Kıbrıs'ta müzakere süreci sürüyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyet başlığı altında kriterlerin konuşulmaya başlandığını belirterek, Türk tarafının her zaman arzusunun görüşmelerde hızlı bir şekilde ilerleyip sonuca ulaşmak olduğunu söyledi.  Akıncı, BM Ge

Kıbrıs'ta müzakere süreci sürüyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyet başlığı altında kriterlerin konuşulmaya başlandığını belirterek, Türk tarafının her zaman arzusunun görüşmelerde hızlı bir şekilde ilerleyip sonuca ulaşmak olduğunu söyledi. 

Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde Rum lider Nikos Anastasiadis ile ara bölgede yaptıkları yaklaşık beş saatlik görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi.

Bugünkü görüşmenin gerçek anlamda yapıcı ve iki tarafın birbirini daha iyi anlamaya başladığı bir görüşme olduğunu belirten Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyet başlığı altında kriterlerin konuşulmaya başlandığını vurguladı.

Görüşmede mülkiyetle ilgili yoğun saatler yaşandığını anlatan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetlerinin aktarıldığını, Rum tarafının bakış açısının kendilerine iletildiğini ifade etti. Kasım ayında yoğunlaşan bir süreçte Rum liderle 6 kez bir araya geleceklerini dile getiren Akıncı, bu anlamda müzakerelerin çok daha iyi bir noktaya geleceğinden umutlu olduğunu söyledi.

Bugünkü görüşmenin yapıcı olması yanında daha yürünecek yol olduğunu belirten Akıncı, taraflar arasındaki sorunların ilerleyen süreçte aşılmasını umduğunu, Türk tarafının her zaman arzusunun görüşmelerde hızlı bir şekilde ilerleyip sonuca ulaşmak olduğunu söyledi.

“Mülkiyet konusuna yoğunlaşacak olmamız, diğer konuları konuşmayacağız anlamına gelmez” diyen Akıncı, Kasımdaki yoğun toplantılarda mülkiyetteki kriterlerin ağırlıklı olacağını aktardı.

Akıncı, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya dışişleri bakanlarının kasımda  adayı ziyaret etmelerinin beklendiğini belirterek, Rusya Dışişleri Bakanı hariç 3 bakanın kendileriyle de görüşeceğini ifade etti.

Kıbrıs’ta iki taraf bulunduğunu ve yabancı konukların iki tarafın görüş ve fikirlerini kendi mekanlarında dinlemesinin sürece katkı yapacağını vurgulayan Akıncı, Rusya Dışişleri Bakanı’nın da Cumhurbaşkanlığı’na ziyaret yapmasının çözüme katkı koyacağını sözlerine ekledi. 

Müzakereler kapsamında Rum lider Nikos Anastasiadis ile Mustafa Akıncı 2 Kasım'da ara bölgede tekrar bir araya gelecekler. Şubat 2014'te imzalanan ortak açıklama sonrası yeniden başlayan müzakereler, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından ivme kazanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam