Giresun'da şarbon tehdidi sürüyor

Giresun’un Yağlıdere ilçesine bağlı Ortaköy’de şarbon teşhisi konularak tedavi altına alınan kişi sayısı 6’ya yükselirken, köyde de endişe artarak devam ediyor.Yağlıdere’ye bağlı Ortaköy’de yaşanan şarbon vakasıyla ilgili Giresun Valiliği’nden alınan bilg

Giresun'da şarbon tehdidi sürüyor

Giresun’un Yağlıdere ilçesine bağlı Ortaköy’de şarbon teşhisi konularak tedavi altına alınan kişi sayısı 6’ya yükselirken, köyde de endişe artarak devam ediyor.

Yağlıdere’ye bağlı Ortaköy’de yaşanan şarbon vakasıyla ilgili Giresun Valiliği’nden alınan bilgide “İlimiz Yağlıdere İlçesi Ortaköy’de bir hayvancılık işletmesinde, bir baş sığır cinsi hayvanın şahsi ihtiyacı karşılamak üzere kesilmesi sonrasında kesimi gerçekleştiren kişi ve yardımcı olanlardan toplam 6 kişide deri lezyonlarının görülmesi sebebiyle hastaneye müracaat etmeleri sonucunda deri şarbonu (anthrax) tanısı konmuştur.

Yağlıdere İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze bildirilmesi üzerine, aynı gün yetkililerce olay mahalline gidilmiş, yapılan incelemede bahse konu hayvanın kesim sonrasında eti, sakatatları ve gıda olarak tüketilmeyen hayvansal yan ürünleri bulunamamıştır. Bahse konu hayvan sahibine ait işletmede 2 baş sığır cinsi hayvanın daha bulunduğu ve yapılan muayenelerinde şarbon hastalığına rastlanılmadığı tespit edilmiş ve köydeki tüm hayvanlar veteriner hekimlerimizce sağlık taramasından geçirilmiştir.

Bahse konu işletmede dezenfeksiyon çalışmaları yapılmış ve işletme sahibi ile ailesi hastalık hakkında bilgilendirilmiştir. Hayvana ait numune gönderilecek materyal bulanamadığı ve laboratuvar teşhisi yapılamadığı için hastalık çıkışı yapılmamış, ancak mahallinde gerekli tüm idari ve fenni tedbirleri alabilmek için aynı gün İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu toplanmış ve Komisyonda bölgedeki hayvanların aşılanması, eti yiyen ve hayvanın her hangi bir ürünüyle temas eden vatandaşların İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Muhtarlıkla birlikte belirlenerek ivedilikle en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması, köyde eğitim bilgilendirme ve dezenfeksiyon çalışmalarına devam edilmesi, köyde diğer ihbarların takibinin yapılması yönünde kararlar alınmıştır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce tedarik edilen aşılar ile köyde bulunan hayvanlara yönelik aşılama çalışmalarına başlanmıştır.

Yaylada bulunan hayvanların aşılanması ile birlikte aşılama çalışmaları bugün tamamlanacaktır. İlçede daha önce şarbon hastalığının görülmemesi, hayvan hareketlerinin yoğun olmayışı ve kaba yem açığının İl dışından gelen saman ve otlarla karşılanması sebebiyle filyasyonun il dışından tedarik edilen ot ve samanlarla olduğu düşünülmekte olup, araştırmaları devam etmektedir. İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından alınan tüm profilaktik tedbirler titizlikle uygulanmaktadır” denildi.

Öte yandan ilçede daha önce tedavi altına alınan A.Ö., K.Ö., H.Ö., H.A ve M.Y.’den sonra henüz 12 yaşındaki U.Ö’de şarbon hastalığı teşhisi konularak tedavi altına alındı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam