Hava ısındı arılar tehlikeye girdi

Türkiye'de son haftalarda hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, arı üreticilerini tedirgin ediyor. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz,  yaptığı açıklamada, arılar için en büyük sıkıntının kış ortası

Hava ısındı arılar tehlikeye girdi
Türkiye'de son haftalarda hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, arı üreticilerini tedirgin ediyor.
 
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz,  yaptığı açıklamada, arılar için en büyük sıkıntının kış ortasında yaşanan bahar havası olduğunu belirtti. 
 
Bazı bölgelerde "yalancı bahar" yaşandığını ve hava sıcaklığının yer yer 20 derecelere kadar çıktığını ifade eden Yılmaz, "Bu durum, bazı illerimizdeki arıların uyanmasına neden oldu. Yalancı bahara aldanan arı, kovandan dışarı çıkıyor, daha sonra bu arılar yorgun düşüp ölüyor" dedi. 
 
Kovanda yeteri kadar bal olan genç arıların bu durumdan henüz etkilenmediğini ancak yaşlı ve kovanda yeteri kadar bal olmayan arıların yalancı bahardan etkilenmeye başladığını dile getiren Yılmaz, "Şu anda hava sıcaklığı arılarımızı tehdit ediyor. Henüz endişe edilecek boyutlara ulaşmadı. Ancak bir süre daha hava sıcaklığı böyle devam ederse arılar bundan ciddi şekilde etkilenecek. Bu da yeni sezonda bal üretimine direkt olarak yansıyacak" diye konuştu. 
 
Yılmaz, üreticilerin yalancı bahar karşısında kendi önlemlerini alması gerektiğini anlatarak, kovanlarında balı yeterli olmayan üreticilerin arılarına takviye besin olarak kek ve çerçeve bal takviyesi yapması uyarısında bulundu.
 
- "Arılar için en büyük sıkıntı, kış ortasında yaşanan bahar havası"
 
Binlerce arıcının kar yağışı beklediğini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:
 
"Hava akımının olduğu yerler serindir. Bundan dolayı da arılar dışarı çıkamamaktadır. Kovan içerisinde kaldıkları için kış salkımını bozmamaktadır. Arılar için en büyük sıkıntı kış ortasında yaşanan bahar havasıdır. Bazı sıcak havalarda arılar dışarı çıkmaktadır. Özellikle bu ılıman havalarda dışarı çıkan arıların gölgede ya da güneş batımında tekrar havalanma özelliği ortadan kalkmakta ve arılar dışarıda ölmektedirler."
 
Yılmaz, kış döneminde aktif hale gelen, özellikle de uçan her arının öldüğüne işaret ederek, "Şu an bazı ilerimizde bu tür şikayetler almaya başladık. Temennimiz bu şikayetlerin artmaması yönünde. İnşallah önümüzdeki günlerde bu yalancı bahar sürmez. Sürdüğü taktirde korktuğumuz başımıza gelebilir. Bunu da kimse istemez" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler