Kilosu tam 10 bin TL...

Türkiye’de en fazla bal üretiminin yapıldığı Ordu’da, kadın arıcılar kilogramı 6-10 bin TL’den satılan arı sütü üretimine başladı. Arı sütü üretimi için hazırlanan projeden faydalanan 20 kadın arıcı teorik eğitimlerini tamamlayarak uygulamalı eğitimle arı

Kilosu tam 10 bin TL...
Türkiye’de en fazla bal üretiminin yapıldığı Ordu’da, kadın arıcılar kilogramı 6-10 bin TL’den satılan arı sütü üretimine başladı. Arı sütü üretimi için hazırlanan projeden faydalanan 20 kadın arıcı teorik eğitimlerini tamamlayarak uygulamalı eğitimle arı sütü üretimi aşamasına geçti.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yıl Türkiye’de üretilen 107 bin 665 ton balın, 16 bin 601 tonunu Ordulu arıcılar üretti. Türkiye’de bal üretimiyle birinci sırada yer alan Ordu’da yaklaşık 5 bin arıcı 556 bin kolonide üretim gerçekleştiriyor. Türkiye’de çok az miktarda üretilen, genelde perakende ve gram halinde satışa sunulan, kilogramı 6-10 bin TL civarında olan yerli arı sütü üretiminin yaygınlaştırılması için de Ordu’da proje yürütülüyor.
 
Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu’da bulunan Arıcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen ’Arı Sütüne Giriş, Kadın Arıcılara Kovan Desteği Projesi’ kapsamında 20 kadın arıcıya eğitim verildi. Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarınca verilen eğitim programı kapsamında  kadın arıcılar; arı sütünün özellikleri, yapısı ve kullanımı,  üretim aşamaları, arı sütü üretimini etkileyen faktörler, arı sütünün toplanması, muhafazası, pazar durumu ve pazarlama şekilleri konularında teorik ve uygulamalı olarak eğitim aldı.
 
'30 TONU BULAN POLEN ÜRETİMİ'
 
Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, projenin oldukça önemli olduğunu belirterek,  şunları söyledi:
 
"Ordu bal üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Diğer arı ürünlerinde de Ordu artık söz sahibi olabilecek. Büyükşehir Belediyemizin arı sütüyle ilgili  proje kapsamında gerek duyulan  altyapı ve teknik destek Enstitümüz tarafından sağlanmaktadır.  Kadın arıcılarımıza 100 arı kolonisiyle destek verilmektedir. Gerekli teorik  eğitimler tamamlandı. Uygulamalı eğitimler ise nektar ve polen geldiğinde veya özel besleme ile ekonomik üretim olduğu surece devam edecek. Arı sütü çok az miktarda üretiliyor ve satışı da gram düzeyinde yapılıyor. Avrupa Birliği (AB) destekli ‘Arım Balım Peteğim Projesi’ kapsamında kurulan tesisimizde arı ürünleri analizi ve paketleme birimi başta olmak üzere bütün üniteleriyle arıcılığın daha da gelişmesine ciddi katkı sağlayacak. Bu eğitimlerle arı ürünleri çeşitlendirilmesi için önemli bir kilometre taşı niteliği kazanmaktadır. Daha önce polen üretimini başlatıldığında proje gerçekleştirmiştik. Şu an bu sayede ilimizde 30 tonunu üzerinde polen üretimi gerçekleşmektedir.  Bu proje sayesinde de ilimizde tonları bulacak arı sütü üretimi gerçekleştirmek istiyoruz. Bu sayede hem kadınlarımıza ek gelir hem önemli bir arı sütü üretimi gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacak."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler