Hollanda’nın Türk Yıldızı Trabzon'da!

Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu Nilgün Yerli, İstanbul’daki gösterisinin ardından Trabzon’da 16.ıncısı düzenlenen “Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali’nde “Yerli Yersiz” adlı oyunuyla tiyatro severlerle buluşacak. Sanatçının, güncel olaylardan e

Hollanda’nın Türk Yıldızı Trabzon'da!

Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu Nilgün Yerli, İstanbul’daki gösterisinin ardından Trabzon’da 16.ıncısı düzenlenen “Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali’nde “Yerli Yersiz” adlı oyunuyla tiyatro severlerle buluşacak. Sanatçının, güncel olaylardan esinlenerek yazdığı ve sahneye koyduğu kabare tarzı gösterisi 15 Mayıs 2015’te Trabzon’da Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali’nde gerçekleşecek.

30 yıldır Hollanda’da yaşayan, bugüne kadar kendi yazıp oynadığı 8 oyunuyla Hollanda’da ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde tiyatro severlerle buluşan, Hollanda'nın Türk tiyatro oyuncusu Nilgün Yerli gösterilerinde, karşılıklı önyargılara sahip kültürler arasında köprü olmayı hedefliyor.

Çok kültürlü toplumsal yaşama ve kendi deyimiyle “farklı açılardan hayatın melankolisine” yer veren sanatçı, oyunlarını mizahi bir dille sahnelerken, müziklerle de zenginleştiriyor. Seyircinin güldüren aynalardan kendine bakmasını amaçlayan Nilgün Yerli, “Yerli – Yersiz” oyunuyla ilgili “Ortama, duruma bakmadan, kimseyi yargılamadan, kafaya takmadan, gelin açık açık konuşalım, gelin düşüncelerimizi, 10 yaşından beri Hollanda’da yaşayan ve üniversite yıllarından beri tiyatro ile uğraşan Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu Nilgün Yerli ayrıca yazar kimliğiyle de tanınıyor. Yayımlanmış 6 kitabı bulunan sanatçı, geçtiğimiz günlerde Kraliyet Müzesi’ndeki bir törende açıklanan, Hollanda’da en etkili 50 Türk listesinde komedyen ve yazar olarak yer aldı.

Nilgün Yerli Kimdir?

Tiyatrocu, köşe yazarı, program yapımcısı, yazar…

“Dünya benim Vatanım, İnsanlık benim Ailem, Sevgi benim Dinim.”  

Kendisini gerçek bir Dünyalı olarak tanımlayan Nilgün Yerli aslen Kırşehir’de doğmuş.
10 yaşındayken öğretmen babasının görevi dolayısıyla ailesinin Hollanda’ya yerleşmesiyle farklı kültürlere ilk adımı atmış. 15’indeyken annesini bir trafik kazasında kaybeden, babasının da beyin kanaması geçirdikten sonra Türkiye’ye dönmesiyle yalnız kalan Nilgün Yerli, rahibelerle yetişip eğitimini tamamlamış.

Bir taraftan çalışıp, bir taraftan üniversitede Ekonomi okurken, bir Türk arkadaşıyla “Turkish Delight” (Türk Lokumu) adlı bir tiyatro grubu kurarak sahne kariyerine başlamış. Öncelikle grubuyla ön yargıları yıkmak üzerine oyunlar sahneleyen Yerli, 1993’ten sonra yolculuğuna yalnız devam etmiş. Senaryolarını yazıp oynadığı 8 tiyatro oyununu Avrupa’nın birçok yerinde sergilemiş. 2005 yılında Hollanda Kraliyet Tiyatrosu’nda 2000 kişiye kapalı gişe oynayarak sanatını kanıtlayan oyuncu “Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu” ünvanına hak kazanmış.

Tiyatroculuğu yanısıra, 5’i çeşitli gazetelerde yazdığı köşe yazılarından derlenen 8 kitabı, ülkede 500binin üzerinde basılmış. Annesinin hayatından esinlenerek yazdığı ve hem okuyucular hem de eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanan “Karides Ayıklayan Kadın”’ hikayesinin sinema filmi olmasını planlıyor.

Çok yönlü sanatçı ayrıca, 2011 yılında, tiyatro oyunlarında söylediği Türkçe ve Felemenkçe parçalardan oluşan albümü “Simpel Leven” (Sade Hayat) ve ardından 2013 yılında “Luister!” (Dinle!) adında 2 albüm çıkartmıştır.

Kırşehir, Samsun, Antalya, İzmir, Haarlem, Heerenveen, Amsterdam, New York, Londra gibi büyük şehirlerde uzun yıllar yaşayan Nilgün Yerli, sanatında özellikle kültürlerarası iletişim ve iletişimsizliği mizahi dille ele almaktadır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler