DSİ Bayburt için kolları sıvadı

DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Bayburt ili Aydıntepe Masat Sulaması’nın yüzde 10-20 sevilerinde olan sulama oranını, yüzde 70-80 mertebelerine çıkartmak için kolları sıvadı.   Bu kapsamda 112 bin 600 dekar bürüt alana hizmet veren "Aydıntepe Çayıryolu 1. Merhal

DSİ Bayburt için kolları sıvadı
DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Bayburt ili Aydıntepe Masat Sulaması’nın yüzde 10-20 sevilerinde olan sulama oranını, yüzde 70-80 mertebelerine çıkartmak için kolları sıvadı.
 
Bu kapsamda 112 bin 600 dekar bürüt alana hizmet veren "Aydıntepe Çayıryolu 1. Merhale Masat Sulaması Planlama Revizyonu Raporu" işinin sözleşmesi, DSİ 22. Bölge Müdürü Mahmut Berber ile yüklenici firma temsilcisi arasında imzalandı.
 
Bölge Müdürü Berber imza töreninde yaptığı açıklamada, “2013 yılında Bölge Müdürlüğümüz tarafından planlama revizyonu yapılan Bayburt-Merkez Kırklartepe Barajı ve Sulaması Projesi değerlendirilerek, baraj gövdesinin yükseltilmesiyle elde edilecek sular, Masat Sulaması’nın P1 kanalına su aktarımı sağlayacak. Ayrıca; Masat Sulamasının Kuzey bölümünde bulunan Gümüşdamla Köyü'nün membasında Bayburt İl Özel İdaresi tarafından yapılmış olan Aydıntepe Yayla Göleti bulunmaktadır. Mevcut durumda yaklaşık 1,5 hm3 depolaması bulunan bu göletten alınan sular, toprak kanal vasıtasıyla Masat Sulamasının P3 kanalına aktarılmakta ve 2. kademe pompaj ile sulanabilen araziler bu şeklide cazibe ile sulanmaya çalışılmaktadır” dedi.
 
YENİ GÖLETLE BİRLİKTE ARTAN SULAR, MASAT SULAMASI’NDA KULLANILACAK
 
Artan suların MASAT sulamasında kullanılacağını kaydeden Bölge Berber “Bölge Müdürlüğümüzce Bayburt İl Özel İdaresi'nin yapmış olduğu göletin akış aşağısında, Gümüşdamla Köyü’nün yaklaşık 1,5 km akış yukarısında bulunan Gümüşdamla Deresi üzerinde, bin 715 m talveg kotunda ve 50 metre yüksekliğinde bir gölet inşa edilerek hem Gümüşdamla Köyü’ne ait yaklaşık 4000 dekar tarım arazisinin sulanması hem de sulamadan artan sular ile Masat Sulaması'nın P3 kanalına ve P2 kanalına su aktarımı yapılması suretiyle pompajlı olan bu bölümde de cazibeli sulama yapılmasının sağlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.
 
SULAMA ORANI YÜZDE 80 SEVİYESİNE ÇIKACAK
 
Sulama oranının yüzde 80’e çıkacağına dikkat çeken Berber, “Diğer yandan, bahse konu planlama revizyonu işi kapsamında, Masat Sulaması'nın regülatörlerinden biri olan Vahşen Regülatörü'nün membasında yeni bir gölet inşası planlanmaktadır. İnşa edilecek bu gölet vasıtası ile Vahşen Regülatörü'ne takviye yapılarak, P2 kanalına cazibeli su akışının kesintiye uğramaması sağlanacaktır. Ayrıca Aydıntepe ilçesine bağlı İncili Köyü mevkiinde de bir depolama tesisi yapılacak. Bu tesislerin hayata geçmesi yüzde 10-20 sevilerinde olan sulama oranı yüzde 70-80 mertebelerine çıkacaktır” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler