Karadeniz yaylalarından göç başladı!

Uçsuz bucaksız ormanları, akarsuları, yemyeşil çimenleriyle doğa harikası Karadeniz yaylalarındaki vatandaşlar, havaların soğumasıyla köylere ve kent merkezlerine göç etmeye başladı.Yaylaların yüksek rakımlı dağlarına yağan kar, mayıs ayında başlayan 5 ay

Karadeniz yaylalarından göç başladı!

Uçsuz bucaksız ormanları, akarsuları, yemyeşil çimenleriyle doğa harikası Karadeniz yaylalarındaki vatandaşlar, havaların soğumasıyla köylere ve kent merkezlerine göç etmeye başladı.

Yaylaların yüksek rakımlı dağlarına yağan kar, mayıs ayında başlayan 5 aylık yayla serüveninin sonunun geldiğinin habercisi. Kurban Bayramı öncesi yayla sakinleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarıyla yaylalarından köy ile kentlerdeki yerleşim yerlerine dönmeye başladı. Hayvan sürüleriyle göç edenlerin yolculuğu ise 2 ila 24 saat arasında değişiklik gösterebiliyor.

Kulakkaya, Hapan, Yuva gibi birçok yaylanın bağlı olduğu Dereli ilçesi Yavuzkemal beldesinin belediye başkanı Abdullah Önal, AA muhabirine, mayıs ayında yaylaya göç eden vatandaşların birçoğunun köy ve kentlere döndüğünü söyledi.

Yavuzkemal'in yayla göçlerinin yoğun yapıldığı bir belde olduğunu ifade eden Önal, "Bu beldedeki tüm insanlar biraz daha yükseğe, Karagöl Dağlarının eteklerinde kurulan obalara çıkmakta. Yaylalardaki insanlarımız, Ordu ve Giresun'un yaylalarından görülebilen Karagöl Dağlarına mevsimin ilk karının yağmasıyla inişe geçti" dedi.

KAR ANİDEN BASTIRMADAN GÖZLER BAŞLADI!

Önal, belde halkından yaylaya çıkanların hemen hepsinin döndüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Sahilden gelen insanlarımız da dönüşe geçti. Bizim insanlarımız genelde 5-6 kilometrelik obalara çıkıyor. Kar birden yağmaz, kendini önce en yükseklerde gösterir, bunun üzerine vatandaşlarımız dönüşe geçerler. Aniden kar sahillere kadar iniş yaptığında mahsur kalmalar oluyor, bu sefer onları kurtarmak için seferberlik başlıyor. Bu yıl böyle bir durum yaşanmadan göçerken başladı, bir de Kurban Bayramı dolayısıyla insanlar 'bayramı köyümüzde, evimizde, sahilde geçirelim' düşüncesiyle dönüşe geçti. İnsanlar hayvanlarıyla sahile göç etmekte."

Hapan Yaylası'ndan belde merkezine 200 civarında küçükbaş hayvanıyla göç eden Zekeriya Çakır (22), kışın kendini hissettirmesiyle göç ettiklerini dile getirerek, "Zaten karşı tepelerde kar var, o yüzden göç etmeye mecbur kaldık. Soğukta yaylada durulmuyor, biz de köye iniyoruz. Köy 2 saat sürüyor, kışla dediğimiz alanlar var, buralara gidersek 24 saat, bazen iki gün oluyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler