Greenpeace üyeleri hakim karşısına çıktı

İstanbul Nükleer Santralleri Zirvesi'nde "Nükleer Felaket Burada Başlıyor" pankartı açtıkları gerekçesiyle 3 yıla kadar hapisleri istenen 8 Greenpeace aktivistinin yargılanmasına başlandı.Geçtiğimiz yıl 30 Nisan'da Şişli'de bir otelde düzenlenen İstanbul

Greenpeace üyeleri hakim karşısına çıktı

İstanbul Nükleer Santralleri Zirvesi'nde "Nükleer Felaket Burada Başlıyor" pankartı açtıkları gerekçesiyle 3 yıla kadar hapisleri istenen 8 Greenpeace aktivistinin yargılanmasına başlandı.

Geçtiğimiz yıl 30 Nisan'da Şişli'de bir otelde düzenlenen İstanbul Nükleer Santralleri Zirvesi'nde "Nükleer Felaket Burada Başlıyor" yazılı pankartı açan 8 Greenpeace aktivisti hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

"Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma" suçundan 2'si yabancı uyruklu 8 sanık hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.

İstanbul 69'uncu Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında tutuksuz sanıklar Ege T., Hazal A., Ekin G., İstem A., Alper K. ve İbrahim B. ile avukatları Deniz Bayram hazır bulunurken, yabancı uyruklu 2 sanık duruşmaya katılmadı. İddianamenin okunması ve kimlik tespitlerin ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

"PANKART AÇANLARIN FOTOĞRAFLARINI ÇEKİYORDUM"

21 yaşındaki üniversite öğrencisi sanık İbrahim B., suçlamaları kabul etmeyerek olay tarihinde otelde nükleer santraller zirvesi yapılacağını bildiğini gözlem yapmak için otele gittiğini söyledi. Sanık İbrahim B., "Otele girdiğimde pankart açıldığını gördüm. Pankart açan şahısların fotoğraflarını çekmek istedim. Kendilerine herhangi bir destek vermedim" dedi.

"NÜKLEER SANTRAL KARŞITIYIM"

Sanık Ekin G., sosyal medya ve basın aracılığıyla, zirvenin yapılacağını ve zirvede nükleer santral karşıtlarının barışçıl bir gösteri düzenleyeceklerini öğrendiğini belirtti. Bu nedenle otele gittiğini kaydeden sanık Ekin G., "Ben zaten nükleer santral karşıtıyım. Ailem Mersin'de yaşıyor. Mersin'e yapılacak olan nükleer santral kapsamında güvenlik endişelerim var. Pankart açanlara yardım ettim" diye konuştu.

"AMACIMIZ ORADA BULUNUP BASINA FOTOĞRAF VERMEKTİ"

Anayasanın 56'ıncı maddesi (Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir) gereğince bu gösteriye katılmanın ödevi olduğunu ve bu nedenle otele gittiğini öne süren sanık Hazal A., "Bundan önce de bu tür protestolara katılıyordum. Orada bulunma amacımız pankart açıp basına fotoğraf vermekti" ifadelerini kullandı.

"SUÇ YERİ OLAN OTEL ÖZEL MÜLKTÜR"

Duruşmada bulunan diğer 3 sanık da benzer ifadeler verirken sanıkların hiçbiri haklarında ceza verildiği takdirde bunun ertelenmesi hükmünü kabul etmediler. Sanıkların avukatı Deniz Bayram, müvekkillerinin pankart açtıkları otelin özel mülkiyet olduğunu ve otel yönetiminden hiç kimsenin şikayetçi olarak dosyada bulunmadığını kaydetti. İddianamede müvekkillerinin tamamının sanki olay öncesi otelde konaklamış gibi yansıtıldığını öne süren avukat Bayram, tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, yurt dışında yaşayan 2 yabancı uyruklu sanığın ifadelerinin alınması için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne yazılan yazının cevabının beklenmesin hükmetti. Duruşma ertelendi.

"NÜKLEER SANTRALLER KURULMASIN"

Duruşma öncesi adliye önünde sanıklar ve Greenpeace aktivistleriyle birlikte açıklama yapan avukat Dilan Bayram, geçtiğimiz yıl Nükleer Santraller Zirvesi'ne katılan aktivistler hakkında açılan dava hakkında bilgi verdi. Avukat Bayram, Türkiye'de yapılması planlanan 3 Nükleer Enerji Santralinin kurulamamasının nedeninin bu karşıt gösteriler olduğunu savundu. Avukat Bayram, "Nükleer enerjiye karşı gerçekleştirilen barışçıl protestolar değil nükleer planlar ve projeler yargılansın demek için bugün buradayız" dedi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 2'si yabancı uyruklu 8 sanığın "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma" suçunu işledikleri gerekçesiyle 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. İddianamede sanıkların zirvenin yapılmasından bir gün önce otele yerleştikleri ve üyesi oldukları grup adına otelde kaldıkları odalarından pankart açarak kanunsuz gösteri yaptıkları kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler