigara kullanımının aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Hamzaoğlu, sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu sözlerine ekledi.

Hamzaoğlu, sigara kullanımının kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığını anlatarak, sigara kullanımının sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar verdiğini, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıkların görülebildiğini ifade etti.

Sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığına dikkati çeken Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlem alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir. Sigaraya 'bir kereden bir şey olmaz.' diye başlıyor, 'benim iradem güçlüdür.' diyerek alışıyor, 'ben kontrol edebilirim.' diye devam ediyor ve maalesef bağımlısı oluyoruz."

Hamzaoğlu, 9 Şubat'ın sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir başlangıç olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bunun yanı sıra bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteği de çok önemlidir."

Sigarayı bırakmaya çalışan kişinin zorlanmasının, nikotin bağımlılığının beklenen bir sonucu olduğuna işaret eden Hamzaoğlu, bu kişilerin sigara bırakma polikliniklerine müracaat ederek yardım alabileceklerini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler