Fındık için yeni gübre

Giresun'da, Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi'nin (GÜBRETAŞ) fındıkta kalite ve verimi artırmaya yönelik ürettiği gübrenin bilinçlendirme toplantısı düzenlendi.GÜBRETAŞ, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve Fındık Araştırma İstasyonu işbirliği

Fındık için yeni gübre

Giresun'da, Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi'nin (GÜBRETAŞ) fındıkta kalite ve verimi artırmaya yönelik ürettiği gübrenin bilinçlendirme toplantısı düzenlendi.

GÜBRETAŞ, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve Fındık Araştırma İstasyonu işbirliği ile gerçekleştirilen toplantıda, Karadeniz Bölgesi için geliştirilen özel Çotanak Fertil gübresi tanıtıldı.

TKK Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, yaptığı konuşmada, kooperatifin çiftçiyle iç içe bulunan en önemli kuruluş olduğunu söyledi.

Çiftçinin lehine yapılabilecek tüm çalışmaları gece gündüz demeden yapmaya devam edeceklerini anlatan Güvendi, GÜBRETAŞ'ın, gübre sektöründe öncü ve tarım kesiminde çiftçi ile yenilikleri buluşturması gereken bir sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

GÜBRETAŞ'ta bölgeye özel ürünler geliştirmeye önem verdiklerini vurgulayan Güvendi, "Biz sadece fındık için değil, diğer bitkilerimiz için de GÜBRETAŞ'ın yeni ürünler ortaya koymasını, verimliliği artıracak ve sonuçta başta maliyet gibi gözüken kalemlerin ürün ortaya çıktığında oluşan verimlilikle daha fazlasını kazanabilecekleri bir ürün ortaya çıkmasını istedik. Böylelikle bu ürün ortaya çıktı" dedi.

Güvendi, fındık için oluşturulan gübre için uzun bir süre toprak analizi ve saha çalışması yapıldığını ifade ederek, "Diğer enstitülerimizin de katkılarıyla ortaya çıkmış bir ürün. İnşallah çiftçimizin ürününü daha daha bereketli ve verimli kılar. Umarım fındıklarımızın içi daha dolu ve randımanlarımız daha iyi olur" diye konuştu.

Giresunlu üreticilerin yeniliklere açık olduğunu anlatan Güvendi, bundan sonra da üreticiler için daha iyi neler yapılabileceği konusunda arayış içerisinde olacaklarını belirtti.

"Yüzde 20 verim artışı sağlamayı hedefliyoruz"

GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan ise verimlilik ve kalite artışı açısından ürüne özel gübrelerin kullanımına dikkat çekti.

Geliştirdikleri gübre sayesinde üreticilerin fındıkta verimi artıracağını ifade eden Okutan, şunları kaydetti:

"Giresun, Ordu, Samsun ve Trabzon bölgesindeki fındık tarımı için özel olarak geliştirdiğimiz Çotanak Fertil gübresi sayesinde bugüne kadar uygulanmakta olan gübre kullanım alışkanlığını değiştirerek dekar başına yaklaşık 50 TL ilave girdi maliyeti sonucunda, üreticilere en az yüzde 20 verim artışı sağlamayı hedefliyoruz. Budama, sulama, ilaçlama ve diğer unsurların da doğru yapılması halinde bu verim artışının daha da yüksek olacağını düşünüyoruz."

Fındık bitkisinin gelişim dönemi boyunca ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren yeni Çotanak Fertil gübresiyle fındık üretimindeki verimle kalitenin de artacağını söyleyen Okutan, "Böylece üreticilerimizin fındık tarımından elde ettiği kazancın yükseltilmesini hedefliyoruz. Yeni gübremiz bu yıl sadece bölgedeki Tarım Kredi Kooperatiflerinden temin edilebilecek" dedi.

TKK Trabzon Bölge Birliği Müdürü Ergin Çubukçu da fındığın bölge ekonomisindeki önemine dikkati çekti.

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı da fındık üzerine yapılan araştırmalar hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından uzman ziraat mühendisleri, fındık yetiştiriciliğinde verimi artıracak bitki besleme teknikleri ve yeni ürün hakkında üreticilere sunum yaptı.

Giresun'daki programın ardından Ordu'nun Ünye ilçesinde de üreticilere yönelik fındık gübresiyle ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirileceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler