Fas-Mısır arasında "darbe" gerginliği

gerginliğin, Mısırlı heyetin, Fas'taki ayrılıkçı "Polisario Cephesi"ne destek konferansına katılmasından ötürü yaşandığı belirtildi.

Fas-Mısır arasında "darbe" gerginliği

Fas devlet televizyonlarında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin "darbeci" olarak nitelendirilmesiyle başlayan gerginliğin, Mısırlı heyetin, Fas'taki ayrılıkçı "Polisario Cephesi"ne destek konferansına katılmasından ötürü yaşandığı belirtildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Fas Dışişleri Bakanlığında üst düzey bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta Polisario Cephesi'ne destek destek için Cezayir'de düzenlenen uluslararası konferansa Mısır'dan bir heyetin katılmasının, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin arkasında yatan sebep olduğunu savundu.

Aynı yetkili, Fas devlet televizyonlarının Mısır yönetimi için kullandığı dilde değişiklik yapmasının ve "Mısır medyasının Fas'a yönelik saldırgan tavrının" iki ülke arasında gerginliğe neden olduğunu belirtti.

"Fas medyasındaki değişikliğin, Mısır medyasının Rabat yönetimine karşı takındığı saldırgan tavrın bir sonucu olduğunu" öne süren yetkili, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin, gerginliğe çözüm arayışı için yakında Fas'ı ziyaret edeceğini aktardı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı kaynakları da Şükri'nin yaşanan son gelişmelerin ardından Faslı yetkililerle işbirliği içerisinde çözüme yönelik çaba sarf ettiğini, bu görüşmelerden sonuç elde edilememesi durumunda ise Fas'a ziyaret gerçekleştirebileceğini kaydetti.

Fas'taki iki devlet televizyonu bugün, Mısır'daki olayları ilk kez "darbe", Cumhurbaşkanı Abudulfettah es-Sisi'yi de "darbeci" olarak nitelendirmişti.

Fas'ın, 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Rabat hükümetiyle Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasındaki sorun devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam