Kaçak kazıyla bulunan taban mozaiğine koruma

Osmaniye'de birinci derece sit alanında kaçak kazı yapan şüphelilerin bulduğu Roma dönemine ait taban mozaikleri düzenlenen operasyonun ardından koruma altına alındı.   Alınan bilgiye göre, merkeze bağlı Kayalı köyü Çatalmazı mevkisindeki birinci derece s

Kaçak kazıyla bulunan taban mozaiğine koruma
Osmaniye'de birinci derece sit alanında kaçak kazı yapan şüphelilerin bulduğu Roma dönemine ait taban mozaikleri düzenlenen operasyonun ardından koruma altına alındı.
 
Alınan bilgiye göre, merkeze bağlı Kayalı köyü Çatalmazı mevkisindeki birinci derece sit alanında bazı şüpheliler tarafından kaçak kazı yapıldığı ve taban mozaiklerine ulaşıldığı bilgisi üzerine Adana ile Osmaniye'deki polis ve jandarma ekipleri ortak çalışma başlattı.
 
Bölgeye düzenlenen operasyonda şüphelilere rastlanmazken, Osmaniye Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından çevrede yapılan incelemede 5 ayrı noktada kazı yapılıp, taban mozaiklerinin ortaya çıkartıldığı tespit edildi.
 
Detaylı incelemede milattan sonra 4. ya da 5. yüzyıllara ait olduğu tahmin edilen taban mozaikleri ve arkeolojik eserlerin zarar görmediği belirlendi.
 
İncelemelerin ardından mozaiklerin üstü zarar görmemesi için toprakla örtülürken, bölgede çok kısa süre içinde kazı ve araştırma çalışmalarına başlanacağı bildirildi.
 
Öte yandan, mozaiklerin korunması için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı gereği bölgeden kaldırılması yoluna gidileceği kaydedildi.
 
Bu arada, kaçak kazıyı yapan şüphelilerin yakalanması için çalışmanın devam ettiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam