Karakol eylemi çatışmaya döndü

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Abalı köyündeki karakola yeni ek karakol binası yapılmasını protesto amacıyla bölgede çadır kurarak eylem yapan grupla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar 6 gündür devam ediyor. İlk belirlemelere göre çatışmalarda 9 as

Karakol eylemi çatışmaya döndü
Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Abalı köyündeki karakola yeni ek karakol binası yapılmasını protesto amacıyla bölgede çadır kurarak eylem yapan grupla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar 6 gündür devam ediyor. İlk belirlemelere göre çatışmalarda 9 asker göstericilerin attığı maytap ve havai fişeklerle yaralandı. Çatışma nedeniyle Diyarbakır-Bingöl karayolu kapatılırken silahlı iki uzman çavuş yol kontrolü yapan grup tarafından kaçırıldı.
Yeni kalekollar yapılmasını protesto amacıyla bölge genelinde başlatılan protestolar yayılıyor. Hakkari Şemdinli, Tunceli'nin Tüllük ile Lice'de karakol inşaatları çevresinde protesto eylemleri yapılıyor. Lice'de Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerinde yer alan Abalı köyünde karakol yapılmasını protesto eden göstericiler 6 gündür kurdukları çadırda oturma eylemi yapıyor. Eyleme güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrasında yaşanan çatışmalar geniş alana yayıldı.
 
100'e yakın araç mahsur
 
Karakola yürüyen grupların Diyarbakır-Bingöl karayolunu kapatması üzerine Jandarma müdahale etti. Jandarma gaz bombalarıyla müdahalede bulunurken, karakoldan uyarı ateşi yapıldı. Müdahale sırasında 9 asker göstericilerin attığı taş, maytap, havai fişek ve ses bombası nedeniyle yaralandı. Yaralı askerler Lice'de tedavi altına alındı. Gösteriler sırasında atılan gaz bombaları nedeniyle aralarında kadınların da bulunduğu bir çok gösterici fenalık geçirdi.
Karakol çevresinde olaylar devam ederken kendilerine YDG-H adını veren bir grup protestocu, Diyarbakır-Bingöl karayolunu araç trafiğine kapattı. Yoldan geçen araçları durdurup kimlik kontrolü yapan eylemciler, Bingöl'den Diyarbakır'a giden ve uzman çavuş oldukları öğrenilen iki askeri, üzerlerindeki beylik tabancaları ile birlikte kaçırdı. Yolu trafiğe kapatan grubun yolda durdurdukları araçların anahtarlarını aldıkları ve bu nedenle 100'e yakın aracın 24 saattir mahsur kaldığı bildirdildi.
 
Operasyon hazırlığı
 
Abalı karakolu çevresindeki gösterilere müdahale amacıyla Lice ve Bingöl'dan asker sevkedilirken, uzman çavuşların kurtarılması için operasyon hazırlığı yapılıyor. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, göstericilerin anahtarlarını aldıkları birkaç Tır nedeniyle Diyarbakır-Bingöl karayolunun kapalı olduğunu, 2 askeri kurtarmak ve karayolunu trafiğe açmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Kıraç, "Yaklaşık 50 araç yolda mahsur kaldı. İçlerinde hasta ve yaşlı vatandaşlarımız da var. Yolu açmaya çalışan bazı askerlerimiz atılan molotofkokteyli nedeniyle hafif şekilde yaralandı" dedi.
 
 
‘Çalışma durana kadar protesto devam edecek'
 
Olayların büyümesi üzerine BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Abalı köyüne gitti. Zümrüt'ün aracı da olaylar sırasında tahrip oldu. Bölgede yaşanan olayları Milliyet'e değerlendiren Zümrüt, "Karakola karşı yapılan protesto eyleminde bir süre önce Medeni Yıldırım yaşamını yitirdi. Bu nedenle karakol yapılmasına karşı Lice halkının antipatisi ve tepkisi var. Bu bir demokratik tepki ve taleptir. Karakolların yapımı durudrulmadığı sürece eyleme devam edeceğiz' diyorlar" dedi.
 
Zümrüt, "Eylemci grubun, ‘Karakol yapılması düşüncesinden vazgeçildiğine dair bize söz verilsin. Bu durumda iki uzman çavuşu bırakır, yoldaki barikatı kaldırırız' mesajını askeri yetkililere ilettik. Buradaki halkın talepleri bunlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam