“Gazeteciler özdenetim mekanizması kurmalı”

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 54. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın mesajı şöyle:"Basın özgürlüğünün ortadan kalktığı, resmi ilanların adaletsiz dağıtıldı

“Gazeteciler özdenetim mekanizması kurmalı”

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 54. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın mesajı şöyle:

"Basın özgürlüğünün ortadan kalktığı, resmi ilanların adaletsiz dağıtıldığı iddiaları üzerine, 2 Ocak 1961 tarihinde Basın İlan Kurumu’nun kuruluşu, basın camiamız için dönüm noktası oldu. Bu önemli tarihten 8 gün sonra, 10 Ocak 1961 günü yürürlüğe giren 212 Sayılı Yasa, gazetecilerle ilgili çalışma mevzuatına getirdiği iyileştirmelerle mesleğimizde yeni bir dönemi başlattı.

2008 yılında kaldırılarak gazetecileri üzen yıpranma hakkı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2013 yılında yeniden getirildi. Önümüzdeki dönemde ise, gazeteciler daha güçlü haklarla donatılacak. Gerek yasalardan gerekse gazetecilerin işyerlerinden kaynaklanan mağduriyetler hızla giderilecek. Gazeteciler, kıdem, ücret, iş güvencesi gibi alanlarda yeni ve güçlü haklara sahip olacak. Dünya standartlarında habercilik yapan gazetecilerimiz, sahip oldukları haklar açısından da gelişmiş ülkeler seviyesine yükselecek.

Üslendiği sosyal ve ekonomik görevleri nedeniyle basın camiasında ‘kara gün dostu' olarak bilinen kurumumuz, 54 yıldan bu yana, çalışan gazetecilere verdiği desteğini, tüm iletişim mezunlarını kapsayacak şekilde artırarak sürdürecek.

12 Mart 1971'de Anayasa ve yasalarda gerçekleştirilen geriye gidişler gazetecileri de önemli ölçüde etkiledi. Bu nedenle de "Çalışan Gazeteciler Bayramı" tanımı 1972'den bu yana "Çalışan Gazeteciler Günü" ne dönüştürüldü. 12 Eylül ve 28 Şubat gibi askeri darbeler de hak kayıplarını artırdı.

En son çıkan Basın Kanunu gazetecilerin deyimiyle öncekilere göre en liberal Basın Kanunu olma özelliğiyle bu kayıpları önemli ölçüde telafi etti.

Son bir yıldır yaşadığımız süreç ise, gazetecilerin kendi aralarında kuracakları özdenetim mekanizmasının önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Türkiye’de uzun yıllardan beri oluşturulamayan bu mekanizmanın eksikliği hala devlet eliyle kapatılıyor.

Bu vesileyle, çalışan gazetecilerimizin buruk ama anlamlı gününü kutlar, başarılarının devamını dileriz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler