Diyarbakır İçin Geri Sayım Başladı

Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesine sayılı günler kaldı. Almanya'nın Bonn kentinde başlayan toplantıda, Diyarbakır’ın tarihi mirasının, “dünya mirası” olması için nihai karar verilecek.Diyarbakır’ın simgesi olan, üzerindeki yazıt

Diyarbakır İçin Geri Sayım Başladı
Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesine sayılı günler kaldı. Almanya'nın Bonn kentinde başlayan toplantıda, Diyarbakır’ın tarihi mirasının, “dünya mirası” olması için nihai karar verilecek.
Diyarbakır’ın simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri’nin “dünya mirası” olarak tescillenmesi için tüm hazırlıklar tamamlandı. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı dosyasının görüşüleceği ve karara bağlanacağı UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi toplantısı UNESCO'nun dönem sözcüsü olan Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran’da başladı.
8 Temmuz’a kadar sürecek toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi, İmar, Dış İlişkiler ile Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Birimi’nden çok sayıda belediye çalışanı ile yöneticisi de katılarak, lobi faaliyetinde bulunuyor. Alan Yönetim Başkanlığı tarafından hazırlanan tüm doküman ve yayınlar UNESCO delegasyonuna sunularak, destek isteniyor. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı Cezayir, Kolombiya, Finlandiya, Almanya, Hindistan, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Lübnan, Malezya, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Katar, Senegal, Sırbistan delegasyonunun başkanlarıyla temasa geçilerek, verilecek karar öncesi mirasın tanıtım çalışmaları yapılıyor.
Diyarbakır’ın adaylık dosyasının görüşeceği toplantıya, 2 Temmuz’dan itibaren Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı da, Sur ve Yenişehir Belediyesi eşbaşkanları da katılacak. Toplantıda ayrıca tehlike altındaki miras alanları da görüşülerek, Suriye, Irak ve Afganistan’daki saldırılar nedeniyle yıkılan ya da tahribata uğrayan miras alanları için devletlere çağrıda bulunulacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler