Karadeniz'de kaç mavi bayraklı plaj var?

Türkiye, plaj ve marinalara verilen uluslararası çevre ödülü olan "Mavi Bayrak" sayısını plajlarda 174'ten 436'ya çıkararak, dünya sıralamasında ikinciliğe yükseldi.   Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültür Bilimleri Akad

Karadeniz'de kaç mavi bayraklı plaj var?
Türkiye, plaj ve marinalara verilen uluslararası çevre ödülü olan "Mavi Bayrak" sayısını plajlarda 174'ten 436'ya çıkararak, dünya sıralamasında ikinciliğe yükseldi.
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültür Bilimleri Akademisi Başkanı Prof. Dr. Kemal Üçüncü başkanlığında hazırlanan raporda, Mavi Bayrak Programı'nın Türkiye'de 1993 yılında Turizm Bakanlığının öncülüğünde başlatıldığı hatırlatıldı.
 
Özellikle son 10 yılda mavi bayraklı plaj, marina ve yat sayısının önemli oranda arttığı belirtilen raporda, 2005'te 174 olan mavi bayraklı plaj sayısının 436'ya, 12 olan mavi bayraklı marina sayısının ise 22'ye çıktığı bildirildi. Türkiye'nin 2008 yılında 4 olan mavi bayraklı yat sayısının da 2015'te 14'e yükseldiğine işaret edildi.
 
Türkiye'nin 2015 yılı rakamlarına göre 50 ülke arasında 436 mavi bayraklı plajıyla 578 mavi bayraklı plajı olan İspanya’nın ardından dünya sıralamasında ikinci sırada yer aldığı ifade edilen raporda, Türkiye'yi 395 mavi bayraklı plajla Yunanistan, 379 mavi bayraklı plajla Fransa 299 mavi bayraklı plajla Portekiz'in takip ettiği kaydedildi. 
 
Türkiye'de en fazla mavi bayraklı plajın Antalya'da, en fazla mavi bayraklı marina ve yatın ise Muğla’da bulunduğu belirtilen raporda, Karadeniz'de ise Ordu'da 4, Düzce, Samsun ve Zonguldak'ta da birer tane olmak üzere toplam 6 mavi bayraklı plaj olduğu bilgisine yer verildi. 
 
En fazla yeşil yıldız belgesi beş yıldızlı otellerde bulunuyor 
 
Türkiye'de 30 Kasım 2015 itibarıyla Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi (Yeşil Yıldız) belgeli toplam 283 tesis bulunduğu belirtildi.En fazla yeşil yıldız belgeli tesisin 154 tesise sahip Antalya'da bulunduğu, bu ili 35 yeşil yıldız belgeli tesisle İstanbul, 25 tesisle Muğla, 15 tesisle İzmir'in izlediği vurgulanan raporda, tesis türü açısından ise yeşil yıldız belgesinin en fazla beş yıldızlı otellerde bulunduğu belirtildi.  
 
"Turizmden elde edilen gelir 2 kat arttı"
 
Prof. Dr. Kemal Üçüncü, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir turizmin önemine işaret ederek, "Dünyadaki artış oranına nispeten Türkiye'de turizme katılan kişi sayısı ve turizmden elde edilen gelirdeki artış oranı son 10 yılda 2 katından fazla oldu" dedi.
 
Her geçen yıl dünya turizminin üretimdeki payının arttığını ve aynı zamanda turizm hareketlerinin batıdan doğuya doğru kaydığını söyleyen Üçüncü, "Bu gelişimle turizm değerlerine sahip ülkelerin dünya turizminden aldığı paylar artmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, stratejik konumu, deniz-kum-güneş zenginliği, kültür ve doğal kaynaklarının zenginliği itibarıyla Türkiye’nin turizm gelirleri ve dünya turizminden aldığı paylarda artışlar meydana geldi" diye konuştu.
 
Mavi Bayrak
 
Plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü olan Mavi Bayrak, deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine önem verildiğini, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığını, plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğin garanti edildiğini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler